Türkiye’nin tarlaları akıllı telefonlarla yönetilecek

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young Türk çiftçilere müjde vererek teknolojilerinin de hayatımızda olduğu gerçeğini gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dijitalleşmenin son dokunduğu cephelerden biri de tarım. Akıllı evler, akıllı arabalar ve akıllı fabrikalardan sonra şimdi de akıllı telefonlarla tarlaların yönetildiği akıllı tarım çağındayız. Nesnelerin İnterneti tarım sektörünü de değiştiriyor. Küresel tarım sektör bir yandan artan su sıkıntısını, yetersiz tarım alanı sorununu, yönetmesi zor maliyetleri aşmak, diğer yandan da 2050 yılı itibariyle yüzde 70 büyümesi beklenen dünya nüfusunun artan tüketim ihtiyaçlarını karşılamak zorunda.

İstanbul’dan Almanya’daki çilek tarlasını canlı canlı yönetti Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young’ın geçtiğimiz hafta Çırağan Kempinski’de düzenlenen Bosch Grubu yıllık basın toplantısında Türk çiftçilere verdiği müjde artık akıllı tarım teknolojilerinin de hayatımızda olduğu gerçeğini gösterdi.

DÜNYA Executive’e özel konuşan Steven Young grubun yıllık büyüme rakamlarını ve hedeflerini açıkladığı toplantıda Deepfield Connect adlı mobil uygulama ile çilek tarlalarını uzaktan gözlemlemeyi ve yönetebilmeyi sağlayan Deepfield Robotics teknolojisini bizzat kendi akıllı telefonundan Almanya’da bir çilek tarlasına bağlanarak gerçek zamanlı olarak Türk basın mensuplarına tanıttı.

Şehirleşme ile birlikte tarımda verim daha da önem kazanıyor Şehirleşme ile birlikte tüm dünyada tarım alanlarının azaldığını vurgulayan Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young tarım alanlarını ve su kaynaklarını daha verimli kullanmak için geliştirilen yeni Bosch teknolojisi ile artık tarlaların akıllı telefonlar aracılığıyla uzaktan bile yönetileceği müjdesini verdi. Etkinlik sırasında Almanya’da bir çilek tarlasına akıllı telefonundan canlı bağlanan Young gerçek zamanlı verilerle çilek tarlasının sıcaklığını, nemini izleyerek buna göre ısı ayarı ve sulama ayarı gerçekleştirdi. Uygun şartların dışına çıkıldığında telefon çiftçiye alarm gönderiyor Sistem örneğin gerçek zamanlı bir şekilde havadaki sıcaklığı ölçüyor. Bir örnek vakada Almanya’da bugün son beş dakika güncellemeleri ile birlikte 25.4 - 24.6°C arasında oynuyor. Diyelim ki akıllı telefonumuzdan tarladaki sensörler sayesinde ürünün sıcaklığının ise 16.5°C olduğunu görüyoruz. Akıllı uygulama çiftçiye diyor ki, sizin belirlediğiniz parametrelerin dışına çıkmış bu değer, lütfen ilgilenin. Bu sadece ısı değeri. Don, aşırı ısınma, sulama yönetimi ve hastalıklar konusunda da birçok parametre belirleyerek mahsullerin zarar görmesini proaktif bir şekilde önlemek mümkün. Uygulamanın alarm kısmına geldiğimizde çiftçi mahsulun üzerindeki dereceyi en az 10°C en fazla 12°C olması gerektiği şeklinde ayarladıysa ve ortam sıcaklığı 16°C ise uygulamada kırmızı renkli uyarılar buna müdahale edin diyor. Hava rutubeti ise Almanya’da bağlandığımız çilek tarlası için en az %31 en fazla %33 olabiliyor. Fakat veriler bize %41 olduğunu söylüyor. Bu da arzulanan kriterlerinin dışına taşmış durumda. Bosch sensör teknolojileri çiftçinin hayatını kolaylaştıracak Tarım alanlarının ve suyun daha verimli kullanılmasının her gün daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Steven Young, sensör teknolojileriyle çiftçilerin hayatını kolaylaştıracaklarını ve bu uygulamanın Türkiye’de de bu yıl başlayacağını aktardı. Çanakkale’nin pilot bir bölge olması için görüşmelere başladıklarını belirten Young farklı mahsül gruplarında eş zamanlı bir şekilde uygulamaya başlayabileceklerini söyledi. “Mahsuller çok daha verimli olacak ve çiftçiler ciddi anlamda zaman kazanacak” ifadelerini kullanan Bosch çok yakında Türk arıcılar için de benzer bir teknolojiyi piyasaya sunacaklarının müjdesini verdi. Çiftlik sahipleri nerede olursa olsun mahsulü izleyebilecek Nerede olursak olalım, örneğin Çanakkale’de domates yetiştiriyor olalım ama İstanbul’dayız, çiftliğinin ne alemde olduğunu merak eden toprak sahipleri akıllı telefonlarıyla çiftliğin durumunu inceleyebilecek. İstenilen takdirde aynı web geçmişi gibi çiftliğin verilerinin de geçmişinin incelenebildiği uygulamada günlük ve haftalık değerler saat bazında dahi tarihsel olarak gözlemlenebiliyor.

Tek tuşla sulama yapılabilecek ve seranın üzeri kapatılabilecek

Tarımda artık olayın çok değiştiğini vurgulayan Steven Young “Bir küçük cihazla dünyanın neresinde olursanız olun bu teknoloji sayesinde çiftliğinizi yönetebiliyorsunuz. Su açmanız gerekiyorsa otomatik sulamayla tarlayı sulayabiliyor veya bir uyarı göndererek sulama yapabiliyorsunuz. Aşırı soğuk varsa çiftliğin veya seranızın üstünü kapatabiliyorsunuz” diye konuştu. Verinin gücüyle çiftçilerimizin bundan sonra çok daha sağlıklı ve çok daha kaliteli ürünler geliştirecek. Young bunun başka bir deyişle ekonomiye katkı sağlamak olduğunu, çiftçinin de gelirini artıracak bir teknolojiden bahsettiğini vurguluyor. Sunumunun sonuna geldiğinde etkinliğin yapıldığı salona taze çilek servisi yapılmaya başlandığında Young konuşmasını “Biz bu teknolojiyi bundan sonra bu sene Türkiye’deki çiftçilerle buluşturmak için planlarımızı yaptık” ifadeleriyle sonlandırdı.

Uygulama nasıl çalışıyor?

Elimizdeki teknoloji sayesinde şu anda İstanbul’da bir akıllı telefon aracılığıyla Almanya’daki bir çiftliğe bağlanabiliyoruz. Almanya’daki çilek tarlalarına bağlanılan sistemde kullanılan Deepfield Connect - Çilek Monitörü, Bosch’un kendi bulutu (cloud) aracılığıyla verileri çiftçilerin akıllı telefonuna gönderiyor. Bu işlemle çiftçiler ofisten, yoldan veya evden tarlalarını takip edebiliyor.

Uygulamanın sağlayacağı ana faydalar

• Mahsulü koruyacak / garanti altına alacak
• Don durumunda
• Örtünün altında aşırı ısınma durumunda
• Aşırı nem ve yüksek hastalık riski durumunda
• Toprak çok kuru veya ıslak olduğunda
• Başka bir manuel ölçüm gerekmeyecek
• Her an, her yerden tek bakışta tüm tarlalar gözlemlenebilecek
• Kolay kurulumla sensörler yerleştirilecek ve uygulama kurulacak
• Çiftlik sahipleri ve çiftçiler için uygulama sınırsız sayıda indirilebilecek
• Danışmanlarla ve çalışanlarla veriler gerçek zamanlı olarak paylaşılabilecek