Teknoloji, yeni bir eğitim anlayışı getiriyor

Yeni bir eğitim anlayışıyla, teknolojinin nimetlerini öğrenci ve öğretmenlere sunmak gerektiğine dikkat çeken Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, “Eğitim alanında attığımız adımlara çok dikkat ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, yarının liderleri bugünün sınıflarında eğitim görüyor” diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Teknolojinin gücüne ve geleceğine inanan binlerce öğretmen, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin farklı illerinden gelerek İstanbul’da Microsoft Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde buluştu. Zirvede teknolojinin ve eğitimin geleceği uzmanlarca masaya yatırıldı.

Öğrencilerin ve eğitim kurumlarının teknolojiyle güçlendirmek ve dijital okuryazarlığı ülke çapında yaygınlaştırma hedefi ile çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren Microsoft Türkiye, eğitim dünyasını yeni nesil teknolojiler hakkında bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’un dediği gibi “Teknolojiyi bir araç ve eğitimde iyi işler yapabilmemiz için veriyi çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Burada da teknoloji devreye giriyor. Prof. Dr. Selçuk, “Teknolojiyi, öğrencilerin her an kullandıkları günlük bir araç haline getirmek istiyoruz. Burada önemli olan eğitimin niteliğinin iyileştirilmesidir. Eğitimin evrenselliği teknolojinin evrenselliğiyle yakın ilişkide. Biz de önce evrensel bakarak öğrendiklerimizi yerele uygun hale getirmeyi hedefl iyoruz. Hepimiz bu ülke için ortak bir hedefte ilerlemeliyiz. Hepimiz eğitimin geleceğini oluşturma konusunda çok çaba harcıyoruz” yorumunu yapıyor.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu ise, Microsoft olarak teknolojiyi herkes için erişilebilir kılmayı hedefl ediklerini belirtiyor. “Eğitim alanında attığımız adımlara çok dikkat ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, yarının liderleri bugünün sınıfl arında eğitim görüyor” diyen Kansu’nun yorumları şöyle:

“Yapılan araştırmalar 2030 yılı itibarıyla 375 milyona kadar insanın bugün yaptıkları işi değiştirmesi gerekeceğine dikkat çekiyor. Bugün eğitim görmekte olan öğrencilerinin yüzde 65'i henüz var olmayan mesleklerde kariyerlerine başlayacak. Fakat yeni iş kolları yeni yeteneklere hâkim çalışanlar talep edecek. Bu nedenle gençlerimizin en gelişmiş teknolojilerle yarının dünyasına hazır olması lazım. Biz de Microsoft Türkiye olarak, eğitimin kurumlarının ve öğrencilerin geleceğe göre şekillenmesi adına 25 yıldır, Türkiye’de büyük yatırımlar yapıyoruz ve faydalı iş birlikleri gerçekleştiriyoruz.”

Bulut, yapay zekâ ve karma gerçeklikle eğitime destek

Yeni bir eğitim anlayışıyla, teknolojinin nimetlerini öğrenci ve öğretmenlere sunmak gerektiğine dikkat çeken Kansu, “En gelişmiş teknolojilerle, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de eğitime destek veriyoruz. Türkiye’de birçok eğitim kurumu Minecraft’la eğlenceli bir kodlama eğitimi programı uyguluyor. Bulut altyapımızla okullarda öğrencilerin ve öğretmenlerin daha fazla ve anlık olarak etkileşimde olmasını sağlıyoruz. Yakında Karma Gerçeklik çözümümüz HoloLens ve 3 boyutlu gözlüklerimiz Hacettepe Üniversitesi’nde kullanılmaya başlanacak. Özellikle beyin ve ortopedi cerrahisiz olmak üzere, tespiti çok zor tümörlerin ameliyatları artık daha başarılı geçecek” bilgisini veriyor.

Hedef “dijital okuyazar” bir nesil

Microsoft Türkiye, 25 yılda Türkiye’de 60 bin çocuğa kodlama, programlama ve dijital okur-yazarlık eğitimi verdi. Microsoft Imagine Academy’de 280 bin eğitimciye mesleki eğitim sağlandı. 2018 yılı boyunca 53 bin 174 çocuk Hour of Code (Kodlama Saati) ile kodlama ve algoritma gibi kavramlarla tanıştı. Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor projesinde 19 bin çocuk kodlamayla tanıştı. Microsoft Cloud Society adlı bulut eğitim platformunda 110 bin üyeye sertifika verildi.

“100 yıl sonrasını hedefl iyorsanız eğitime yatırım yapın”

Microsoft Türkiye Kamu Sektörü ve Yatırımlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. R. Erdem Erkul’un yorumları ise şöyle: “Yapay zekâ, Bulut, IoT gibi teknolojiler hepimizin hayatını şekillenecek. 2020 yılında 50 milyardan fazla cihaz birbirine bağlı olacak. Veri miktarı artacak. Veriye yatırım yapmayan şirketler tarihe karışacak. Makineler bizimle beraber yaşamaya bizi yönlendirip fikir vermeye başlayacak. Ekonomik dinamikler değişecek. 2025 yılında dijital ekonomi dünya ekonomisinin yüzde 24’ünü oluşturacak. Ulaşım sürücüsüz hale gelecek. Robotlar bizimle beraber spor müsabakalarında koşmaya başlayacak. Gelecekte insanların ve öğretmenlerin istihdamı, şirketlerde çalışan robot sayısı gibi bilgiler gündeme gelecek. Hepimiz bu dönüşen geleceğe hazırlıklı olmalıyız. Özellikle de öğrencilerimizi bu yönde en yeni bilgiler ve araçlarla eğitmeliyiz. Bir Çin atasözü şöyle diyor, ‘Gelecek yılı planlıyorsanız pirinç ekin ama 100 yıl sonrasını hedefliyorsanız eğitime yatırım yapın’. Biz de Microsoft olarak, bu bilinçle en gelişmiş teknolojileri eğitim sistemlerinin, öğretmen ve öğrencilerin hizmetine sunuyoruz”

Bu konularda ilginizi çekebilir