Fiber bağlantılı dünya ile şirketler inovasyonda sınır tanımayacak!

Vodafone Türkiye ev sahipliğinde ve CIO Dergisi işbirliği ile gerçekleştirilen Vodafone CIO Buluşmaları etkinliğinde, dijitalleşen dünyada yüksek hızda internet bağlantısının geleceği konuşuldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA COŞKUN SAYIN

Yüksek hızda internet bağlantısı işletmelerin iş yapış şekillerini değiştiriyor ve kurumları değişime zorluyor. Bu noktada Arthur D. Little firması yüksek hızda internet bağlantısının toplumlar için yaratacağı fırsatları “Gigabit Toplumu” raporuyla özetledi. Çarpıcı sonuçlara işaret eden raporun sonuçlarının paylaşıldığı toplantının açılış konuşmasında Dünya Grubu Kurumsal Stratejiler Direktörü Murat Yıldız, 23 yıllık meslek hayatının ilk yıllarında internet olmadığını, iş süreçlerini BBS’ler ile devam ettirdiklerini belirterek, “Sonrasında offl ine internet ile tanıştım. Sabah 10 ve akşam 4’te online olan bir servisten e-posta hizmeti alıyorduk. Hepinizin deneyimlediği çevirmeli ağlardan, 128 ve 256 kbit’lik genişbant ağlara ve daha sonra da fibere geçiş yaptık. Fiber ile birlikte işlerin çok çok daha değiştiği bir dönem başlamış olacak. Bugün bu alanda yapılmış en kapsamlı raporun sonuçları sayesinde, bu değişimin nelere yol açacağını öğreneceğiz” dedi. Murat Yıldız, konuşmasının ardından sözü, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıldağ’a bıraktı.

“Gigabit hizmetleri şirketler için büyük kâr demek” Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıldağ, hem bireyler hem şirketler hem de nesnelerin artık saniyede 1 Gigabit’lik yaygın genişbant bağlantı hızıyla işlerini yapar hale geldiklerini söyleyerek, böylece yeni bir toplum düzeninin de oluştuğunu belirtti. “Biz bu toplum düzeninin adına Vodafone olarak Gigabit Toplumu diyoruz. Fiber hızlarla erişilmiş ürünleri kapsayan gigabit hizmetleri şirketler için büyük kâr demek” diyen Kızıldağ, dijitalleşme ile şirketlerin kaynaklarını artırmadan gelirlerini sektörlerinin yüzde 9 üzerinde, kârlılıklarını yüzde 26 ve pazar değerlerini de sektörlerinin yüzde 12 üzerinde büyüttüklerini kaydetti. Sinan Kızıldağ şöyle devam etti:

“Çok çarpıcı bir başka rakamın da altını çizmek istiyorum. Bugün teknoloji liderleri Vodafone olarak hesapladığımız dijitalleşme endeksinde her 10 puanlık artış ile yüzde 1,5’luk ek faiz ve vergi öncesi kâr marjı yaratabiliyorlar. Şirketler fiber bağlantılı yeni dünya düzeninde esneklik kazanacak, operasyonel verimliliğini artıracak, sürdürülebilir iş modelleri geliştirecek ve hizmet inovasyonunda da sınır tanımayacak.”

“Her kurumun fiber hızından yararlanması şart!”

Sektör detaylarına girildiğinde ise, sağlık sektöründe uzaktan hasta takip edilebileceğini, enerji ve kamuda online ve anlık hizmetlerin yaygınlaşacağını, 3 boyutlu sanal gerçeklik ile eğitimin interaktif olacağını ifade eden Kızıldağ, “Diğer yandan fiber şebekeler sayesinde, sınıfl ar ve kampüsler dijitalleşecek. Perakendede; anlık videolar, sanal gerçeklik uygulamaları ve online ortamda kişiselleştirilmiş ürünler olacak. İletişim ve bilişim teknolojileri sektöründe gelişmiş video iletişim çözümleri ve bulut bilişim çözümleri fiberle çağ atlayacak. Kamu sektöründe ise akıllı şehirler akıllı hastaneler ve akıllı ülkeler yaygınlaşacak” diye konuştu. Bu gelişmelerden yola çıkarak özellikle IoT Servis Geliştirme Platformu’ndan da bahseden Sinan Kızıldağ şöyle konuştu: “Türkiye’de ilk ve tek olarak hayata geçirdiğimiz bu platform ile enerjiden perakendeye her sektörde bağlantılı servisleri herhangi bir altyapı yatırımı yapmaksızın hızla geliştirmeyi mümkün hale getirdik. Bu platforma IT liderlerinden de destek bekliyoruz. Gelecek dünyaya bugünden yön vermek için, ülkemizde fiber altyapının yaygınlaştırılması ve her kurumun fiber hızından yararlanması şart. Bu konuda global ve yerel deneyimlerimizi harmanlayarak, sizlerin de desteği ile oluşturduğumuz güçlü çözümlerle Türkiye’deki kurumların yanında olmaya devam edeceğiz.”

