İnternetten baskı dönemi

Matbaa şirketleri de e-ticaret rüzgarına kapıldı. Online matbaa sektörünün en gelişmiş olduğu ülke Almanya’da pazarın yüzde 20’si, Türkiye'de pazarın yüzde 1.3’ü online kanallardan... Ancak bu alanda faaliyet gösteren online matbaa girişimlerinin sayısı artıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Tüm dünyada iş yapış şekillerini değiştiren dijital teknoloji, matbaa sektörüne de girdi. Sektörde yaşanan dijitalleşme, baskı makinelerinin dijitalleşmesiyle sınırlı değil. Matbaa şirketleri de e-ticaret rüzgarına kapıldı. Dünyada matbaa sektörü Almanya, Avusturya ve İsviçre, öncülüğünde gelişiyor ve pazarın büyüklüğü 25.2 milyar euro. Bunun 6.1 milyar Euro'su e-ticaretten geliyor ve bu yılı 6.7 milyar euro ile kapatılması öngörülüyor. Online matbaa sektörünün en gelişmiş olduğu ülke Almanya’da pazarın yüzde 20’si online’a dönmüş durumda. Matbaa sektörü oldukça eski bir sektör. Tüm süreçlerin online olarak yürütülmesi daha yeni gelişiyor. Türkiye'de ise henüz başlangıç aşamasında. Matbaa pazarının 7.3 milyar TL’den oluştuğu Türkiye’de sadece yüzde 1.3’lük kısım online kanallardan geliyor. Ancak bu alanda faaliyet gösteren online matbaa girişimlerinin sayısı artmaya devam ediyor.

Online matbaanın daha çok yolu var

O girişimlerden biri olan bidolubaski.com'un kurucu ortağı ve CEO'su Ömer Atakoğlu, Türkiye’de e-ticaret sektörünün emekleme çağında olduğunu düşününce online matbaanın sektörün henüz anne karnında gelişmeye çalışan bir embriyo durumunda olduğunu belirtiyor. Sektörün alacağı daha çok yol olduğunu kaydeden Atakoğlu, "Bu bizi heyecanlandırıyor. Büyüme hızını koruyan sektör önümüzdeki dönemde başarısını sürdürerek, pazar hacminin daha büyük bir kısmını e-ticaret üzerinden gerçekleştirecek gibi görünüyor" diye konuştu. Bidolubaski.com, online matbaa hizmeti veren bir e-ticaret sitesi olarak esasen 2014 yılında kurulmuş. 2015 yılında ise gerçekleşen yönetim değişimi ve süreç optimizasyonuyla Ömer Atakoğlu ve Onur Durmuş’un girişimi olarak yepyeni bir sayfa açmış. Atakoğlu siteyi, "Kaliteli baskı ürünlerine uygun fiyatlar ile sahip olunabilmesini sağlayan bir e-ticaret sitesi" olarak tanımlıyor.

Bidolubaskı, başta ajanslar, grafik tasarımcılar ve KOBİ’ler olmak üzere yurtiçindeki tüm işletmelerin; kartvizit, el ilanı, broşür, poster, reklam ürünleri, kurumsal kimlik ögeleri, iç-dış mekan reklam materyalleri, promosyon ürünleri gibi birçok kategoride 100’ü aşkın ürün ve 10 binin üzerinde ürün varyasyonu ile tüm baskı ihtiyaçlarını tek bir noktadan sunuyor. Son teknoloji ile donatılan makinelerle ürettikleri ürünleri, tüm Türkiye’ye ücretsiz kargo ile ulaştırdıklarını söyleyen Atakoğlu, "Daha önce geleneksel süreçlerde yaşadığımız problemleri şeff af fiyat politikamız, ücretsiz iade gibi müşterinin yanında olan hizmetlerimiz ile çözüyoruz" diye konuştu.

2018 yılında yüzde 100’ü aşan büyüme hedefliyor

Son bir yılda yüzde 400 büyüyen Bidolubaskı, 50 binin üzerinde iş yerinin baskı ihtiyaçlarını online olarak karşılıyor.

Girişim 2018 yılında yüzde 100’ü aşan büyüme yakalayarak, ürün çeşitliliğini 200’ün üzerine taşımayı planlıyor. E-ihracat tarafında talepleri karşılamak için ciddi bir altyapı yatırımı yapan girişim, uzun vadede sektöründe bölgesel bir oyuncu olmak istiyor.

BİDOLUBASKİ.COM'dan notlar

E-ihracat için altyapı yatırımı yapıyor 

• 50 bin şirketin matbaa ihtiyaçlarını karşılıyor.
• Avrupa'dan talep alan girişim, e-ihracat için altyapı yatırımı yapıyor.

Girişim hikayesi

Matbaa sektöründe yılbaşı promosyonu hareketliliği

Yaklaşan yeni yılla birlikte mikro ölçekli kurumlardan küresel şirketlere kadar pek çok işletme, bütçelerinin önemli bir bölümünü promosyon ürünlerine ayırmaya başladı. Yıllık gelirinin ortalama yüzde 5’ini promosyon malzemelerine ayıran kurumlar, bu oranın yüzde 30’unu yani 6 milyar TL'sini kasım ve aralık aylarında harcıyor. Türkiye’de yıllık 20 milyar TL’lik büyüklüğe sahip promosyon sektörünün e-ticaret ayağında faaliyet gösteren bidolubaski. com yeni nesil matbaacılık hizmeti veriyor. Atakoğlu, “21’inci yüzyılda reklam yapmak kadar akıllarda kalıcı olmanın ve marka değerinden söz ettirmenin önemi büyük. Yılbaşına yakın kasım ve aralık aylarında harcayan işletmeler, en çok takvim, ajanda, kalem, küp bloknot gibi ürünleri tercih ediyor. Bu da matbaacılık sektöründe hareketlilik yaratıyor” dedi.