Mobil teknolojilerin ‘geleceği yaratma’ fırsatını değerlendirin!

Oksijen Genel Müdürü Murat Ekşioğlu, özellikle teknoloji alanında başarılı işlere imza atmak isteyenlere şöyle diyor: Mobil tekonolojilerin hızını, gelişimini takip ederek, bu tekonolojilerin sunduğu ‘geleceği yaratma’ fırsatını iyi değerlendirin.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Vodafone’un Ar-Ge çalışmalarını yürüttüğü inovasyon merkezi Oksijen 2000 yılında kuruldu. Oksijen, hayata dokunan ve fark yaratan yenilikçi uygulama ve çözümler geliştiriyor. Bu bağlamda 3 yıl önce Vodafone’un tüm operasyonları içinde “Global İnovasyon Merkezi” seçilen Oksijen, Türkiye için yerli teknoloji üretirken global partnerlerine de en yeni mobil teknolojileri sunmaya çalışıyor.

Günümüz iş dünyasında, herkesin gelecekteki olasılıkları öngörmesi ve rekabetçi bir bakış açısına sahip olması önem taşıdığını dile getiren Oksijen Genel Müdürü Murat Ekşioğlu, yeniliklere açık olmak, hızlı karar alabilmek, başlanılan işi tüm boyutlarıyla ele almak, yüksek duygusal zekâya sahip olmak ve değişen tüketici alışkanlıklarını doğru okumak gerektiğini vurguluyor. Günümüzde, tüm endüstrileri yatay keserek ekonomiyi kalkındıran bir platforma dönüşen mobil teknolojiler, geleceği bizzat şekillendirmeye ve iz bırakan işler yapmaya olanak tanıdığını hatırlatan Ekşioğlu, “Dolayısıyla, özellikle teknoloji alanında başarılı işlere imza atmak istiyorsanız mobil teknolojilerin hızlı gelişimini dikkatle takip ederek, bu teknolojilerin sunduğu “geleceği yaratma” fırsatını iyi değerlendirmek gerekiyor” diyor. Dijital bağlantılı yeni dünya düzeninde Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler yaşamsal rol oynadığına dikkat çeken Ekşioğlu, bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin fırsatlar ülkesi olduğunu ve fırsatı gerçekleştirecek üç unsurun ise ‘yatırım’, ‘girişimcilik ve inovasyon’, ‘dijitalleşen birey ve kurumlar’ olduğunu söylüyor.

Avrupa'ya teknoloji ihraç ediyor

Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik etmeyi hedefl eyen bir şirket olarak, ‘girişimcilik ve inovasyon’ konusuna büyük önem verdiklerini belirten Ekşioğlu, şunları ekliyor: “Dijital dönüşümü gerçekleştirmek, yalnızca birey ve kurumlara mobil genişbant erişimi sağlamakla bitmiyor. İnsanların hayatlarında değer yaratabilecek altyapılara yatırım yapmak ve bu yatırımları inovasyonla desteklemek gerek. Bu doğrultuda, Ar- Ge’ye yatırım yapılması önem taşıyor. Oksijen ekibi olarak geliştirdiğimiz inovatif mobil çözümlerle Avrupa’ya teknoloji ihraç ediyoruz. Ekosistemdeki diğer girişimciler ile birlikte çalışarak Türkiye’deki inovasyon ortamının gelişmesini destekliyoruz. Bu kapsamda, teknogirişimciler tarafından geliştirilen inovatif ürün ve servisleri destekleyerek müşteri memnuniyetini artırmayı hedefl iyoruz. Türkiye’deki girişimci ekosistemini tüm Vodafone ekosistemiyle bir araya getirecek çalışmalara imza atıyoruz.”

Püf nokta sebat etmek

Türkiye’nin inovasyonda global bir oyuncu olabilmesinin yolu, Ar-Ge’ye daha fazla önem verilmesi ve teşviklerin artırılmasından geçtiğini söyleyen Ekşioğlu, “Bu konuda Türkiye’de hükümet tarafından gerekli adımların atıldı, ne var ki bu adımların sektör paydaşları nezdinde yeterli ilgiyi görmüyor. Bu noktada, özellikle uzun vadeli ve çok yönlü düşünebilen girişimlere ihtiyacımız var. Bugün tüm dünyada başarılı Ar-Ge’nin püf noktasını, sebat etmek, farklı ve yenilikçi bir şey üretmek, dinamik ve esnek olmak oluşturuyor. Türkiye’de de Ar- Ge ekosisteminin gelişmesi için benzeri bir zihniyete ihtiyacımız var, sunulan teşviklerin bu zihniyetle kullanılması gerekiyor” dedi.

MOBİL ŞEBEKE KONUMLANDIRMA’YI GELİŞTİRDİ

Oksijen’in gündeminde ağırlıklı olarak lokasyon bazlı teknolojiler var. Mobil şebeke konumlandırma ürünü (GMLC)’nü geliştiren Oksijen, herhangi bir abonenin şebeke veya GPS tabanlı lokasyon bilgisinin tek noktadan elde edilmesini sağlıyor. Ürün, kaybolan dağcıların konumlandırılması, ilk yardım aramalarında konum bazlı acil müdahale imkânı gibi sosyal faydalar sağlamasının yanı sıra lokasyon tabanlı katma değerli servislerin geliştirilmesinin de önünü açıyor. Sistem, herhangi bir mobil uygulama kurulumu gerektirmeden kullanılabilmesiyle de avantaj sağlıyor. Bu altyapıyı Vodafone İtalya, Vodafone İngiltere, Vodafone Almanya, Vodafone Hollanda ve Avusturya TAG Group'da da kullanılıyor.

TÜM BANTLARI DESTEKLEYEN AKTİF ANTEN YAPTI

Oksijen, geçen yıl Vodafone Türkiye Şebeke Planlama ekibiyle birlikte Türkiye’de ilk kez ‘Aktif Anten’ teknolojisini denedi ve şebekesinde kullanmaya başladı. Hemen ardından, bu teknolojiyi 4.5G kurulumları için geliştirme süreçlerine başladı. Tüm bantları destekleyen 1,5 metre boyutunda tümleşik aktif anten modeli geliştirdi. Yeni nesil 4.5G uyumlu aktif antenleri 1 Nisan itibariyle Türkiye’de kullanmaya başladı. Aktif antenler, önümüzdeki dönemde 5 kıtadaki tüm Vodafone ülkelerinde kullanılmaya başlanacak.

OKSİJEN'DEN DİPNOTLAR

- 2006 yılından beri 260 çalışanıyla, İTÜ ARI Teknokent içindeki 2 bin 500 metrekarelik bir ofiste faaliyetlerini sürdürüyor.

- Oksijen, sadece Vodafone Türkiye için değil, Vodafone Grubu'nun ortaklıklarıyla birlikte 80'i aşkın ülkedeki 462 milyon Vodafone abonesi için teknoloji üretiyor.

- Teknokent bünyesinde şimdiye kadar 37 Ar-Ge projesi tamamladı. 12 Ar-Ge projesi ise devam ediyor.

- Bu yıl Türk Patent Ödülleri’nde 2 ödüle birden layık görüldü. Türkiye’de en fazla patent başvurusu yapan 5’inci şirket oldu.