Mobilde yeni trend kadına özel uygulama!

Son yıllarda hayatımızda önemli yeri olan mobil uygulamalarda yeni trend kadınlara özel uygulamalar. Bu hafta kadınlara özel tasarlanmış hayatı kolaylaştıran birkaç uygulamayı sizlerle paylaştık.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Teknoloji geliştikçe daha fazla hayatımızın içine girmeye başladı. Hatta akıllı telefonlarımızın içindeki uygulamalar artık elimiz ayağımız gibi oldu. Birçok mobil uygulama çeşitli anlarda hayatı daha da kolaylaştırmak için geliştiriliyor. Özellikle sosyal medya temelli bir çok uygulama akıllı cihazların hemen hemen hepsinde yerini alıyor. Mobil uygulamaların büyük çoğunluğu yaş ve cinsiyet gözetmeksizin herkesin kullanımı için tasarlanıyor. Ancak son dönemde yeni trend ise kadınlara özel uygulamalar geliştirmek. Kadınlara özel uygulamaların sayısı artarken Türkiye'de bu konuda çeşitli girişimler var. Bu hafta pozitif ayrımcılık yaparak kadınlara özel tasarlanmış mobil uygulamaları ve kadınların hayatını kolaylaştıran birkaç uygulamayı masaya yatıyoruz.

1– PEPAPP

İki yıl önce "Selam tatlım!" cümlesi ile kullanıma sunulan yerli dijital kadın ve sağlık asistanı Pepapp, kullanıcıları için özel günleri takip ederken, bu özel günlerin daha sağlıklı ve rahat geçirilmesini sağlıyor. Pepapp, bugüne kadar 1.2 milyon kez indirildi. Halen 600 bin aktif kullanıcısı olan uygulama kadınların özel günlerinde eğlenceli tavsiyeler verirken, onlarla konuşup, aylık döngüleri içinde en doğurgan oldukları dönemi hesaplıyor. Uygulama, kadınların özel günleri ve yumurtlama dönemleri hakkında bilgi verirken, döngü takip etme derdine de son veriyor. Kişiye özel tavsiyeleriyle sadece regl ve yumurtlama dönemlerinde değil, her zaman keyifl i ve dikkat çekici bilgiler sunuyor. Verdiği tavsiyelerle hamile kalmak isteyen kadınlara yol gösterirken istenmeyen gebelikleri de engellemeye yardımcı oluyor. Uygulama kadınları en doğru şekilde yönlendiriyor. Film, kitap ve müzik önerilerinde bulunken ayrıca uygulama içinde yer alan Pepzine bölümünde yaşama dair keyifl i ve bilgilendirici makaleler kadınlara sunuluyor: Yemek tarifl eri, bakım tüyoları, kendini iyi hissetmenin püf noktaları ve daha fazlası bu bölümde yer alıyor. Startup Turkey etkinliğinde Türkiye’nin en iyi 15 startup’ı arasına girerek dikkatleri üzerine çekmeyi başaran uygulama iki yıllık dönem içinde yeni özellikleriyle öne çıkmayı planlıyor. Bunlar arasında “Pepapp Hamilelik”, “Pepapp Anne-Bebek” ve “Pepapp Partner” gibi özellikler yer alıyor. Ayrıca Pepapp, 2017'nin sonuna kadar 11 farklı dilde kullanıma sunulacak. Bu adımla birlikte dünyaya açılma sürecinin ilk aşaması gerçekleştirilmiş olacak.

2– HAIRMOD

Türkiye’den çıkan en iddialı güzellik ve bakım odaklı girişimlerden biri Hairmod, saç ve makyaj odaklı ve mobil öncelikli bir sosyal ağ. Hairmod, bugüne kadar denediğim en iyi stil odaklı mobil uygulamalardan biri. Adından anlaşılacağı gibi saç öncelikli bir sosyal ağ olarak tasarlanmış ancak makyaj da Hairmod’un uzmanlık alanlarından biri. Hairmod, saç stilistlerinin, kuaför salonlarının ve kullanıcılarını bir araya getiren; hiç denemediğiniz bir kuaförü keşfedebileceğiniz ve hiç tanışmadığınız bir stilistten ip uçları toplayabileceğiniz, yaşayan bir sosyal ağ. Yalnızca kullanıcı içeriğine bağlı olmamasıyla güncel trendleri keşfetmenizi sağlıyor. Uygulama, 2017 başından bu yana iş modeli ve UX açısından önemli yeniliklere devam ediyor. Hairmod'un kullanıcılarına rezervasyon sürecinde sağladıkları avantajlar ise “Fiyatları ve verilen hizmerleri görüp ona göre rezervasyon yaptırma, cüzdanı çıkarmadan ödeme yapma, bahşişi de Hairmod üzerinden ödeme ve ödemelerde 12 aya kadar taksit imkanı” şeklinde sıralanıyor. Bugüne kadar son kullanıcılar tarafından 150 bin kez indirilen Hairmod, 90 bin kullanıcıya sahip. Girişimin stilist ve mekan kullanıcısı sayısı ise 2 bin 600. Hairmod'u kullananlar, üzerinden 100 bine yakın mekanın bilgisine erişebiliyor. Kendinin yenilemeye devam eden Hairmod, yakın zamanda bağımsız stilistleri de sistemine dahil edecek.

3– TARİF KÜPÜ

İnternette binlerce yemek blog’undan basit bir pilav tarifi ararken birbirinden alakasız sonuçlara ulaşıp birini seçtikten sonra yine de başarıya ulaşamamaktan sıkılmış olabilirsiniz. Bir kadın girişimcinin geliştirdiği yerli uygulama Tarif Küpü bu konuda imdada yetişiyor. Açık ve kolay anlaşılır anlatımı ve maddelenmiş malzeme listesiyle birçok farklı kategoride 1500’ü aşkın yemek tarifi sunan bir uygulama. Her güne özel menü seçeneklerini okuyup tarifl erde kullanılan malzemeleri alışveriş listenize ekleyerek akşam ne yemek yapacağınıza çok rahat karar verebilirsiniz.Bir yemeği yaparken sorun mu yaşadınız? Hemen yemeğin altına yazacağınız yorumla cevabınızı dakikalar sonra alabilirsiniz. Her hafta yayınlanan videolu tarifl erle, yemek süreci hakkında detaylı bilgi öğrenilebilir ve “Bugün ne pişirsem?” kategorisi altında günlük menü tavsiyelerini değerlendirebilirsiniz.“Mutfak akademisi” kategorisi altında yemek yaparken hangi malzemeyi neden kullanıyoruz, bazılarını neden kullanmıyoruz, ne yaparsak kötü sonuçlanır, ne yaparsak bizi başarıya götürür, hangi malzemeler bir araya gelince ne tür kimyasal tepkimeler ortaya çıkar vb. gibi yemek yapmanın mantığını anlamayı sağlayacak ayrıntılı bilgilyi de bulabilirsiniz.

4– FİSKOS

Fiskos, en kısa haliyle ‘kadınlar için mobil sosyal ağ girişimi. Fiskos’a Facebook profilleriyle üye olan kullanıcılar sonrasında bir de uygulama ekibi tarafından gözden geçiriliyor ve hem erkekler hem de fake profiller ayıklanıyor. Kullanıcıların kız kıza muhabbet edebilecekleri ve “erkeksiz hava sahası” haline gelen bir uygulama olan Fiskos’u her kesimden kadının kendilerine özel meseleleri konuşabilecekleri bir alan olarak tasarlanmış. Uygulamada şimdilik 3 farklı fiskos tipi bulunuyor: başlık, fotoğrafl ı başlık ve ‘bu mu şu mu?’ Fiskos’a ortalama olarak her dakikada yeni bir fiskos ekleniyor. Sosyal ağ üzerinde kadınların neredeyse her konu hakkında paylaşım ve fikir alışverişinde bulunduğunu da söyleyebiliriz. Ilk 3 haftasında Apple tarafından App Store üzerinde ‘öne çıkarılan uygulama, kısa sürede 3 bin aktif kullanıcı sayısına ulaşmayı başarmış.

5– SİM

Turkcell'in kadınlara özel akıllı telefon uygulaması SiM, kadınların ihtiyaç duyduğu konularda güvenilir ve faydalı bilgiler içiyor. SiM'den, tüm operatör kullanıcıları faydalanabilecek. Tülin Şahin’den sadece uygulamaya özel ipuçları ve sevilen markalardan özel alışveriş fırsatları da sağlayan SiM ile kadınlar, ayrıca Loreal, Koçtaş, Lidyana, Pakolino, Mustela, E-Bebek ve Memorial Hastanesi’nden uzmanların hazırladığı içeriklerle kendilerine ve ailelerine iyi gelecek öneriler elde edebilecek.