IT süreçlerini kullanmayan şirketler dijital dönüşümü daha güçlü hissedecek!

Fujitsu CTO’su Dr. Reger, “Daha önce IT süreçleri kullanan bir şirkette, dijital dönüşümün sağladığı değişim o kadar güçlü olmayacaktır. IT süreçleri iş yapış biçimlerinde çok fazla yer tutmayan kuruluşlarda ise bu değişim çok daha güçlü olacaktır” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA COŞKUN SAYIN

MÜNİH - Avrupa’nın en büyük teknoloji etkinliği olarak bilinen Fujitsu Forum, bu yıl “İnsan Odaklı İnovasyon” temasıyla 16-17 Kasım tarihlerinde Almanya’nın Münih kentinde gerçekleştirildi. 14 binden fazla katılımcıyı konuk eden etkinlikte ayrıca; bulut, nesnelerin interneti, yapay zekâ ve siber güvenlik temalarına da vurgu yapıldı.

Forum’un açılışı Fujitsu Dünya Başkanı Tatsuya Tanaka tarafından yapılırken, etkinlikte konuşan Fujitsu Kıdemli Başkan Yardımcısı, EMEIA ve Amerika Bölgesi Başkanı Duncan Tait, “İnovasyon ve değer üretiminin altın çağını yaşıyoruz” dedi. Tait, dijital devrimin negatif bir güç olmadığını, sadece bunu görmezden gelenlerin durdurulamaz dijital değişimden endişe etmesi gerektiğini söyledi.

Duncan Tait konuşmasında ayrıca, bin 200 üst düzey yöneticiyle gerçekleştirilen pazar araştırmasından hareketle, kurumların yüzde 52’sinin ilerleyen beş yıl içinde mevcut işlerinin bugünden farklı olacağını düşündüğünü kaydetti. Tait şöyle devam etti: "Dijital karışıklık dünyamızı değiştiriyor. Bulut, büyük veri, mobil hizmetler ve nesnelerin internetine dayanan yeni dijital teknolojiler ve hizmetler, pazar dinamiklerini kendi başlarına değiştiriyor ve tamamen yeni müşteri gereksinimleri yaratıyor.’’

“CEO’nun liderliği dijital dönüşümde hayati önem taşıyor”

Öte yandan, etkinlikte DÜNYA’ya özel açıklamalarda bulunan Fujitsu CTO’su Dr. Joseph Reger da dijital dönüşüm sürecinin ‘işimiz 3-5 yıl sonra nasıl olacak’ sorusuyla başladığını ifade ederek, “Fujitsu olarak, dijital dönüşüm süreçlerini yönetirken ‘bizim teknolojimizle sizin iş hedefl erinize nasıl yardımcı oluruz’ sorusunun yanıtını ararız. Bu soru aslında tüm yöneticilerin ve CTO’ların yanıtını aradıkları, çok temel bir soru” dedi. Fujitsu olarak teknolojideki tüm yeniliklere ve gelişmelere yanıt verebileceklerini kaydeden Reger, bu anlamda bir mühendislik kapasitelerinin de olduğunu söyledi.

Joseph Reger dijital dönüşümün, iş modelini ve iş süreçlerini yeniden tanımlamayı gerektirdiğinin altını çizerek şöyle devam etti: “Bu nedenle en üst kademeden bir yönetim kararı gerektiriyor. CEO’nun liderliği dijital dönüşümde hayati önem taşıyor. Dijital dönüşüm, işin tüm doğasını tamamen değiştirmek anlamına geliyor. Güvenlik de bu noktada önemli bir kıstas. İnternet, iş dünyası için iyi olduğu kadar kötü de olabilir. Şirketler çok hassas ve gizli bilgileri de paylaşıyorlar ve yeterli güvenlik ve gizlilik önlemlerini almazsanız bu bilgileri korumak önemli ölçüde zorlaşacaktır.”

“Dijital dönüşüm bu kez piramidin en üstündeki meslek gruplarını etkiliyor”

Dijital dönüşümün gelecekte getireceği değişikliklere de işaret eden Reger şöyle konuştu: “19. yüzyılın sonundan itibaren teknolojideki tüm değişimler, her zaman hiyerarşik piramidin en altındaki meslek gruplarını ve onların iş yapış biçimlerini etkiledi. Ancak yapay zekâ ya da makine öğrenme gibi dijital dönüşümün getirdiği değişimler bu kez piramidin en üstündeki meslek gruplarını etkiliyor. Bu, endüstri tarihinde ilk kez ortaya çıkan bir durum! Dijital dönüşüm ile birlikte pek çok meslek grubu da tehlike altında. Yapılan projeksiyonlar, üretimdeki yüzde 60, perakende de yüzde 50 mesleğin tehlikede olduğunu gösteriyor. Ancak dijital dönüşümle birlikte pek çok yeni iş alanını da ortaya çıkaracak. Bizlerin de gelecek nesiller için ne yapabileceğimizi bulmamız gerekiyor. Özellikle otomotiv gibi uzun değer zinciri olan endüstrilerin dijital dönüşümden daha fazla fayda sağlamalarını bekliyoruz. Diğer yönden daha önce IT süreçlerini kullanan ve kullanmayan şirketlerin de dijital dönüşüm süreçlerinden sağlayacakları fayda farklılık gösterecektir. Şayet daha önce IT süreçleri kullanan bir şirketten bahsediyorsak, dijital dönüşümün sağladığı değişim o kadar güçlü olmayacaktır. IT süreçleri iş yapış biçimlerinde çok fazla yer tutmayan kuruluşlarda ise bu değişim çok daha güçlü olacaktır.”

FUJİTSU FORUM 2016’DA ÖNE ÇIKAN BAŞLICA TEKNOLOJİLER

Fujitsu Forum içinde oluşturulan fuar alanında Fujitsu’nun inovatif teknoloji portföyü de sergilendi. İşte, dikkat çeken yeni ürün ve hizmetler:
• Güvenlik tehditleriyle mücadele etmek için FUJITSU SURIENT çözümleri ile siber atak ve savunma senaryo uygulamaları
• Fujitsu IoT ürünleri ve çözümleri
• Müşteri hizmetlerini üstlenen robotlar
• Suç oranını yüzde 80 oranında doğrulukla hesaplayarak güvenlik güçlerinin dağılım ve miktar optimizasyonunu sağlayan bölgesel suç öngörü sistemi
• Dijital transformasyonu yönetmek için kapsamlı Fujitsu Meta portföyü
• Yapay zekâ, Sosyal Kontrol Merkezi, sanal asistan ve bilişsel öğrenme sağlayan Gelecek Nesil Hizmet Masası
• 7. nesil Intel Core teknolojisi tabanlı ultra-mobil notebook serisi