Pazartesinin papucu damda!

TEKNO TREND - Selenay YAĞCI

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

Kasım ayının dördüncü cuması ve onu izleyen pazartesi her yıl merakla beklenen günler arasında. Amerika'dan tüm dünyaya yayılan ve markaların çok büyük indirimler yaptığı Black Friday yani 'Efsane Cuma' alışveriş dünyasında hatırı sayılı öneme sahip. Birkaç yıldır Tükiye'de de birçok marka, Black Friday'i, Türk tüketicisinin motivasyon ve ihtiyaçlarına yönelik yerelleştirmeye başlamış durumda. Onu izleyen Siber Pazartesi (Cyber Monday) ise ,tüm düyada e-ticaret sitelerinin büyük indirimler yaptığı gün... Ancak Türk e-ticaret sitelerinin birçoğu Black Friday'i sahipleniyor ya da indirim kampanyalarını bir hafta önceden başlatıp pazartesi günü bitiriyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çeşitli sloganlarla hayat bulan Black Friday indirimleri, online satışların hızla artmasını tetikliyor. Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre geçen yıl Black Friday'de Türkiye’de internet üzerinden kartlı ödemeler bir önceki yıla oranla 2 kat artarak 565 milyon liraya çıktı. Bu yıl 23-26 Kasım arasında sürecek indirim dönemi, elektronik ürünlerde önemli indirimlerin yaşanacağı Siber Pazartesi ile son bulacak. İndirim dönemlerinde online satış kanallarında binlerce kullanıcı dakikalar içinde stokları tüketecek alışveriş yapıyor. Araştırmalara göre, bu dönemde e-ticaret sitelerinin ziyaretçi trafiğinin ortalama yüzde 65, işlem sayılarının ise yüzde 170 artması bekleniyor. Cuma günü yapılacak alışverişlerin yüzde 60’ının Anadolu’dan yapılmasını bekleniyor. İndirim dönemlerinde tüketicilerin siber saldırılara karşı daha dikkatli olmaları gerektiği belirtiliyor.

Black Friday'i 'Efsane Cuma' sloganıyla sahiplenen Hepsiburada.com, 15 binden fazla marka ve işletme ile 45 günlük ticaret hacmini 1 günde yapmayı planlıyor. Geçen yıl Efsane Cuma'da iş ortakları ile birlikte toplamda 252 milyon TL‘lik satış gerçekleştiren Hepsiburada, 2 milyon adet ürün sattığını açıklamıştı. Geçen yılki ticaret hacmini katlamaya hazırlanan site, bu yıl 20 milyon ziyaret almayı planlayarak, Anadolu'daki KOBİ'lerin satışlarını da artıracak. Hepsiburada'da ilginç süprizler de var. Geçen yıl 2 saatte tükenen evler yine cazip indirimlerle sunulacak.Evin yanı sıra, altyapı garantili olarak sunulan "arsa"lar da satışa sunulacak.Yiyecek, içecek ve eğlence (etkinlik, sinema) alanlarında sürpriz hizmet ve ürünlerin uygun fiyatlarla yıllık bazda satın alınması mümkün olacak.

GittiGidiyor'un, 'Süper Cuma' kampanyası da binlerce ürünü kapsıyor. Ürünler 23 Kasım Cuma günü tam 24 saat boyunca tüketicilere yüzde 80'e varan oranda indirimle sunulacak. Geçen yıl sitede bazı ürün gruplarında adet bazında satışların günlük ortalamanın 10 katına ulaşmış, kişi başına ortalama harcama miktarı da ikiye katlanmıştı. Bu yıl da benzer bir tablo bekleniyor.

Amazon.com da Türkiye'deki ilk Black Friday'i yaşıyor...

Ancak Amazon.com.tr, ‘Beklenen Cuma’ haftası adıyla indirimlerine pazartesi başladı. Oyuncaktan elektroniğe, modadan mutfağa birçok kategoride büyük indirimlerin yer aldığı indirim haftasını, 26 Kasım’da gerçekleşecek ‘En İyi Pazartesi’ kampanyası ile tamamlayacak.
Giyimden, teknolojiye kadar birçok ürünün yer aldığı site Trendyol ise, 20-25 Kasım arasında Efsane Günler adı altında indirim kampanyasını tüketiciler ile buluşturacak. Yerli mobilya e-ticaret sitesi Vivense ise 26 kasıma kadar Big Friday günlerinde yüzde 40'lara varan indirim sunuyor.

İndirim kaptım sanarken dolandırılmayın!

Kaspersky Lab, bugün için yararlı olabilecek yeni araştırmasını paylaştı. Bankacılık Truva atlarının popüler tüketici markalarını hedef alarak bu siteler üzerinden kimlik bilgilerini ve diğer bilgileri çaldığını ortaya çıkardı.

ESET Türkiye İstanbul Teknik Müdürü Gürcan Şen, online alışveriş yaparken, bu tür siber saldırıların hedefi olmamak ve güvenli alışveriş yapabilmek için şu ipuçlarını paylaştı:

- Alışverişi kendi cihazlarınızla yapın. Halka açık Wi-Fi noktalarından alışveriş yapmamaya çalışın.
- Kredi kartı veya sanal kredi kartı kullanın.
- Güvenlik yazılımınız güncel olsun.
- Online adres çubuğunu her zaman kontrol edin.
- Alışverişten sonra ekstrelerinizi kontrol edin.

Bu konularda ilginizi çekebilir