Geleceğin izinde

Japonya, önümüzdeki yıllarda İngilizce konuşan yapay zekalı robotları sınıflara yerleştirerek kullanmayı düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Teknoloji insanlığın baş döndüren dönüşüm sürecini gitgide daha yoğun bir şekilde etkiliyor. Bilim, eğitim, finans, ekonomi aklınıza hangi alan gelirse güncel teknolojilerin etkisiyle yeni yöntemler keşfediliyor. Yeni bir dünya kapıda bekliyor, ve insanlık bu yeni yaşamın izlerini sürüyor.
Teknoloji gündemi yapay zeka özelinde bizi nerelere götürüyor, finans ve eğitim konuları üzerinden gelin birlikte bir göz atalım.

Yabancı dil eğitiminde robot devrimi

Asya’da eğitimin en önemli sorunlarından biri de yabancı dil eğitimi konusu olarak öne çıkıyor. Dünya’da en yaygın dillerin başında gelen İngilizcenin öğretilmesi, geri plana atılamayacak bir konu. Bu konuda yeni bir metot deneyen Japonya, dil eğitiminde oldukça yenilikçi bir yaklaşım geliştirerek robotik ve yapay zekayı konunun tam merkezine yerleştiriyor.

Öğrenci ve öğretmenlerin İngilizce kullanımını geliştirmeyi amaç edinen Japonya, önümüzdeki yıllarda İngilizce konuşan yapay zekalı robotları sınıfl ara yerleştirerek kullanmayı düşünüyor. Japonya Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, yapay zekalı İngilizce robotları için 227 bin dolar bütçeli bir pilot proje hayata geçirilmek üzere.

Proje doğrultusunda, robotlar yalnızca İngilizce konuşmakla kalmayacak, ayrıca çocukların telaffuz hatalarını da denetleyerek öğretmenlere düşen yükü hafifletecek. Tablet, bilgisayar uygulamaları ile de desteklenecek proje ilk aşamada 500 kadar sınıfta hayata geçirilecek.

İngilizce öğretmeni bulmak konusunda da zorluk çekilen Japonya’da, söz konusu robotlara büyük iş düşecek gibi görünüyor. Bu projenin paralelinde bir gelişme de İngilizceye başlama yaşının düşürülmesi olacak. Daha önce 12-15 yaş aralığında başlayan İngilizce dersleri 2020 itibariyle 10 yaşa düşürülecek.

Finansın Yapay Zekayla İmtihanı

İnsanlığın tarih boyunca hep ileri doğru gittiğini bilsek de, bazı gelişmeler karşısında tedirgin olmamak da elbette çok zor. Bu tedirginlik yaratan gelişmelerden biri de finans dünyasını etkiliyor. Yapay zeka, büyük veri yönetimi gibi gündemler finansal hizmetleri de dönüştürüyor.
Dünya Ekonomik Forumu ve Deloitte yardımıyla hazırlanan bir rapor, yapay zekanın finans üzerindeki etkilerini inceliyor.

Öne çıkan bazı bilgiler yeni yöntemlerin finansı geliştirdiği kadar, yeni sorunlar da doğabileceğini gösteriyor. Kurumların yapay zeka desteğiyle yeniden ele aldığı operasyonlar çalışanların gelişim hızını artırsa da, işin başına yeni geçecekler için temel bilgi birikimin daha teknoloji temelli olması gerektiğini gösteriyor.

Her alanda olduğu gibi finansal hizmetler temelindeki müşteri deneyimi de yapay zeka merkezli otomatizasyon projeleri ile dönüştürülüyor.

İşgücü yetkinliğinin, eğitim aşamasından itibaren yeniden ele alınması gündemi boşuna değil.
Bir başka konu da ortaklaşa rekabetin bir zorunluluk olarak öne çıkması. Her kurum veri çeşitliliği ve analitik yaklaşımlar konusunda bir yarış içerisinde.

Bu durum da finansal ekosistemi sürekli gelişime zorluyor. Sürekli gelişim için yapılması gereken araştırma ve geliştirme faaliyetleri için ayrılması gereken kaynaklar ise pek küçümsenemeyecek rakamları işaret ediyor. Bu durumda da rekabetin ve ortaklıkların gücünü yeniden gözler önüne seriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir