'Türkiye’nin mega projelerine talibiz'

Güçlü ekipleri ve altyapıları sayesinde Türkiye’de yenilikçi teknoloji projeleri artık operatörlerin ellerinden çıkıyor. Öyle ki mega projelerde bile imzaları var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MURAT YILDIZ

Hayatımıza iletişim altyapı sağlayıcı olarak giren Telekom operatörleri süreç içerisinde teknoloji entegratörlerine dönüştüler. Turkcell Dijital Entegrasyon ve BT Çözümleri Direktörü Kaan Turan bu süreçte eriştikleri başarıyı şöyle özetliyor: “Ekonomiyi dijitalleştirme vizyonumuzun bir diğer önemli yapıtaşı olan ve kurumsal şirketlerle kamu sektörüne uçtan uca bilişim teknolojileri desteği sağladığımız dijital entegrasyon hizmetlerimizde 500’üncü projeye ve toplamda 1.1 milyar TL’lik sipariş büyüklüğüne ulaştık.” Kaan Turan ile Turkcell’deki bu dönüşümü ve yürüttükleri projeleri konuştuk.

İşletmelere sunduğunuz teknoloji çözümlerinin kapsamı nedir?

Bizim hedefimiz, müşterimizin teknolojik olarak tüm ihtiyaçlarını adresleyebilecek bir kabiliyete gelmek. Bu çerçevede departman olarak kendimizi Turkcell’in kabiliyetleri ile sınırlandırmamaya çalışıyoruz. Turkcell’in elbette bir mutfağı ve bu mutfakta ürettiği önemli çözümler var. Ancak, bu çözümler bazen müşterinin ihtiyaçlarının yalnızca alt kümesi olabiliyor. Biz müşterinin ihtiyaçlarını gidermek için hem iç kaynaklarımıza hem de dış ekosisteme bakıyoruz. Eğer uçtan uca bir çözümü sunabilmek için Turkcell ürünlerinin yanına bir başka firmanın ürünlerini de eklememiz gerekiyorsa ve tüm yönetişimi Turkcell ekiplerinin yapabileceğine inanıyorsak, bu projeye talip oluyoruz. Zaten en yenilikçi ve işletmelere değer katan projeler de böyle ortaya çıkıyor.

Operatörlerin sundukları ürün ve çözümler açısından geçtiğimiz yıllara kıyasla nasıl bir değişim oldu?

Öncelikle müşterilerimize kendi mutfağımıza en yakın olan çözümlerle hizmet verme yoluna gittik. Örneğin veri merkezi yatırımlarımız çerçevesinde veri merkezi izleme hizmeti vermeye başladık. Ardından müşterilerimize işletim sistemleri yönetim hizmetini sunduk. Ayrıca bildiğiniz gibi Turkcell’in mobil dünyasında hat satıyoruz, tablet veriyoruz. Müşterilerimizin sahadaki tabletlerini uzaktan yönetme ihtiyaçlarına karşılık olarak kendilerine özel çözümler ürettik. Hizmet verdiğimiz kurumları dinlemeye devam ettikçe bu çözümlerin yetmediğini gördük. Tabletlerin üzerine yazılımlar geliştirmeye, kağıtsız bir dünyaya yönlendirmeye, kurumsal yazılımlar ile entegre etmeye başladık. ERP, CRM gibi çözümlerini yönettik. Böylece A-dan Z’ye müşterilerimizin işlerine değer kattık. Tüm bunların sonucunda da mega projeler ortaya çıkmaya başladı.

Nedir bu mega projeler?

Örneğin şehir hastanelerinin teknoloji altyapılarına talip olduk. Şu anda şehir hastanelerinde bulunan 19 farklı servisin yanı sıra bir de hastane bilişim hizmetleri servisi bulunuyor. Biz şehir hastanelerindeki bu servise aday olduk. Şehir hastanelerini inşa eden şirketler, hastane bilişim hizmetlerini 5 yıllığına dışarıya ihale etmeye başladılar. Şu anda Turkcell olarak şehir hastanelerinin teknoloji altyapılarını yürütme konusunda pazar lideriyiz. Yine geçtiğimiz sene Erzurum’da gerçekleştirilen EYOF 2017 olimpiyatlarının tüm altyapısını Turkcell olarak biz gerçekleşirdik. Bundan sonra da Türkiye’nin diğer mega projelerine yenilikçi fikirlerimiz ile aday olduk ve olmaya devam edeceğiz.

İhtiyaçların belirlenme sürecinde dahil olmak istiyoruz

Daha yenilikçi teknoloji projeleri oluşturmak için ne yapılması gerekiyor? Biz geleneksel satış süreçlerinden farklı bir yöntem izliyoruz. Satış süreçlerinde genelde müşteri zaten ihtiyacını belirlemiştir ve ihale sürecinde sizinle tanışır. Biz ise ihtiyaçların belirlenme sürecinde dahil olmak istiyoruz. Bu yöntemle sonuca ulaştırdığımız birçok proje var. Örneğin oto kiralama sektöründe bir müşterimiz günlük kiralamalar yapıyordu, biz teknolojimiz ile artık bu firmaya saatlik araç kiralama hizmeti vermesini sağlıyoruz. Bu projede hem donanım hem de yazılım süreçlerini Turkcell gerçekleştirdi. Bu fikrin hayata geçmesi ve zenginleştirilmesi süreci, Turkcell teknolojisi ve altyapıları sayesinde oldu. Proje ilk günden son güne kadar oldukça değişti ve müşterinin düşünmediği birçok fikir projeye eklenmiş oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir