Türk start-up Twentify pazar araştırmalarını 'Uberliyor'

Gallerli milyarder Terry Matthews'in yatırımcısı olduğu Türk girişim Twentify, tüm dünyada pazar araştırmalarının kurallarını değiştiriyor. Bounty uygulamasını akıllı telefonuna indiren yüz binlerce milenyum genci dünyanın mobil iş gücü oluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI

2013 mezunu üç girişimci genç tarafından kurulan Twentify şimşek hızıyla büyüyor ve yaptıkları iş küresel anlamda da çok ciddi bir potansiyele sahip. Üç bilgisayar mühendisi İlker İnanç, Tolga Bakkaloğlu, Çağlar Bozkurt tarafından kurulan Twentify talep bazlı bir mobil iş gücü platformu. Yani akıllı telefona sahip milyonlarca kişiye ulaşıp istediğiniz saha çalışmasını çok daha hızlı, çok daha geniş bir coğrafyada gerçekleştirebiliyorsunuz. Bakkallardaki içecek dolaplarının kontrolünden tutun da, Superbowl’un nerede nasıl izlendiğine dair aklınıza gelebilecek her türlü araştırma Bounty adlı uygulama ile milenyum kuşağına ulaşıyor. İki ay içinde yapılamayacak saha operasyonları ve araştırmalar bir günde gerçekleşiyor. Bu hıza ayak uydurmaya çalışan pazar araştırma şirketleri de bükemedikleri eli öperek şimdi bu genç girişimcilerle birlikte çalışıyor. Türkçe dışında İngilizce, İspanyolca ve Fransızca hizmet veren Twentify; Kanada, Meksika, Tayland, Nijerya ve Güney Afrika’ya açıldı bile. Hızları da kolay kolay kesilmeyecek gibi görünüyor.

BEŞ YILA KALMAZ SAHA İŞLERİ GOOGLE GLASS’LA YAPILIR

Twentify bir cümlede özetleyecek olursak talep bazlı bir mobil iş gücü platformu. Kitle kaynağın gücünü kullanıyoruz ve işin özünde firmaların belli başlı işlerini çok daha hızlı, çok daha güvenilir ve çok daha geniş bir coğrafyadan yapmasını sağlıyoruz. Aynı zamanda akıllı telefon kullanıcısı bireylerin kısa ve eğlenceli işler yaparak ek gelir kazanmasını sağlıyoruz. Milenyum kuşağının özgürce çalışabilmesine imkan sağlıyoruz. Patron olmadan istediğin zaman çalışarak istediğin kadar gelir elde edebilmelerini sağlıyoruz. Dünya bu gig ekonomiye doğru hızla gidiyor. Yaptığımız işin potansiyeli çok yüksek. Beş sene içerisinde belki bu iş Snapchat’in çıkardığı akıllı gözlükle pazar araştırması yapılabiliyor olacak. On saniyelik bir video çekip paylaşabilen bu gözlükle ulaşılacak hızı düşünün! Google Glass’tan beri bunu düşünüyoruz ve günün sonunda telefonla yaptığın işi gözlükle yapabilirsin. PokemonGo oynar gibi saha çalışmaları yapılabiliyor olacak.

PERAKENDE CİLER VE BANKALAR KULLANIYOR

Twentify’ın ilk ürünü olan Bounty adlı mobil uygulama bizim akıllı telefon kullanıcısına bakan yüzümüz, biraz daha zıpır, iletişim dili daha rahat olan bir marka. Diğer tarafta bizim asıl çalıştığımız kurumsal tarafta da, Twentify adıyla hizmet veriyoruz. FMCG firmaları, perakende şirketleri, bankalar hepsi Twentify'ın gücünü kullanıyor.

SAATLER İÇİNDE BİNLERCE KULLANICIYA ULAŞILIYOR

- Ne gibi işler yapılıyor?

Kurumsal şirketlere sunduğumuz hizmetler üç ana kategoriye ayrılıyor; pazar araştırmaları, müşteri kazanımı ve saha operasyonları. Pazar araştırmasında gizli müşteri, anket çalışmaları gibi işler var. Örneğin Türkiye’de yaygın olan bir marka gençlere yönelik banka kullanımlarını anlamak üzere bir araştırma yapmak istedi. Hangi bankayı kullanıyor, parasını nerede tutuyor, harçlığını nereden ve nasıl alıyor, gibi soruların cevaplarını almayı amaçlayan bir araştırmaya ihtiyaç duyuyorlardı. Bunu gerçekleştirdik. Avantajımız hızdı. Şu an dünyada 210 binden fazla kullanıcımız var. Bunların 150 bin kadarı Türkiye’de. Çok hızlı bir şekilde bu 150 bin kişiye soruları sorup bir gün içinde, hatta bazen saatler içerisinde sonuçları geri alabiliyor markalar. Bunun da sebebi akıllı telefonları her gün her saniye yanımızda taşımamız. Sincaplar her hafta cuma günü hesabında biriken parayı çekebiliyor.

