Geleceğin teknolojisi Beacon artık hayatımızda!

Çocukken Jetgiller çizgi filminde gördüğüm birçok şey artık mucize değil. Şimdi, Jetgiller dünyasında yaşıyoruz. Geleceğin teknolojisi olarak tartıştığımız, müşteriyi dijital verilerinden takip eden ve tanıyan Beacon teknolojisi de artık hayatımızda.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

Birkaç yıl önce hayalini dahi kuramadığımız birçok teknoloji artık hayatımızın içinde yer alıyor. Çocukken o çizgi filmde gördüğüm ve hayran kalarak hayal ettiğim görüntülü telefon görüşmesi artık mucize değil. Şimdi Jetgiller dünyasında yaşıyoruz. Geleceğin teknolojisi olarak tartıştığımız müşteriyi dijital verilerinden takip eden ve tanıyan beacon teknolojisi artık hayatımızda yer alıyor.

Bugün Türkiye'de mobil internet kullanım oranı yüzde 58'e ulaştı. Türkiye'deki aktif sosyal medya kullanıcı sayısı 42 milyon ve Türkiye nüfusunun tam yüzde 90'ının mobil aboneliği bulunuyor. 71 milyon kişi ise mobil internet bağlantısına sahip. Geçen yıl Türkiye'deki aktif sosyal medya kullanıcı sayısı geçen yıla göre yüzde 5 artış gösterdi. Türkiye'de mobil cihazlar üzerinden aktif olarak sosyal medya kullanan kişilerin sayısı geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 13'lük bir artış gösterdi. Türkiye'de telefona sahip olan yetişkinlerin yüzde 56'sının akıllı telefonu var. Bu rakamlar bize mobile göçü net şekilde kanıtlıyor.

Tüketicinin artık her an internete bağlı olması, birçok sektörde online ve mobilden sonra üçüncü dalga dönüşüm hareketini başlattı. Beacon adı verilen, temelde Bluetooth teknolojisine dayanan ve yüksek hassasiyette lokasyon belirleyen sensörler, günümüzde hem pazarlama hem de veri analizi alanlarında en çok kullanılan ve hakkında konuşulan teknolojilerin başında geliyor.

Google'un projesine beacon cihazları geliştiriyor

Türkiye'de bu alanda 3 yıldır hizmet veren başarılı bir girişim de mevcut. Blesh, mobil teknolojiler ve Nesnelerin İnterneti üzerine geliştirdiği ürün ve Ar-Ge çözümleriyle Türkiye'de önde gelen marka ve şirketlere hizmet sunuyor. Blesh beacon platformu şu anda Türkiye'de en geniş yayılıma sahip platform.

Blesh beacon platformunu kullanan markalar, mobil uygulamaları üzerinden tüketicilerin akıllı telefonlarına, o an oldukları lokasyonlarda kampanya mesajları yollayarak satışlarını ve karlılıklarını artırabiliyor. Ayrıca beacon cihazları ile sürekli etkileşimde olan Blesh'in yazılım çözümü, tüketicilerin mağaza içindeki gezinti rotasını ve sürelerini belirleyerek ortaya koyduğu veri yönetimi ile iş geliştirme ve strateji oluşturma noktasında şirketlere önemli kazanımlar sunuyor. Blesh'in şirket değeri son iki yılda iki kat arttı. Başlangıçta Türkiye genelinde 2 yılda 10 bine ulaşan beacon cihazı sayılarının şimdi 80 bini aştığını kaydeden Blesh CEO'su Devrim Sönmez, cihazlarının 200'ü aşkın AVM'de, bankalar, havaalanları, metro istasyonları ile café ve restoranlarda yer aldığını kaydetti.

Hedeflerinin , yılsonunda Türkiye genelinde 120 bini geçen sensor ağına ulaşabilmek olduğunu kaydeden Sönmez, "Perakende, bankacılık ve otomotiv sektörlerinde daha çok işbirliği yapmayı hedefl iyoruz. Sadece anlık iletişim değil, elde edilen verilerin artması ve bu verilerin anlamlandırılması konusunda da çalışmalarımızı hızlandıracağız" diye konuştu.

Google'ın önderlik ettiği Physical Web projesinin beacon cihazlarını geliştiren ve dünyada satmaya başlayan ilk şirket olduklarını vurgulayan Sönmez "Beacon'ların satışını başta İngiltere, ABD, Kanada ve Almanya olmak üzere 35'in üstünde ülkeye gerçekleştirdik. Projenin bir parçası olan Eddystone beacon cihazlarının da yetkili satıcılarından olduğumuz için dünyada 3 bini aşkın mobil uygulama geliştirici ile sürekli iletişim halindeyiz. ABD'deki iş ortaklarımız Google ve Intel ile olan projelerimizi geliştirmeye devam edeceğiz ve buradaki ofislerimizn büyümesi için kaynak ayıracağız" dedi.

Global arenada

ABD'de Palo Alto'da ve Atlanta'da ofi sleri var. Ortadoğu'da yeni projelerin ilk adımlarını
attı.

Google'la entegre

Google'ın 2016'da duyurduğu Eddystone-EID beacon cihazı formatını destekleyen sayılı şirketlerden biri.

Türkiye'de yayıldı

Cihaz yayılımını artıran Blesh, 120 mobil uygulamaya entegre olarak 25 milyon kişiye lokasyon
hedefli ulaşıyor.

4 milyon dolar

Yatırımcılar destekliyor. Geçen yıl haziranda tamamlanan yatırım turuyla 4 milyon dolar yeni yatırım aldı.

Dünyada beacon cihazlarının sayısı 2020'de 400 milyonu aşacak. Yaygınlaştıkça kullanım alanları da genişleyecek ve yepyeni formatlar ortaya çıkacak. Şimdiden kart, anahtarlıklar ve USB beacon'lar şeklinde görüyoruz.