Melekler, kuluçka merkezlerinin peşinde

BIC Angels Kurucusu Dr. Joachim Behrendt, Türkiye'de girişim yatırımcılığının önemli bir yol aldığını belirterek, "Kuluçka merkezleri projeleri ne kadar destekler ve geliştirirse, melek yatırımcılar da o kadar ilgi duyuyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

BIC Angels, Türkiye'de girişimcileri destekleyen melek yatırım ağlarından birisi. Girişimciler için BIC Angels ve BIC101 olmak üzere hem melek yatırım aşamasında hem de erken aşamada ihtiyaçlarına göre faaliyetlerini destekleyen programları var. İki tarafta da öncelikle projeyi BIC Angels ekibi olarak inceliyor, sonrasında uygun gördüğü projeleri melek yatırımcılarına sunuyor. Melek yatırım tarafında finansal ve pazar araştırması sonrasında yatırım kararı alıyor. BIC101 Hızlandırma Programında ise, projeye uygun mentor ve yatırımcı ile eşleşmeden sonra yatırım sözleşmesini imzalıyor.

Türkiye girişimci yatırımları konusunda özellikle kuluçka merkezlerine ve melek yatırım ağlarına büyük sorumluluk düştüğünü belirten BIC Angels Kurucusu Dr. Joachim Behrendt, Türkiye'nin bu konuda önemli bir yol aldığını dile getirdi. Kuluçka merkezleri projeleri ne kadar destekler ve geliştirirse, melek yatırımcıların da projelere o kadar ilgi duyduğunu kaydeden Behrendt, dolayısıyla aslında en erken aşamadan itibaren desteklenen bu projelerin doğru adımlarla ilerledikleri takdirde yatırım alarak potansiyellerini gerçekleştirebildiklerini vurguladı. Türkiye’ de melek yatırım ağları, girişimcilik kulüpleri, kuluçka merkezleri, hızlandırma programları her gün katlanarak arttığını ve mevcut olanların ise daha etkili çalışmalarına devam ettiğini kaydeden Behrendt, "Ayrıca girişimcilik konusunda içerik yazımı ve paylaşımı adına popüler siteler oluşmaya devam ediyor. Bunlar Türkiye’de girişimciliğe olan ilginin ve girişimcilik kalitesinin arttığını gösteriyor" dedi.

Girişimcilerin yatırımcıya odaklanması yanlış

Son zamanlarda karşılaştığımız girişimcilerin birçoğu projesinden çok yatırımcıya odaklanmış durumda olduğunu hatırlatan Behrendt, bu durumun hem proje hem de yatırımcı için olumsuz olduğunu belirtti. Türkiye'nin her şeyden önce farkındalığa açık bir ülke olduğunu söyleyen Behrendt, gerek finansal anlamda gerek teknoloji anlamında farkındalık yarattığınız zaman toplumun ya da şirketlerin yeni şeylere adapte olmaya çok açık olduğunu belirterek şunları anlattı: "Türkiye’nin girişimcilik ile tanışması çok uzun yıllara dayanmıyor ancak toplum yapısına bakıldığında Türkiye yeniliğe çok açık ve genç bir nüfusa sahip. Bu da girişimciliği tanımamızı kolaylaştırdı. Anadolu’da birçok üniversitede dahi kuluçka programları, teknoparklar ve teknoloji transfer ofisleri oluştu. Bu da girişimciliğin sadece ticari boyutta değil, teknolojik boyutta da tanındığını ve desteklendiğini gösteriyor. Melek yatırımdan bakacak olursak, başlangıçta yetersiz pazar ve müşteri araştırması, finansal öngörü dolayısıyla yanlış yatırımlar yapıldığı oldu. Ancak başarısızlık hikâyeleri de girişimciliğin ve yatırımcılığın bel kemiğini oluşturan şeyler."

Joachim Behrendt kimdir?

BIG Angels'ın kurucusu ve Nexum’un Yönetim Kurulu Başkanı olan Almanya uyruklu Dr. Joachim Behrendt, 1993 yılından bu yana Türkiye’de yaşıyor. 2000 yılında Behrendt tarafından bir girişim olarak kurulan Nexum, dünya çapında birçok müşterisi olan ve piyasanın önde gelen bilgi teknolojileri hizmeti sağlayıcılarından biri oldu. Behrendt, profesyonel kariyeri boyunca birçok yerel ve uluslararası şirkete strateji, denetim, bilgi teknolojileri, fi nans ve yeniden yapılandırma alanlarında danışmanlıkta bulundu. Behrendt, 2013'te melek yatırımcı lisansını alan ilk grupta yer aldı ve bu lisansı almaya hak kazanan ilk yabancı oldu Aynı zamanda 2011 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi’nde girişimcilik dersleri veren Behrendt, Almanca, İngilizce ve Türkçe biliyor; evli ve bir kız babası.

Kısa kısa BIC Angels
- Şu ana kadar toplamda 22 projeye yatırım yaptı, bunlardan bazılarına ikinci tur yatırımda da bulundu.
- BIC Angels olarak 4 yıldır faaliyette ve 40’ın üzerinde premium melek yatırımcısı var.
- Genel olarak baktığımızda şu sıralar finansal teknoloji, popüler içerik siteleri ve pazar yeri uygulamalarının potansiyeli sürekli artıyor.
- BIC101 Hızlandırma Programı girişimcileri de dâhil olmak üzere yaklaşık 4 milyon TL’lik nakdi yatırımda bulundu.