İş dünyasında yeni trend: Uzaktan çalışma

Özellikle, sınır ötesi uzaktan çalışma modelinin son dönemde oldukça popüler olduğunu söyleyen Crossover İstanbul Genel Müdürü Mine Dedekoca, “Türkiye’den çalışanlar ağırlıkla teknoloji ve yazılım alanında tercih ediliyor. Türklerle çalışmak ciddi bir avantaj kazandırıyor” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Uzaktan çalışma modeli ile kalifiye iş gücünü global şirketlerle buluşturan ve başarılı çalışanlara önde gelen şirketlerin kapısını açan Crossover, yetenekli insan kaynağının uzaktan çalışabilmesini olanaklı hale getiriyor. Crossover İstanbul Genel Müdürü Mine Dedekoca ile uzaktan çalışmanın yarattığı esnekliğin olumlu etkilerini ve profesyonel hayata çok kısa sürede dahil olan bu sıra dışı yöntemi konuştuk…

- Dünyada uzaktan çalışma pazarının büyüklüğü nedir?

Ardent Partners’ tarafından yapılan araştırmaya göre; şu anda global iş gücünün yüzde 40’ını bordrolu çalışmayanlar oluşturuyor. Bu grubu serbest kontratlı çalışanlar, freelancer’lar, dönemsel çalışanlar ve profesyonel hizmet sunanlar oluşturuyor. Aperian Global’in bir araştırmasına göre toplam iş gücünün en az yüzde 2,8’i zamanının yarısından fazlasını uzaktan çalışarak geçirdiğini söylüyor. Bu rakam 2005 senesinden bugüne kadar yüzde 105 artmış durumda.

Şu anda 4 bin 500’den fazla kişi dünyanın 130’dan fazla ülkesinde Crossover üzerinden farklı şirketler için haftada 40+ saatlik pozisyonlarla tam zamanlı olarak çalışıyor. Çalışanlarımızın haftada 40 saati tamamlamalarını bekliyoruz; ancak bu süreyi nasıl planlayacakları tamamen çalışanlara bırakılıyor. Crossover bünyesinde çalışan kişiler aynı zamanda kendilerini nerede verimli hissediyorlarsa oradan çalışıyorlar. Yetenekli insan kaynağının uzaktan çalışabilmesine olanak sağlayan WorkSmart isimli yazılımla iş verimini artıran Crossover, bu program sayesinde çalışanların performansını da haftalık gerçekçi kriterlerle ölçüyor.

- Uzaktan çalışma sayesinde hangi tip işlere başvurmak mümkün?

Sınır ötesi uzaktan çalışma iş modeli, son dönemde iş hayatında oldukça popüler bir yaklaşım. Türkiye’den çalışanlar ağırlıkla teknoloji ve yazılım alanında tercih ediliyor. Ancak Finans, Pazarlama, Müşteri Hizmetleri gibi alanlarda da çalışanlarımız var.

- Türkiye’de şu anda sistemi kullanan kaç kişi var?

Crossover ile şu anda 6 farklı şehirden 148 aktif çalışanın olduğu Türkiye’den bugüne kadar toplamda 300’e yakın kişi Crossover’da serbest kontratlı çalışan olarak görev yaptı.
- Dünya’da uzaktan çalışmanın çalışan açısından faydaları nelerdir?
PGi’ın uzaktan çalışan kişilerle yaptığı bir araştırma sonucunda uzaktan çalışan kişilerin yüzde 82’sinin streslerinin azaldığını, yüzde 69’unun ise işe gelmediği günlerin azaldığını söylediği ortaya çıktı.

Bu konularda ilginizi çekebilir