'Gayrimenkul satışını dijitalleştireceğiz'

Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinden biri olan Sina Afra ile, gayrimenkul sektöründeki yeni girişimi Evtiko’yu konuştuk.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MURAT YILDIZ

Sina Afra, Türkiye’de dijital girişimcilik ekosisteminin önemli bir ismi. 2008 yılında kurduğu Markafoni şirketini 2014 yılında uluslararası bir yatırım fonuna sattı. Sina Afra, farklı alanlarda girişimlere devam ederken, geçen yıl Evtiko ile birlikte gayrimenkul sektörüne girdi. Teknolojinin de yoğun olarak kullanıldığı ve gayrimenkul sektöründe dijitalleşmeyi sağlayacak olan Evtiko’nun hikayesini konuştuk.

Evtiko’nun kuruluş amacını anlatır mısınız?

Cumhuriyet kurulduğundan bu yana herkes evini aynı şekilde satıyor. Alıcıyla anlaşırsınız, noter ve tapu üzerinden devir işlemlerini yaparsınız. Her ne kadar ilan yayınlama ile ilgili web siteleri olsa da gayrimenkul sektörü aslında dijitalleşmeden tam olarak nasibini alabilmiş değil.

Geçtiğimiz yıllara baktığımızda Amerika’da risk sermayesi şirketlerinin en çok yatırım yaptıkları alanlardan biri Proptech yani gayrimenkul teknolojileri. Biz bu Property Tech alanında faaliyet göstermeye karar verdik. İstanbul’da bir evin ortalama satış süreci 142 günü bulabiliyor. Biz insanlara arabalarını ya da cep telefonlarını değiştirir gibi hızlıca evlerini satabilmelerini ve böylece hayatlarını kolaylaştırabilmeyi istiyoruz. Bu amaçla yola 1 yıl önce yola çıktık ve Evtiko’yu kurduk.

Pratikte sistem nasıl işliyor? Ev satmak isteyen biri için süreçler neler?

İnsanlar için ev değiştirme ortalaması 8 yılda bir. Bu aşamada herkes adımlarını çok daha temkinli atmaya çalışıyor. Biz ev satmak isteyenler için hayatı kolaylaştırıcı çözümler sunuyoruz. Sitemize başvurduğunda 24 saat içerisinde mutlaka geri dönüş yapıyoruz.

Gönderdiğimiz teklifi kabul ettiğinizde hemen notere gidiyorsunuz ve satış işlemi gerçekleştirilmiş oluyor. Elbette bunun ticari bir gelir modeli var. Eğer evin değeri 100 bin lira ise biz muhtemelen 93 bin TL teklif ediyoruz ve anında ödemeyi yapmış oluyoruz.

Geçtiğimiz 1 yıl içerisinde nasıl bir hacme ulaştınız?

Şu anda ayda yaklaşık 3 bin ev geliyor. İstanbul’da geçen yıl yaklaşık 235 bin ev satıldı. Bunların yarısı birinci el, diğer yarısı ise ikinci el. Bizim oyun alanımız ikinci el evler. Bu durumda İstanbul’da ayda ortalama 10 bin ikinci el ev satıldı ve bu evlerin 3 tanesinden biri bizim sistemimize başvuru yaptı. Bu evlerin yaklaşık %10’una teklif veriyoruz. Elbette burada bazı kıstaslarımız var. Örneğin 1 milyon TL’nin üzerindeki evlere, ya da tapusunda ve imarında sorun olan, karmaşık ortaklık yapısına sahip evlere teklif vermiyoruz. Şu anda her gün 10 ila 12 adet teklif sunuyoruz.

Alım ve satımdaki ortalamaları nasıl değiştirmiş oldunuz?

Biz alım konusunda 142 gün olan ortalamayı 1 haftaya indirmiş olduk. Müşteri bize geldiğinde 24 saat içerisinde teklif verilir ve kabul edilirse, 1 hafta içerisinde satış tamamlanmış olur. Bizden ev satışında ise bazı süreçler var. Öncelikle biz teslim aldığımız tüm evlerde tadilat gerçekleştiriyoruz. Ardından temizlik yapılıyor ve tüm evrak işlerini düzenli hale getiriyoruz.

Sonrasında satışa çıkıyor. 90 günde ortalama olarak satılmış oluyor.

Tüm bu süreçlerin içerisinde dijital teknolojilerden nasıl yararlanıyorsunuz?

Satın alma işleminden önce ve sonra olmak üzere dijital teknolojiler yoğun olarak kullanılıyor. Satış esnasında evle ilgili profilleme yapılıyor. Bu evde eğer son 5 sene içerisinde 2 çocuklu bir aile oturdu ise, bu ev yine benzer bir aileye uygun demektir. Siz bu profilleme sayesinde doğru evi doğru müşteri ile buluşturma şansına sahip oluyorsunuz. Biz arka yapıdaki operasyonda dijital teknolojilere en çok yatırım yaptığımız yer. Bir kişi bizim web sitemize gelip evinin bilgilerini girip gönderdiğinde, arka tarafta otomatik olarak bir değerleme yapılması gerekiyor. Bir arkadaşımız otomatik değerlemeyi kontrol ediyor. Biz uzaktan tüm süreçleri yönetebiliyor ve operasyonun durumunu görebiliyoruz.

Değerlemeleri nasıl otomatik yapıyorsunuz?

İştiraklerimizden biri olan Neozeka’nın altyapısı ile yapay zeka teknolojileri kullanıyoruz. Neozeka’nın teknolojileri şu anda Evtiko’nun sistemlerine tamamen entegre ve evlerin otomatik olarak değerleme işini onlar yapıyor. Tüm bu teknolojik altyapı sayesinde Evtiko çok az personel ile rahatlıkla çalışabiliyor ve süreçler sorunsuz bir şekilde işliyor.

Geleneksel emlak satış ofisleri ile olan ilişkiniz nedir?

Biz kurgumuzda emlak ofisleri ile iş birliğine açığız. Eğer evi getiren bir emlak ofisi ise onlara kendi komisyonlarını ödüyoruz. Şu anda online emlak sitelerinde Evin Fiyatını Evtiko’ya sor butonları yerleştirdik. Emlakçılar bu sayede evlerin fiyatlaması ile ilgili hızlı bir şekilde fikir edinebiliyor ve müşterisine bunu iletebiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir