Kripto para piyasasını 'ödül coin'le öğretiyor

TEKNO TREND - SELENAY YAĞCI

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Son dönemin en popüler konularından biri de kripto paralar oldu. Bitcoin, ethereum. Ripple birbir hayatımıza girdi. Biri diğerinin tahtını salladı. Kripto para, yeni yatırım aracı oldu. Kimileri birkaç coinle milyon dolarlık zenginlerden oldu. Bütün bunlar olurken herkes hangisi en değerli, hangisi gelecek vaad ediyor, hangisine yatırım yapılmalı sorularının cevapları aramaya başladı. Tabii daha da önemlisi bu kripto paralar nereden ve kimden alınacaktı?

Sonra sırasıyla kripto para borsaları oluşmaya başladı. Hatta Türkiye’de de epey bir girişim oldu. İşte bu hafta onlardan biri olan Bitexen’in hikayesine kulak veriyoruz.

Türk Lirası ile işlem yapılabilen kolay, hızlı, güvenilir Bitcoin ve Altcoin borsası Bitexen 3 ay kadar önce faaliyetlerine başladı. Dört bilgisayar mühendisi ve finansal tecrübesi olan ortağın kurduğu girişimin kapısı kripto para piyasasını merak eden herkese açık. Ayrıca sisteme üye olana kendi coinini ücretsiz hediye ederek, kullanıcıların risk almadan kripto para piyasasını anlamalarına yardımcı oluyor.

Kurucu ortak Murat Çelik, Kullanıcı dostu arayüzü, mobil uygulamaları, düşük komisyonları ve API erişimi olanağı ile Bitexen üzerinden Bitcoin ve diğer alt coinlerin alım-satımın kolayca gerçekleştirilebildiğini belirtti.

"Kripto para birimimizi tamamen kullanıcılarımıza ücretsiz dağıtıyoruz"

Bitexen’i kripto para yatırımcılarının temel ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verecek global platform oluşturma hedefiyle tasarlandıklarını kaydeden Çelik, “Bitexen’i sistem güvenliği, kripto-para cüzdan güvenliği ve suistimal önlemleri başlıklarında dünya standartlarında bankacılık ve finansal hizmetler güvenlik prosedürleri dikkate alınarak geliştirdik” dedi.

Bitexen’de şu an Bitcoin (BTC), Ripple (XRP) ve Stellar Lumens (XLM) kripto-paraları üzerinden alım-satım yapılabildiğini ifade eden Çelik, kripto para piyasasında borsa sayısının giderek arttığını belirtti. Bu borsalar arasında farklılaşmak ve reklamlarını yapmak için kendi kripto paralarını yarattıklarını söyleyen Çelik, “Dünyada bir ilki gerçekleştirerek, Exen Coin adını verdiğimiz kripto-para birimimizi tamamen kullanıcılarımıza ücretsiz dağıtıyoruz ve düzenli aralıklarla geri satın almayı da taahhüt ediyoruz. Bu model bir ilk.” diye konuştu.

Çelik, alım garantili hediye coin modellerini şöyle anlattı: “Bizim hediye olarak verdiğimiz Exen coinlerin de platformda bir değeri oluyor. Biz kullanıcılardan düzenli aralıklarla geri alırken o anki değerden satın alacağız ve aldığımız coinleri yakacağız. Böylece piyasadaki Exen Coin sayısı hep azalacak. Bu onu daha da değerli kılar. Dileyen kullanıcı satmaz, daha da değerlenmesini bekeleyebilir de kendi bileceği iş.”

Lansman kapsamında 15 milyon üretilen Exen Coin’lerin 5 aşamada eşit parçalar halinde kullanıcılarına ücretsiz dağıtılacağının altını çizen Çelik, “İlk aşamayı 35 binin üzerinde kullanıcıya ulaşarak, iki hafta içinde tamamladık. 3 ayda ulaşmayı planladığımız noktaya çok kısa sürede ulaşmış olduk. İlk aşamada her kullanıcıya 100’er Exen Coin dağıttık ve toplamda 2 milyon Exen Coin dağıtıldı” diye konuştu.