BOUNTY KULLANICISI ‘SİNCAP’LAR HAFTADA 3 BİN TL KAZANABİLİYOR

Çok fazla ve çeşitli görev var. Özel perakende bir elektrik dağıtım firmasıyla bir çalışma yaptık. Bu tür firmaların yaptığı iş BEDAŞ’tan bir elektrik aboneliğiniz varsa, aboneliğinizi perakende firmasına geçirerek sayacı değiştirmeden, yüzde 10’a yakın indirim sağlayabiliyorsunuz. Sincaplar için görevimizi şu şekilde oluşturduk; Etrafında elektrik faturası 125 lira ve üzerinde olan insanları bul. Eğer evet diyen biriyle karşılaşırsanız perakende elektrik firmasını tanıtan bir metni bu kişiye anlat. İletişim bilgilerini al ve para kazan. Bir iletişim bilgisini alıp markaya verdiğinizde 20 TL kazan. Yani 100 kişiden bilgi aldınız, 2 bin TL kazanıyorsunuz ve bu örneğin bir öğrenci için hayli güzel bir ek gelir. Sincaplar marka ile müşteri arasında bir köprü oluşturuyor. Veri girişini basit bir şekilde sincap akıllı telefonuyla yapıyor. Haftada 3 bin 300 TL kazanan gördük. Geçtiğimiz günlerde bir kullanıcımız bir önceki hafta bin 200 TL kazanıp, bu hafta da 800 TL kazanmış.

- Nielsen ve GfK gibi dev araştırma şirketlerinin işini bozmuş olmuyor mu Twentify?

Pazar değişiyor, konaklamadan ulaşıma birçok sektörde bozunmayı yaşıyoruz. Bu tarz saha işlerinin ve iş gücünün kullanıldığı alanlarda da artık çağ değişiyor ve büyük araştırma şirketleri de bunun farkında. Buna ayak uydurmanın yollarını arıyorlar ve biz de bu araştırma şirketleriyle çalışıyoruz. Nielsen, Ipsos ve GfK gibi araştırma şirketleriyle çok yakından çalışıyoruz. Karşılıklı bir kazan-kazan durumu var. Bankalarla finans teknolojileri arasındaki bağa benziyor biraz. Bu değişimin önüne geçemeyip bu platformu kullanmayı seçerek güç birliği yapıyorlar Twentify ile. Daha önce bu işler çok daha uzun sürelerde, dört hafta, iki hafta gibi sürelerde gerçekleşiyordu. İnsan buluyordunuz, sahaya gönderiyordunuz. Şimdi doğrudan son kullanıcının cebine ulaşıyorsunuz. Çok daha hızlı yapıyorsunuz. Ve çok daha geniş bir coğrafyadaki kitleye ulaşabiliyorsunuz. Dolayısıyla bu anlamda Twentify, evet ‘distruptive’ bir hizmet.

BAKKAL DOLAPLARINI 'SİNCAPLAR' KONTROL EDİYOR

Ünlü bir gazlı içecek markası için çok önemli bir iş yaptık. Bu firmanın ihtiyacı bakkal ve marketlerdeki soğuk içecek dolaplarında sadece kendi ürünlerinin olmasıydı. Ama bakkal bu dolaba rakip firmanın içeceğini koyuyor, yoğurt koyuyor, peynir koyuyor ve marka bu durum satışları doğrudan etkilediği için bunun olmasını istemiyor. Twentify ne yaptı? Kullanıcılara bir görev açtık: Çıkın sokağa, X markasının dolabı olan bir bakkala girin, dolabın fotoğrafını çekin, içinde o markaya ait olmayan markaların isimlerini yazın ve gönderin. Bu kadar basit! Bir, iki dakikalık bir iş. Ve kullanıcılar her kontrol ettikleri bakkal dolabından 5 ila 7 TL kazandı. 10 bakkal gezse 70 TL anlamına geliyor.

İşin güzel tarafı, 18-25 yaş arası genç kitle uygulamayı daha çok kullanıyor ama ev hanımları ve 55 yaş üstü emekli olan insanlar da Bounty kullanıyor. Çünkü herkese yönelik bir iş olabiliyor. Bahsettiğimiz fatura işini 18 yaşından 70 yaşına kadar herkes yapabilir. Dolayısıyla farklı demografilerden sincaplar uygulamayı çok rahat kullanabiliyorlar.

KANADA’DAN TALEP GELDİ BİR HAFTADA GLOBALLEŞTİ

Türkiye’de büyük markalarla güzel işler yaptıktan sonra yurt dışında da bir ilgi oldu. Kanada’dan bir müşteri yatırımcımız Gallerli milyarder Terry Matthews üzerinden bize ulaştı. Çok acil bir şekilde Kanada’daki bütün alışveriş merkezlerinin gezilip mobil operatörlerin mağazalarına gidilerek gizli müşteri olunacaktı. Bir hafta içinde çevirileri ve yerelleştirmeyi yaptık. Uygulamayı AppStore’a açtık. Zamanla hacim de arttı ve orada da şirket kurduk. Şu an Kanada’da üç kişilik bir ekibimiz var. Sonrasında farklı farklı ülkelerde operasyonlar yaptık. Meksika, Tayland, Nijerya, Ukrayna, Güney Afrika gibi ülkelere gittik. Meksika’da şöyle bir ihtiyacımız var dediler, Meksika’ya gittik. Şu an herhangi bir ülkede, bir gün içerisinde istediğimiz veriyi toplayabiliyoruz.