Suriyeli gençler girişimci oluyor!

Türkiye’de 2016 yılı itibarıyla yükseköğrenim gören Suriyelilerin sayısı yaklaşık 10 bin. Innocampus, Türkiye’deki eğitimli mülteci gençlere iş fırsatları sağlamak için onlara ‘girişimciliği’ anlatacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Innocampus, mobil bir girişim hızlandırıcı programı. Nasıl işliyor? Şöyle: Üç TIR üzerine üç konteyner yerleştiriliyor. Bu üç konteyner gidilen şehirde indirilip birleştiriliyor. Böylece prefabrik şekilde toplamda 90 m2'lik bir alanda ortak çalışma, ortak öğrenme alanı ve hem de FabLab'i bulunan bir yerleşke yaratılıyor. İşte, InnoCampus, bu mobil platform üç TIR'ın üzerinde şehir şehir dolaşıp Türkiye’yi geziyor.

Türkiye’nin farklı şehirlerine gidip genç girişimcileri buluyor, fikirlerini hayata geçirmek için onlara destek oluyor. Girişimcilik eğitimleri veriyor. Bugüne kadar dört farklı şehirde 6 program yaptı. Şimdi Gaziantep’te 17 Şubat-15 Mayıs tarihleri arasında Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Gaziantep Üniversitesi desteği ile bir program düzenleyecek. Programın adı ‘InnoCampus ile Mülteci Girişimciliği’. Gaziantepli ve mülteci gençler hedefl eniyor. Programın amacı da katılımcıların iş fikirlerini hayata geçirmelerine yardımcı olmak olarak belirlenmiş.

Girişimcilik ‘uyumu’ kolaylaştırır

InnoCampus Kurucu Ortaklarından Memet Ünsal programı başlatma sebeplerini şöyle anlatıyor: “Türkiye 2.8 milyon mülteciye altı yıldır ev sahipliği yapıyor. Mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanmasında girişimcilik önemli bir rol oynayabilir. Verilecek girişimcilik eğitimleriyle kendi işlerini kurabilirler. Hatta bu işleri Türk ortaklarla takım halinde kurmaları teşvik edilirse yaşadıkları toplumla bütünleşmeleri kolaylaştırılabilir.” Yaratılacak iş fikirleri ile mültecilerin günlük ihtiyaçlarının karşılayabileceğini belirten Ünsal, “Bu amaçla teknolojiyi kullanmaları özendirilebilir. Mültecilerle çalışmak isteyen sosyal sorumluluk sahibi birey ve şirketlere bu alanda faydalı işler gerçekleştirmeleri imkânı yaratılabilir” diyor. Peki, ‘Neden Gaziantep’i seçtiniz?’ diye sordum Memet Ünsal’a. Bakın nasıl yanıt verdi.

Diyor ki Ünsal, “Gaziantep Üniversitesi, Suriyeli öğrenciler için YÖK’ün belirlediği koordinatör üniversite görevini yürütüyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre Gaziantep’te yaşayan kayıtlı Suriyeli mülteci sayısı 320 bin. Suriyeli mültecilerin Gaziantep’te kurduğu tam 794 KOBİ var. Gaziantep Üniversitesi’nde kayıtlı Suriyeli öğrenci sayısı tam bin 662. İşte bu nedenlerle programı Gaziantep’te uygulamaya karar verdik.”

Türkiye’deki yetenekli, eğitimli yerel ve mülteci gençlere iş fırsatları sağlamayı hedefl ediklerini anlatan Ünsal, “Ayrıca yerel ve mülteci toplulukları arasında sosyal uyumlaşmayı, yerel genç girişimcilere mentorluk desteği sağlamayı, Gaziantep şehri ve uluslararası startup ve maker toplulukları arasında yeni ilişkiler kurmayı amaçlıyoruz” diyor.

ARAPÇA TERCÜME DESTEĞİ ALACAKLAR

InnoCampus konteynerleri Gaziantep’e kurulacak. Yerel üniversiteler, teknoparklar, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odaları, kurumlar ve KOBİ’ler ile ortaklaşa çalışmalar yapılacak. InnoCampus Gaziantep programında, Suriyeli genç girişimci adaylarına Arapça tercüme desteği sağlanacak. Bunun dışında program süresince konularında uzman eğitmenler 90+ saat eğitim verecek.

Üniversite eğitimi alan Suriyeli sayısı 10 bini buldu

Türkiye'de geçici koruma altında bulunan 19-24 yaş arası Suriyelilerin sayısı geçen yıl ağustos ayı itibarıyla 400 bine yaklaştı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2016 yılı itibarıyla Türkiye’de yükseköğrenim gören Suriyelilerin sayısı 10 bini buldu" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir