Her ülke kendi kahramanını yaratıyor

Orkut, Bayt, Pesapal, Naver, Vkontakte, Rakuten ve Blogfa... Bu isimleri tanıyor muyuz?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Facebook, Google, Amazon, e-Bay ve Twitter. Onları yakından tanıyoruz. Fakat onların karşısında yükselen alternatifl er de çok fazla. Kendi bahçelerinde yetişen bu web siteleri hangileri? Gelin yakından tanıyalım:

- BREZİLYA’NIN GOOGLE+’SI: ORKUT Brezilya’da Google’ın sosyal ağı Google+’ın yerini alan Orkut, en fazla tıklanan site konumunda. Brezilya’da internette ziyaret edilen sayfaların yüzde 60’ını Orkut oluşturuyor. Orkut’un hedefi Facebook’la değil, MySpace ile rekabet etmek.

- İRAN’IN WORLDPRESS’İ: BLOGFA Blogging İran’da çok popüler. Farsça ise blog dünyasında en fazla kullanılan dillerin başında geliyor. Şimdiye kadar hükümet sansüründen kurtulmayı başarmış birkaç medya kanalından birisi olan Blogfa, Yahoo ve Google’ın ardından İran’ın en popüler üçüncü web sitesi.

- SUDAN’IN LINKEDIN’İ: BAYT İlk kurulduğunda Ortadoğu’nun Monster.com’u olarak çalışan Bayt, bugün daha çok LinkedIn’e benziyor. 2011’de Facebook benzeri sosyal ağ People’ı başlattı. Site, İngilizce, Fransızca ve Arapça hizmet veriyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan, Ürdün, Katar, Lübnan ve Suriye’de en büyük 100 web sitesi arasında yer alan Bayt’ı, iş arayan on milyonlarca kişi ziyaret ediyor. Bayt, Ortadoğu’nun en büyük iş arama sitesi.

- KENYA’NIN PAYPAL’I: PESAPAL Pesapal, Alibaba.com’un kurduğu online ödeme sistemi Paypal’ın Afrika versiyonu. Bu sistem, mobil bankacılığın hızla büyüdüğü Afrika’da, çok fazla gündemde. Pesapal, okul ücretleri, sigorta, borsa gibi farklı kollara ayrılmış durumda. Sitenin bir sonraki hedefi ise Afrika’da kredi derecelendirme sistemi kurmak.

- ÇİN’İN A.I.M’İ: QQ Anında mesaj ya da “chat” hizmeti veren QQ, aynı zamanda oyun ve online buluşma sitesi olarak hizmet veriyor. Kendi mağazalarını, oyuncaklarını ve giyim markasını geliştiren QQ, kendi para birimini de oluşturmuş durumda. QQ, dünyanın en kalabalık ülkesinin en fazla ziyaret edilen ikinci sitesi konumunda.

- GÜNEY KORE’NİN YAHOO’SU: NAVER Yahoo benzeri bir arama sitesi olan Naver, 2000 yılında popüler oyun şirketi Handgame ile takım oluşturduktan sonra, iyice büyüdü. Şirket bugün Japonya pazarında da faaliyet gösteriyor. Güney Kore’nin dört numaralı web sitesi olan Naver, ülkedeki araştırma pazarının yüzde 70’ini temsil ediyor.

- JAPONYA’NIN AMAZON’U: RAKUTEN Amazon, e-ticaret işinde Japon pazarında çok etkili olamadı. Müzik albümlerinden, kamyon yan parçasına kadar herşeyin satıldığı Rakuten, aynı zamanda Japonya’nın en büyük turizm ve blog platformu. Site aynı zamanda Tohuko Rakuten Golden Eagles adında bir basketbol takımına da sahip. Rakuten bugün Japonya’nın bir numaralı alışveriş sitesi.

- RUSYA’NIN FACEBOOK’U: VKONTAKTE Vkontakte, yada ülkede kullanıldığı ismiyle VK, adeta Facebook’un klonlanmış bir kopyası. Vkontakte, Rusça’da “irtibatta olmak” anlamına geliyor. Fakat Mark Zuckerberg’in sitesinden farklı olarak, Vkontakte kullanıcılarının büyük miktarda veri paylaşmasına ve isim belirtmeden paylaşım yapabilmesine fırsat veriyor. Vkontakte, Rusya’da ve Ukrayna’da en çok kullanılan sosyal web sitesi. Popüleritede Beyaz Rusya’da 1., Rusya’da 2., Ukrayna’da 3. Kazakistan da 5. ve dünyada 20. sırada.

- IRAK’IN ESPN’İ: KOOORA Futbola (koorat) adanmış olan spor sitesi Kooora, Arapça konuşan ve Ronaldo’dan Ronaldinho’ya kadar tüm futbolcuları yakından izleyenler için, sektöre yönelik her türlü analiz ve bilgiye yer veriyor. Irak’ın en popüler siteleri arasında olan Kooora, on bir Ortadoğu ülkesinde en fazla ziyaret edilen siteler arasında yer alıyor.