“Fiber mahallenizdeki kabine geliyorsa, bu otobandan toprak yola girip eve ulaşmaya benzer”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel de, bugün bakıldığında Türkiye’nin fiber fakiri bir ülke olduğunu söyleyerek, “OECD ve Avrupa ülkelerinin fiber ayak izinin çok gerisindeyiz. Yüzölçümümüzün 7’de 1’i kadar olan iki ülke var; Güney Kore ve Portekiz… Oradaki fiber ayak izi şu an itibariyle Türkiye’nin neredeyse 2-3 katı düzeyinde… Bunun yanında çok büyük bir yanılsamaya daha düşüyoruz. Fiberin tanımı, eve kadar gelen bağlantıdır. Fiber yalnızca mahallenizdeki kabine geliyorsa, bu otobandan toprak yola girip eve ulaşmaya benzer. O zaman düşük hızlardaki bu bağlantıdan faydalanmaya çalışırsınız. Buna, geleneksel altyapıyı aslında bir yama yöntemiyle güçlendirme metodu denilebilir. Vodafone olarak, geleceği bugünden inşa edelim ve Türkiye’yi eve kadar fiber zengini bir ülke yapalım diyoruz. Ve bunu derken de politika belirleyicilere, düzenleyicilere sesleniyoruz; ülkemizde elektrik, su ne kadar temel bir gereklilik ise fiberin de böyle olması lazım. Fiber meselesi memleket meselesi” dedi.
Yüksek hızda internet bağlantıları için öncelikle yatırıma teşvik adına rekabete ihtiyaç olduğunun altını çizen Süel, rekabet için de bugün çok yüksek pazar payına sahip şirketlerin altyapısını regüle edilmiş fiyatlarla vermesi gerektiğine işaret etti. Süel, “Maalesef bu noktada kötü durumdayız, bu gerçekleşmeyenince rekabet olmuyor, rekabet olmayınca da yatırım olmuyor. Rekabetin önündeki engeller kaldırılmalı. Toptan hizmetlere makul maliyetlerle erişim olmalı” şeklinde konuştu.

“SAĞLIKTAN EĞİTİME HER ALANDA GIGABIT HIZI…”

Arthur D. Little’ın Telekomünikasyon ve Medya Stratejileri Partneri Richard Swinford ise yaptığı sunumda dijitalleşmenin adeta yeni bir toplum düzeni olduğuna değinerek, ‘Gigabit Toplumu’ raporunun çarpıcı sonuçlarından bahsetti. Raporun sonuçlarında dikkat çeken detaylar şunlar oldu: “Gigabit ağlara endüstri tarafından gereksinim duyulacak. Ayrıca, tüketicilere yaygın genişbant iletişimleri ve yeni uygulamalar sağlayacak ve sonucunda bir ülkenin gayri safi milli hasılasını olumlu yönde etkileyecek. Gelecekteki hasta bakımı, modern araştırma, hasta verilerinin taşınması ve korunması çok önemli olduğu için bu ağlar söz konusu alanlarda farkındalık yaratacak. Bunun yanında gigabit ağlar; kapsamlı eğitim, sanal sınıflar ve etkileşimli öğrenme ile eğitim sektöründe de çığır açacak. Yüksek hızda bağlantı sayesinde güvenlikte de önemli gelişmeler yaşanacak. Olası tehditlere karşı vatandaşların, üstün nitelikli ve dirençli bir biçimde korunması sağlanacak. Gigabit ağlar, yeni nesil akıllı şebekeleri, akıllı mobiliteyi de destekleyecek. Bu ağların en büyük artılarından biri de sanayi ve iş gücünde olacak. Yüksek hızda bağlantılar sayesinde küresel rekabet gücü sağlanacak ve kırsal istihdam desteklenecek.”