İnovasyon şirketlerin kaderini çiziyor!

Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu, inovasyon ve yeni fikirlerin kişinin hayatını değiştirdiğini, ekonomilerin ve şirketlerin kaderini çizdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Kendi teknolojisini geliştiren ve sektöründe uluslararası rekabette öne çıkan Arçelik A.Ş., Ar-Ge'yi stratejisinin bir parçası olarak ele alıyor. Şirketin "Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın" vizyonu, Ar-Ge stratejisinin özünü oluşturuyor. Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu, Petkim’in ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergileri iş birliğiyle gerçekleştirilen Design & Innovation Summit konferansında konuştu. Türkiye olarak gelecekteki yüksek hedefl ere ulaşmak için tasarım ve inovasyonun çok önemli olduğunu dile getiren Bulgurlu, inovasyon ve yeni fikirlerin kişinin hayatını değiştirdiğini, ekonomilerin ve şirketlerin kaderini çizdiğini söyledi. Son 10 yılda inovatif çözümler sunan dev şirketlerin insanların hayatına girdiğini ve yeni nesil teknoloji şirketlerinin yıldızının parladığını anlatan Bulgurlu, birçok efsane şirketinin yıkıcı inovasyonla yüzleşerek yok olduğunu aktardı. Bulgurlu, bu alanda yatırım yapmayan ülkelerin ve kurumların kalıcı olmasının mümkün olmadığının altını çizerek, yaşanan krizlerin ancak güçlü Ar-Ge'ye sahip şirketlerin ayakta kaldığını gösterdiğini bildirdi. Ar-Ge şampiyonlarının en yüksek büyüme oranını yakaladığını belirten Bulgurlu, dünyanın en büyük 500 şirketine bakıldığında bunun görüldüğünü söyledi.

"Her pazara ve ihtiyaca uygun ürün geliştirebiliyoruz"

Bulgurlu, dünya çağında Ar-Ge merkezleri ve tasarım ofislerine sahip olan bir kurum olarak politik ve coğrafi sınırları kaldırdıklarını dile getirdi. İnovasyon ve tasarım sayesinde her pazara ve ihtiyaca uygun ürün geliştirebildiklerini dile getiren Bulgurlu, iş dünyasında Ar-Ge gücünü sadece kendi kaynakları ile geliştirmenin mümkün olmadığını ifade ederek, bu nedenle kamu, özel sektör, ulusal ve uluslararası işbirliklerine büyük önem verdiklerini bildirdi. Teknolojiyi erken aşamada yakalayarak rekabetçi güçlerini artırmayı hedefl ediklerini belirten Bulgurlu, dünyanın önde gelen üniversiteleri ile ortak projeler yürüttüklerini söyledi.

"Akıllı ev teknolojileri pazarı 2020 kadar 5 kat büyüyecek"

Tüketici tercihlerinin hızla değiştiği ve çeşitlendiğini kaydederen Bulgurlu, şunları anlattı: "Bu nedenle farklı bakış açılarıyla zenginleşmenin önemli olduğuna inanıyoruz. Sektörümüzün ciddi bir değişimden geçmesini bekliyoruz. Yeni fikirler, iş modelleri, akıllı teknolojiler hayatımızı çevreledi. Beyaz eşyala ve ev aletleri artık ihtiyaçlarımızı anlayan akıllı birer dost haline geliyor. Akıllı ev teknolojileri pazarı bugün 60-80 milyar dolar büyüklüğe sahip. 2020 yılına kadar yaklaşık 5 kat büyümesini bekliyoruz. Bu dönüşüm tüketici alışkanlıklarını ve iş modellerini tamamen değiştiriyor. Biz de bu alanlara önemli yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. Yakın gelecekte beyaz eşyalarımıza uzaktan erişim sağlayarak yazılımlarını güncelleyebileceğiz. Olası bir arıza öncesinde servisimiz müşteri ile bağlantıya geçecek." Endüstri 4.0 dönüşümünü kaçırmamak için insan kaynağının geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Bulgurlu, otomasyon, bakım ve sistem geliştirme alanında yetkin iş gücünü hızla yetiştirmeleri gerektiğini bildirdi.

"TİCARİ İŞLETMELER İÇİN PROFESYONEL TELVE MODELİNİ PAZARA SUNACAĞIZ"

Bulgurlu, araştırmalar sonucunda üretimine başladıkları Türk kahvesi makinesi Telve'nin kısa sürede kahve tiryakilerinin vazgeçilmeszi haline geldiğini kaydederek, "Pazarda yeni örneklere ilham verirken kahve kültürümüzü yurt dışına taşıdı. İnovasyonu tasarımla buluşturarak en prestijli ödüllere layık görüldü." dedi. Kapsüllü Türk Kahvesi Makinesi ile de Türk kahvesinin gelişmesine cidi katkılar yaptıklarını belirten Bulgurlu, "Yakın zamanda ticari işletmeler için profesyonel Telve modelini de pazara sunacağız" dedi.

Arçelik'ten dipnotlar

- Arçelik'in 4 ülkede 11 Ar-Ge merkezi var.

- Arçelik, her yıl 150 civarında patent başvurusunda bulunuyor. Son 5 yılda ülkemizde üretilen patentlerin yüzde 10’u Arçelik’e ait.

- Avrupa Patent Enstitüsü (EPO) 2011 Yıllık Raporu'na göre, EPO tarafından tescil edilen Türk başvurularının yarısı Arçelik’e aittir.

- Arçelik, Türkiye'den Dünya Fikri Haklar Örgütü'ne yapılan uluslararası başvurularının üçte birinden fazlasına sahip.

- Patent başvuruları ile Dünya Fikri Haklar Örgütü'nün yayınladığı "ilk 500 firma" listesinde 95. sırada yer alıyor.

- Bu yıl da Türkiye'nin en başarılı Ar-Ge merkezi ödülünü aldı.

- Ar-Ge merkezlerinde 1060 kişi çalışıyor.