Huawei Akademi Türk mühendisleri eğitiyor

Huawei Akademi, telekom operatörlerindeki olası teknik problemleri önceden analiz ederek, proaktif çözümler üretmek konusunda Türk mühendislerini uçtan uca eğitiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Huawei Akademi, Türkiye'de telekom operatörleriyle işbirliği kapsamında mühendislere uçtan uça eğitim veriyor. Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom gibi operatörlerle işbirliği halinde expert seviyesinde sertifika programları bulunan Huawei, bilişim sektöründeki nitelikli insan kaynağı oluşmasına yönelik alternatif çözümlere katkıda bulunuyor. Bugüne kadar düzenlediği sertifika programlarıyla yüzbinlerce saatlik eğitimler gerçekleştiren Huawei Akademi, 2017 yılında da eğitim faaliyetlerine devam ediyor.

Operatörlerin müşterilerine en üst seviyede memnuniyet deneyimi yaşatmak ve olası teknik problemleri önceden analiz ederek, proaktif çözümler üretmek amacıyla hayata geçirdiği sertifika programları, geleceğin mühendislerini yetiştirme hedefiyle özel olarak tasarlanıyor. Hızla değişen ve rekabetin sürekli arttığı sektörde, kendi uzmanlık alanı dışındaki alanlarda bilgi ve tecrübelerini geliştirerek büyük resmi gören ve ortak dili konuşan bir çalışan kültürü yaratmak üzere özel eğitim programları yaratılıyor.

Huawei Türkiye Akademi Direktörü Yücel Aslanbaş, sertifika programlarını değerlendirirken; “Network uzmanlarına duyulan ihtiyaç, gün geçtikçe artıyor. Operatörler, şebekelerini yeni teknolojiler doğrultusunda sürekli olarak yeniliyorlar. Çalışanların sadece bir alanda, rutin işleri yapması değil, tüm şebekeyi uçtan uca yönetmesi gerekiyor. Bunun yanında iletişim teknolojileri de sürekli olarak yenileniyor. Yeni servisler ve yeni alanlar açılıyor. Bu yenilenmeye eşlik edebilmek ve içinde yer alabilmek için, operatörler nezdinde görev yapan network uzmanlarının da sürekli ve eş zamanlı olarak kendilerini geliştirmeleri gerekiyor” dedi. Sertifika proğramlarına katılan kişilerin sevilerine bağlı bir program hazırlanarak sınıf eğitimlerinden laboratuvar eğtimlerine kadar birçok eğitim verdiklerini kaydeden Aslanbaş, "Uçtan uça uygulamalı eğitimi için Huawei'nin merkezi Çin'deki daha büyük laboratuvarlara götürüyoruz. Nerdeyse 2-3 hafta bu laboratuvarlarda kendilerine çalışma fırsatı sağlıyoruz” dedi.

Geçen yıl LTE 4.5G eğitim programları da başladı

Yücel Aslanbaş, akademinin amaçlarını ve eğitim programı stratejisini ise şu sözlerle değerlendirdi: “Huawei Akademi olarak faaliyetlerimizde yerel ekonominin ve sosyal gelişimin desteklenmesine büyük önem veriyoruz. Eğitim çalışmalarımızla, müşterilerimize ve iş ortaklarımıza, öncelikli olarak sektöre yeni, genç ve donanımlı profesyoneller kazandırmayı amaçlıyoruz. Eğitim programlarımızı oluştururken, öncelikle yeni teknolojileri yakından takip ediyoruz. Sonrasında oluşturulan programlarla birlikte müşterilerimizin ve mevcut pazarın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Geçen yıl itibarıyla başladığımız LTE 4.5G eğitim programıyla, en yeni iletişim teknolojilerine yönelik ihtiyaçların, operatörlerce karşılanmasını amaçladık.”

Huawei Türkiye Akademi 11 ülkenin merkezinde

Dünyanın lider bilgi ve iletişim teknolojileri sağlayıcılarından Huawei bünyesinde bulunan Huawei Akademi, Türkiye’yi de kapsayacak şekilde Orta Asya ve Kafkasya’da 11 ülkenin merkezinde olduğunu kaydeden Aslanbaş, "Türkiye’deki operasyonları ile nitelikli bilişim uzmanlarının yetişebilmesi için 5 yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Bilişim alanında uçtan uca ürün ve servisleri ile hizmet veren bir firma olarak Huawei, verdiği eğitimlerle Türk mühendislerinin gelişimine katkı sağlamaya devam ediyor” dedi.

HUAWEİ, TÜRKİYE’Yİ İLK 15 ÖNCELİKLİ ÜLKE ARASINA ALDI

2010 yılında 9 ülkeyi kapsayan Orta Asya ve Kafkasya bölgesine hizmet verecek Huawei Akademi İstanbul Genel Merkezi’nde faaliyetlerine başladı.Yılda bin 500'den fazla kişiye eğitim veren Huawei Akademi; telekom operatörleri çalışanlarına yönelik LTE eğitimleri de veriyor. İstanbul, İTÜ ODTÜ, Yıldız Teknik gibi üniversitelerle işbirliği yaparak öğrencilere ve eğitimenlere eğitimler veriyor. 2013 yılında seçerek Çin'e eğitime götürdükleri iki öğrenci bugün Huawei Türkiye'nin Ar-Ge merkezinde çalışıyor. Huawei, Türkiye’yi ilk 15 Öncelikli Ülke arasına aldı.

Huawei, Evrensel Hizmet Projesi’nin tek altyapı sağlayıcı seçildi. Huawei’nin sağladığı altyapı hizmetiyle 500’ün altında nüfusa sahipi yaklaşık 2000 köyün iletişimini, teknoloji ile zenginleştiriliyor.

Türkiye’nin eğitim alanında gerçekleştirdiği en büyük teknoloji projesi olan, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) tarafından yürütülen Fatih Projesi’nin altyapı tarafındaki tek hizmet sağlayıcısı oldu. Fatih Projesi kapsamında, Huawei 3.362 okulda 15 binden fazla Huawei ağ anahtar cihazı kurmak üzere donanım ve yazılım altyapısındaki ihaleyi kazandı. Huawei’nin bulut bilişim, büyük veri, veri merkezleri, genişbant ve nesnelerin interneti alanlarındaki teknolojiyi destekleyen ve ülkelerin dijital dönüşümde nasıl bir başarı elde ettiklerini ortaya koyan Küresel Bağlantı Endeksi’ne (GCI) göre; Türkiye, yer aldığı 50 ülke arasında GCI skorunu 3 puan artırdı ve 35. sırada yer buldu. Değerlendirilen 50 ülkeden 16 tanesi öncü, 21 tanesi benimseyen, geri kalan 13 tanesi ise yeni başlayanlar olarak kabul ediliyor. Bu kümeler ülkelerin dijital dönüşümdeki ilerlemelerini yansıtıyor.

Benimseyenler, yüksek kalite ekonomik büyüme elde etmek ve endüstriyel dijital dönüşümü sağlamak için artan BİT talebini karşılamaya odaklanan ülkeler. Yeni başlayanlar ise BİT altyapısı inşasında daha yolun başında olan ve sayısal dünyaya daha fazla erişim sağlanabilmesi için BİT altyapısını güçlendirmeye odaklanan ülkelerden oluşuyor.