FinTech'te hasat dönemi

Dijital çağın nimetlerinden en iyi faydalanan sektörler arasında yer alan finans, büyük bir dönüşümün meyvelerini 2018’de daha fazla toplayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Uluslararası işe alım ve danışmanlık şirketi PageGroup Türkiye’nin finans, İK, mühendislik, satış ve pazarlama alanlarında 2018 yılının öne çıkacak trendlerin haritasını çıkardı.

İş hayatında 2018 yılından itibaren İK lar Z kuşağı patlaması ile yüzleşecek. Geçtiğimiz yıllarda 2 milyondan fazla öğrenci üniversite sınavlarına giriş yaptı. Türkiye’yi 2 ile 4 yıllık programlarla 900 bin kişilik bir öğrenci nüfusu bekliyor. Yakın gelecekte tam zamanlı eğitimlerini tamamlayan Z kuşağı grubunun 6 milyona ulaşması bekleniyor. Bu da yeni bir istihdam profilini gündeme getiriyor.

Yetenek havuzunda dijital dönüşüm

İstihdam dijital dönüşüm ile yeni kavramlara ve stratejilere kapılarını açarken, İK uzmanlarının da farklı jenerasyonların farklı beklentilerine hazırlıklı olmaları gerekiyor.

Dijital yerliler, İK uzmanları için derin ve geniş bir aday havuzu oluşturarak yetenek edinimi ve yeteneği barındırma konusunda gelecekteki başarıların anahtarı oluyor. Yetenek kazanımı şu anda şirket gündemlerinin ilk sıralarında yer alıyor. Araştırmalar şirketlerin yaklaşık yüzde 80’inin bu konuyu önemli veya çok önemli olarak nitelendirdiğini gösteriyor.

Fintech'de hasat zamanı

PageGroup uzmanları, mobil cihazlara erişimi olan genç ve eğitimli nüfusuyla Türkiye’de 2010 yılından bu yana Fintech pazarının belirgin bir büyüme kaydettiğini dile getiriyor. Dijital çağın nimetlerinden en iyi faydalanan sektörler arasında yer alan finans, büyük bir dönüşümün meyvelerini 2018’de daha fazla toplayacak. İstihdamda mali yönetim yazılımları, elektronik dönüşüm çözümleri sunan ve muhasebe mülk yönetimi hizmetleri veren şirketler yeni yılda öne çıkacak.

Mühendislik iş dünyasına yeni fırsatlar sunuyor

Türkiye güçlü mühendislik sektörü ve uzmanlarıyla gelişmiş pazar fırsatları sunuyor. Bu alanda son yıllarda özellikle makine mühendisliği endüstrisi 15 milyar euro ile ekonominin önemli bir parçasını oluşturarak hidrokarbon alanında varlığını güçlendiriyor. Türkiye ayrıca, özellikle makine mühendisliği alanında, 2016'da 144 patentle, AB’de tescil edilen patentler konusunda Avustralya, Norveç ve Polonya’yı takip ediyor.

Dijital perakende geleneksel tüketicinin peşinde

Marka bilinirliği açısından, telekomünikasyon sağlayıcılarından hava yollarına ve satış noktalarına kadar, dijital perakende sektörünün çok sayıda büyük oyuncusu bulunuyor. İstihdamda da en gözde pozisyonları yine büyük şirketler sunuyor. Dijital perakendeciliğin önlenemez yükselişine rağmen Türkiye’de tüketicilerin büyük çoğunluğu sanal alışveriş platformları yerine gerçek mağaza deneyimini tercih ediyor. Uzmanlar, Türkiye’de e-ticaretteki asıl büyümenin, çevrim içi iletişim şekillerinin, geleneksel yollardan alışveriş yapan ortalama tüketiciler için cazip hale geldiği zaman yaşanacağını ön görüyor.

Yeni bir endüstri

“Financial Technology”nin (Finansal Teknolojiler) kısaltması olan Fintech 2015 yılında hayatımıza girdi. Amacı; mobil bankacılık ve yatırım için mobil cihazların kullanımını, finansal hizmetlere kişilerin çok daha kolay ve hızlı ulaşımını sağlamak. Finansal teknolojiler portalı olarak da adlandırılan Fintech, ilk başta finans kurumlarının teknolojik arka planlarını geliştirmek için uygulandı; daha sonrasında ise finansal okuryazarlık, perakende bankacılığı, bitcoin gibi finans sektöründeki teknolojik yenilikleri kapsayarak genişledi. Wharton School FinTech Girişimi kurucularından Daniel McAuley, FinTech’i “finansal sistemleri daha verimli hale getirmek için teknoloji kullanan şirketlerden oluşan ekonomik bir endüstri” olarak tanımlıyor.

E-ticaret pazarı 2022’de 51 milyona ulaşacak

Türkiye’nin genç ve dinamik tüketici nüfusunun etkisiyle, e-ticaret ve mobil pazarlama sektörüne yatırım yapacaklar için hala cazip fırsatlar sunabilecek alanlar barındırıyor. E-ticaret pazarı, 2022 yılında 51 milyona ulaşması beklenen mobil kullanıcı nüfusu ile dev bir büyüme potansiyeli taşıyor. Diğer yandan dijitalleşmenin pazarda yaygınlaşması ise markaların faydalanabileceği e-ticaret imkânları için yeni alternatifl er ortaya çıkıyor. E-ticarette, pazarlama harcamaları ve sektörün genel boyutu dikkate alındığında, yeni yılda da genel atmosfer, markaların yararlanabileceği her türlü çevrim içi temas noktasında büyümenin artarak devam edeceğini işaret ediyor.