Gelecekten haberler

Birleşik Arap Emirlikleri, Yapay Zeka Bakanlığı’nın kurulmasından, Suudi Arabistan’da yapay zeka tarafından yönetilen Sophia isimli robota vatandaşlık hakkı verilmesine kadar gündeme arka arkaya düşen teknoloji haberlerine göz atalım.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Robotlar işimizi ne zaman elimizden alacak diye düşüneduralım, her adımda büyük geleceğe ilerliyoruz. Yapay zeka, robotik ve teknoloji üzerine insanlığı ileri götüreceğine inanılan birçok araştırma ve çalışma yapılıyor. Elbette bu çalışmaların yanında insanlık birçok eski derde çözüm aramaya devam ettiği gibi, yeni dertlerle de tanışabiliyor. Gündeme arka arkaya düşen teknoloji gelişmelerine ve haberlere birlikte göz atalım.

Arabistanlı Sophia

Son dönemde teknoloji haberleri Arap Yarımadası’ndan gelen haberlerin etkisi altına girmiş durumda. Önce Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen açıklamada Yapay Zeka Bakanlığı’nın kurulduğu söylenmişti. Hemen ardından ise, Ürdün ve Mısır sınırına yakın bir bölgede kurulması planlanan nano-biyoloji laboratuvarları, güneş panelleri ve daha birçok teknolojik unsura ev sahipliği yapacak teknoşehir Neom’un adı duyuldu. Suudi Arabistan’da düzenlenen Future Investment Initiative (Geleceğe Yatırım Girişimi) konferasında yaşanan olay ise durumu bambaşka bir boyuta taşıdı. Konferansta yapay zeka tarafından yönetilen Sophia isimli robot, Suud yetkilileri derinden etkilemiş olacak ki ve Suudi Arabistan yetkilileri Sophia’ya vatandaşlık hakkı verilmesi için harekete geçtiler. Sonuç olarak Sophia bir ülkenin vatandaşı olan ilk yapay zekalı robot olarak tarihe geçti.

Uçan taksiler, petrole alternatif enerji kaynakları konusundaki araştırmalar gibi haberleri de düşünecek olursak Yarımada önümüzdeki günlerde de teknoloji haberlerinde başköşeyi tutmaya devam edecek.

Maaş artı bir miktar hisse

Önceleri yalnızca Silikon Vadisi’nde gözlemlenen bir durum olsa da, gitgide tüm dünyaya yayılan bir işe alım gerçeği teknoloji şirketleri için piyasayı kızıştırıyor. Teknoloji Startupları sektörün devleriyle karşılaştırıldığında büyük bir işe alım avantajına sahipler. Bu avantajı sağlayan ise erken dönemde işe giren kişilere yalnızca maaş önermek yerine, şirket büyüdükçe büyüyecek hisse opsiyonları da öneriyorlar.

Bu maaş artı hisse konsepti yalnızca teknoloji odaklı pozisyonlar için ortaya çıkmasa da elbette genellikle vazgeçilmez yazılım ve teknoloji uzmanlarını şirkete dahil etmek için kullanılıyor. Maaş, hisse ve daha farklı yan haklar da sürece dahil edilerek ikna edilmeye çalışılan en ‘pahalı’ uzmanlar ise yapay zeka alanında çalışanlar oluyor.

Otonom araçlar, büyük veri üzerine çalışan sistemler ve onlarca farklı alanda daha mecburi bileşen olarak yükselen yapay zeka sistemleri elbette kendi işgücü ekonomisini de yaratıyor. Robotlar ucuz işgücü olarak milyonlarca insanı işinden edecek haberleri ekranları inletedursun, o robotları kodlayacak uzmanlar için gelecek oldukça keyifl i görünüyor.

Neyi paylaşmalı?

Yaşadığımız çağı diğerlerinden ayıracak bir sosyoekonomik olgudan bahsedecek olsak, paylaşım ekonomisi zirveyi zorlayacak unsurlardan biri olacaktır. Peki neyi paylaşıyoruz? Airbnb ile evlerimizi, Uber ile arabalarımızı ve daha onlarca uygulama üzerinden her türlü metayı ve yeteneklerimizi…

Bir de bunun yanında modern zamanın dayattığı ‘motorlu alışkanlıklar’ımızı bize sorgulatan deneyimlere de ihtiyacımız oluyor. Bunun en güzel örneklerinden biri de bisiklet paylaşım uygulamaları. Çin’de ve Avrupa’da yoğun ilgi gören bisiklet paylaşımı uygulaması, ABD’de de agresif bir büyümeye ulaştı. GPS’le takip edilen bisikletler şehir merkezlerindeki doklarda kullanıma hazır halde bekliyor. Herhangi bir noktadan aldığınız bir bisikleti, diğer bir noktada bırakıp yalnızca ulaşımınızı sağlamak için kullanmış olabiliyorsunuz.

Büyük bir buluş olmasa da, özellikle metropol merkezlerinde trafiğin yarattığı yıpranmayı düşününce ne kadar önemli bir uygulama olduğu aşikar. ‘Motorsuz alışlanlıklar’ın tüm dünyayı sarmasını diletecek kadar da temiz ve çevreye duyarlı bir uygulama. Gelecek nesiller de tertemiz ve güneşli bir günde bisiklete binmeyi hak ediyor.

Arap yarımadası teknoloji gündeminde

Suudi Arabistan’dan vatandaşlık alan “Sophia”, bir ülkenin vatandaşı olan ilk yapay zekalı robot olarak tarihe geçti. Uçan taksiler, petrole alternatif enerji kaynakları konusundaki araştırmalar gibi haberleri de düşünecek olursak, Yarımada önümüzdeki günlerde de teknoloji haberlerinde başköşeyi tutmaya devam edecek.

Teknoloji Startupları avantajlı

Önceleri yalnızca Silikon Vadisi’nde gözlemlenen bir durum olsa da, gitgide tüm dünyaya yayılan bir işe alım gerçeği teknoloji şirketleri için piyasayı kızıştırıyor. Teknoloji Startupları sektörün devleriyle karşılaştırıldığında büyük bir işe alım avantajına sahipler. Bu avantajı sağlayan ise erken dönemde işe giren kişilere yalnızca maaş önermek yerine, şirket büyüdükçe büyüyecek hisse opsiyonları da öneriyorlar.