Teknoloji kadın lidere mesafeli

KPMG’nin Harvey Nash ile gerçekleştirdiği 2017 CIO Araştırması, teknoloji sektöründeki kadınların kariyerlerinde ilerleyemediğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre sektördeki kadın lider oranı iki yıldır yüzde 9’da kaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyayı yıkıp geçen teknolojik gelişim, kadın-erkek eşitliğinde yerinde sayıyor. KPMG’nin Harvey Nash ile gerçekleştirdiği 2017 CIO Araştırması, teknoloji sektöründeki kadınların kariyerlerinde ilerleyemediğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre sektördeki kadın lider oranı iki yıldır yüzde 9’da kaldı. Ancak BT yöneticisi kadın sayısı artmasa da bu görevi sürdüren kadınların maaşları artıyor. Araştırma, kadın CIO’ların erkeklerden daha fazla zam aldıklarına dikkat çekiyor.

Bu yılki araştırma, BT liderliğinde kadınların hayli yavaş ilerlediğini ortaya koydu. Sektörde kadınların liderliğe yükselmesi durakladı. Şirketlerdeki kadın BT yöneticisi oranı geçen yılki gibi yüzde 9’da kaldı. Büyük işletmelerde bu oran yüzde 11’e kadar yükselse de daha küçük şirketlerde yüzde 8’e kadar düşüyor. Araştırmaya katılan şirket yöneticileri, çok hızlı değişen teknoloji sektöründe kadın lider konusunda yaşanan bu duraklamayı değerlendirdi. BT alanında insan kaynağı yetersizliğine dikkat çeken katılımcılar, şirketlerin nitelikli personel bulma ve onları koruma zorluklarını dile getirdi.

Kadın teknoloji lideri sayısının hayli düşük olmasına rağmen araştırmaya katılanların yüzde 44’ü, şirketlerindeki çeşitlilik oranından memnun olduklarını ifade etti. Yüzde 35’i orandan memnun olmadıklarını ve bunu geliştirecek planlamalar yaptıklarını belirtti. Sadece yüzde 21’lik kesim tablodan kesinlikle mutlu olmadıklarını söyledi.

Araştırmaya göre çeşitlilik programlarına erişim, işletmenin büyüklüğüne göre değişiyor. BT bütçesi 250 milyon dolardan fazla olan şirketlerde istihdam edilen teknoloji lideri kadın sayısı düşük bütçeli kuruluşlardakilerin neredeyse üç katı fazla.

Kadınlara karşı önyargı var

Bu sonucu yorumlayan KPMG Türkiye Bilgi Sistemleri Risk Yönetimi Bölüm Başkanı, Şirket Ortağı Sinem Cantürk, “Teknoloji odaklı kariyerde kadın oranı dünya genelinde artmıyor. Teknoloji sektöründe kadınlara karşı bir önyargı olduğundan söz edebiliriz. Nüfusun yarısının teknoloji sektöründe temsil edilmemesi çok anlaşılır bir durum değil. Bu gerçeğin farkına vararak yapılan girişimler, geleceğe dönük yatırımlar olsa da durum çabucak değişmiyor. Oysa sektörde az oranda temsil edilen kadınlar, bulundukları her görevde başarılarıyla konuşuluyor. Bu alanda önyargıları yıkmak, kilitleri kırmak gerekiyor. Türkiye teknoloji alanında kadın çalışan ve yönetici oranında pek çok ülkenin önünde yer alıyor. Birçok uluslararası teknoloji şirketi Türkiye ofislerinin liderlerini kadın yöneticiler arasından seçiyor ki bu ülkemiz açısından da son derece olumlu bir yaklaşım. Başka ülkelere örnek olması açısından Türkiye’deki bu başarılı uygulamaların daha da artması ve uluslararası arenada farkındalığın artırılması için öncülüğümüzü sürdürmemiz gerekiyor” dedi.

İyi örnekler de var 

• Silikon Vadisin’de çeşitlilik hareketi: Silikon Vadisi’nin ünlü risk yatırımcısı Kleiner Perkins’i cinsiyet ayrımcılığı yaptığı iddiasıyla mahkemeye veren Ellen Pao, vadideki çeşitlilik hareketini başlatan en önemli isimlerden birisi. Pao, şimdi de şirketlerin insan kaynakları departmanlarına ve starup’lara kadın-erkek eşitliği konusunda danışmanlık vermek üzere bir online topluluk oluşturdu.

• Teknolojiden servet kazanan kadınlar: Teknoloji sektöründe büyük bir servet gerçekleştiren kadınların sayısı hızla artıyor. Hong Kong merkezli Lens Technology’nin kurucusu Çinli girişimci Zhou Qunfei. Qunfei’in kişisel serveti 7.5 milyar dolar. İkinci sırada 2.9 milyar dolar kişisel serveti ile Bet 365 kurucusu Denise Coates geliyor. Üçüncü sıra ise 2.2 milyar servete sahip olan HP CEO’su Meg Whitman’a ait.

• Kadın start-up’ları destekliyor: Founder Institute, Dünyanın en büyük fikir aşaması kuluçka merkezlerinden biri. Enstitü 2011 yılında Female Founder Fellowship adını verdiği kadın girişimci programını başlatmış. Programı başlattığında Founder Institute şirketlerinden sadece yüzde 16’sını kadınların kurduğu şirketler oluşturuyormuş. Program sonrasında bu oran yüzde 70 artış göstererek yüzde 35’e yükselmiş.

Maaş artışı erkeklerden fazla

KPMG ve Harvey Nash’in araştırması, teknoloji sektöründeki başka bir gerçeği daha ortaya koydu. Sektördeki oranları yüzde 10’u bulmasa da kadın liderler maaş artışlarında erkeklerin önünde gidiyor. Araştırmanın sonuçlarına göre geçen yıl kadın CIO’ların maaşları erkek meslektaşlarına oranla daha fazla arttı. Maaş artışı alan kadın CIO’ların oranı yüzde 42 olurken maaşı zamlanan erkeklerin oranı yüzde 32.