Girişimciler, ekonominin devrimcileri!

IBM Ortadoğu ve Afrika Hibrit Bulut Satış Direktörü Onur Buçukoğlu, girişimcilik topluluğunun inovasyon ve dönüşüm yolunda gelecekte çok önemli bir rolü olacağına inandıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

IBM Türk'ün, girişimcilere özel farklı çözümler ve hizmetleri içeren bir ürün ve hizmet yelpazesi var. Bulut teknolojileri, analitik çözümler, mobilite ve sosyal platformlara yönelik çözümler ve güvenlik çözümleri kapsamında yazılım, donanım ve teknoloji ve iş danışmanlığı çözümleri sunuyor. Türkiye’de genç nüfusun girişimciliğe artan bir ilgisi olduğunu belirten IBM Ortadoğu ve Afrika Hibrit Bulut Satış Direktörü Onur Buçukoğlu, bulut hizmetlerinin kullanımı, kaynağa erişimin kolaylaştırılması ve iktisadi kaynakların yaratılması gibi tüm dünyada yaşanan belli başlı sorunların aşılmaya başlanmasıyla bu konuda giderek artan bir ivme gördüklerini söyledi.
Girişimcilik topluluğunun inovasyon ve dönüşüm yolunda gelecekte çok önemli bir rolü olacağına inandıklarını söyleyen IBM Hibrit Bulut Yöneticisi Onur Buçukoğlu, "Girişimciler, ekonominin devrimcileri olarak sektörlerde devrim niteliğinde etkiler yaratırken ve dünya çapında iş yapış şeklinde dönüşüme öncülük ederken, biz de bu şirketlere yolculuklarında eşlik etmek istiyoruz" dedi.

Girişimcileri destekleyen şirketlerin sayısı artıyor

IBM gibi girişimcilik topluluklarını destekleyen ve onların küresel topluluklarla bilgi alışverişinde bulunmasını kolaylaştıran programlar yürüten şirketlerin giderek arttığını kaydeden Buçukoğlu, şunları anlattı: "Bu konuda teşvikler ve hem yatırıma hem de operasyonel yetilere yönelik danışmanlık programları sayesinde dünyaca tanınan örnek girişim başarılarımız bizi gururlandırıyor. Bu alanın gelişmesi için en önemli katkılarımız operasyonel esneklik kazandıran araçlar sunmak, onların kendilerini geliştirmelerini sağlayacak bilgi birikimi ile destek vermek ve küresel platformlara erişim kazandırarak büyümelerini hızlandırmak olacak." Girişimciler ve KOBİ’lerin az yatırımla çok üretim elde etme ve ürün çeşitliliği sağlama, istihdam sağlama ve teknolojik yeniliklere ve değişimlere daha hızlı adapte olma konusunda etkili ve esnek bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Buçukoğlu, "Ancak günümüz koşullarında, ekonomik dalgalanmalardan oldukça fazla etkileniyorlar. Yatırım maliyetlerini azaltarak, belirli bir gelir seviyesini sağlamak adına; başta teknoloji alanındaki ilk yatırımlar olmak üzere, birçok alanda maliyeti düşürme yoluna gitmek zorunda kalıyorlar" dedi.

Türkiye'de farkındalık giderek artıyor

Girişimcilerin karşı karşıya kaldıkları en önemli engellerden birinin de risklerini belirlemek ve yönetebilmek olduğunu dile getiren Buçukoğlu, "Girişimciler potansiyel gördükleri alanın geleceği, inovatif operasyonları ve kurumsal maliyetlerinin yanında bir yandan da operasyonel maliyetleri üzerindeki riskleri de yönetebilmek zorundalar. Ülkemizde bu konuda giderek artan bir farkındalık seviyesi ve girişimcilerin teşvik edilmesi açısından hem özel sektör hem de devlet kaynaklı çalışmalar olması bizi mutlu ediyor. Biz de Türkiye’nin en iyi BT sağlayıcılarından biri olarak girişimcilerin faaliyetlerine sorunsuz devam etmeleri için gerekli desteği sunuyoruz" diye konuştu. Türkiye'de yer alan 2 ayrı veri merkezi ve sayıları 500'ün üzerinde çalışandan oluşan teknik kadrosu ile hizmet verdiklerini ifade eden Buçukoğlu, şunları anlattı: "Tüm veri merkezi ihtiyaçlarının uçtan uca karşılanmasını sağlıyor. Böylelikle, girişimcilerin BT yatırımı yapma ve kendi bünyesinde BT uzmanı bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldırıyoruz. Taahhüt ettiğimiz BT hizmetleri, aylık periyodik toplantılar ve raporlamalarla takip ediliyor. Ayrıca kriz ve afet dönemleri için Afet Yönetimi ve İş Sürekliliği Merkezlerimiz her iki lokasyonumuzda da çeşitli sektörlerden birçok firmaya hizmet sunmaktayız. Bunlar start-up aşamasında olan pek çok şirketin yatırımlarını ve risklerini daha güvenli yönetmesini sağlıyor."

TÜRKİYE'DE HER 100 KİŞİDEN 35'İNİN GİRİŞİMCİ OLMA HEDEFİ VAR!

KOSGEB önderliğinde Türkiye’de 31 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Küresel Girişimcilik Monitörü 2014 Türkiye sonuçlarına göre; Türkiye’de her 100 kişiden 35’inin önümüzdeki 3 yıl içinde girişimcilik faaliyetinde bulunma hedefi var. Bir önceki yıla göre 3 puan artış gösteren bu oran, girişimcilik konusunda ne kadar hevesli olduğumuzu ortaya koyuyor. 18-64 yaş arasındaki yetişkin nüfusun yüzde 39.8’i yeni bir işe başlamak için fırsat oluşacağına inanıyor; toplam yetişkin nüfusun yüzde 53’ü potansiyel girişimci özelliklerine sahip. Bu da ülke nüfusunun yarısından fazlasının potansiyel girişimci olduğuna işaret ediyor. Buçukoğlu, "Bu oranların tamamı girişime dönüşmese de, girişimcilik zihniyetinin yayılarak benimsendiğini görüyoruz. Bu alandaki çalışmalarımızla da potansiyel girişimcilerin altyapısal ihtiyaçlarına yanıt vererek işin zor kısımlarını kolaylıkla atlatıp inovasyona ve verime odaklanmalarına destek oluyoruz" dedi.