Çelik, kendileri alım yapamadan önce Ücretsiz verilen Exen Coin'leri diğer kullanıcılara satarak diğer para birimlerine çevirmek isteyen kullanıcılarla, Exen Coin'i uzun vade yatırım aracı olarak gören kullanıcılar arasındaki alım-satım işlemleri de Exen Coin'in piyasadaki fiyatını belirlediğini kaydetti. Çelik, bu süre içinde 1 Exen Coin, ortalama 40 Kuruş'tan işlem gördüğünü hatta gün içinde 80 kuruşlara çıktığını belirtti.

Hediye Exen coin almak isteyen Kullanıcıların işlem yapmasına gerek olmadan sadece üye olmalarının yeterli olduğunu söyleyen Çelik, “Sadece hediye coinlerini satıp başka coinlere çevirerek başka başka coinler alabilirler. Bu da insanlara risk almadan kripto piyasası nedir ne değildir. Görmelerini öğrenmelerini sağlıyor” dedi.

Kripto para borsası nedir?

Geleceğin para birimi olarak görülen kripto paraların işlem gördüğü borsalar... Bir nevi gerçek borsalardaki al sat işlemlerine benziyor. Kripto para borsası denilen platformlar, elinizdeki para birimi ile kripto para alabilmenizi sağlıyor. Ancak bu borsalar sadece aracı, sadece işlemin doğruluğunu sağlayan platformlar. Platformlarda alan da satan da kullanıcıların kendisi. Kripto paraların değerini de bu alım satımlar belirliyor. Henüz regülasyonu olmayan bu borsalarda güvenlik en önemli şeylerden biri... Yerli borsalardan Bitexen, güvenliğini artırmak adına kullanıcılardan kimlik ve adres bilgilerini de istiyor.

Pazarlama stratejisi olarak doğdu

Exen Coin, Bitexen tarafından Ethereum blok zinciri üzerinde ERC-20 token standardı ile üretilen yeni bir kripto-para. Bitexen pazarlama stratejisi doğrultusunda Sadece kullanıcılarına ücretsiz dağıtılmak için 15 milyon adet üretilmiş. Kullanıcılar, Bitexen üzerinde hesap oluşturarak ve başka kullanıcılara tavsiyede bulunarak Exen Coin’lere sahip olabiliyorlar. Ayrıca yakın zamanda düzenlenmeye başlayan yarışmalar ve kampanyalarla kullanıcılar daha fazla Exen Coin kazanma şansını yakalayabiliyor. Exen Coin’ler kullanıcılar arasında, Bitexen alım-satım tahtaları aracılığıyla farklı para birimleri ile alınıp-satılabiliyor. Böylece Exen Coin fiyatları kullanıcıların alım-satımlarıyla belirleniyor. Bitexen, Ocak 2019'dan itibaren her üç aylık dönemin sonunda, elde edilen kripto para gelirinin %50'si ile Exen alım-satım tahtaları üzerinden geri alımları gerçekleştirecek. Hatta aldığı Exen Coinleri imha edecek. Geri alımlar kullanıcılarda kalan son Exen Coin geri alınana kadar devam edecek.

Geleceğin teknolojisi blockchain

Çelik, Bitexen’in bir kripto para borsası olarak uçtan uca geliştirilen tamamen yerli bir teknoloji olduğunu vurgulayarak şunları anlattı: , “İTÜ Arı Teknokent’te Ar-Ge projesiyle şirketleştik. 8 ayda 10 kişilik ekiple geliştirdik. Web arayüzümüzün yanı sıra mobil uygulamalar ve uygulama geliştirme arayüzü (API) ile de ulaşılabiliyor. Kendimizi fintech girişimi olarak tanımlıyoruz. Gelecekteki iş modeli planları arasında; son kullanıcıların daha kolay ve hızlı işlem yapmalarını sağlayacak mobil cüzdan uygulaması Exen-Wallet, kurumsal müşterilerin güvenli kripto-para saklama ve yönetebilmelerini sağlayacak Exen-Vault, şirketlerin müşteri kitlelerini büyütebilmeleri ve tanıtımlarını sağlayabilmeleri için coin dağıtım çözüm modelleri sunacak Exen-ICDStore ve yatırımcılar için kripto-para fon hizmeti sunacak Exen-Funds ürünleri bulunuyor. Geleceğin teknolojisini blockchain olarak görüyoruz ve içinde yer almak için çalışıyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir