Ucuz olmayı değil, en iyi hizmeti vermeyi hedefliyoruz!

HP’nin iki farklı şirket olarak konumlanmasından sonra firmanın, hız ve çeviklik anlamında önemli bir yol katettiğini belirten HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede, bu süreçle birlikte dünyada ve Türkiye’de pazar paylarının arttığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MURAT YILDIZ- DERYA ÇOŞKUN SAYIN

Kadın çalışan sayısının yüzde 60’lara ulaştığı bir şirket HP Türkiye… Filiz Akdede ise HP’de son üç yıldır Genel Müdür olarak profesyonel hayatına devam ediyor. Kadın çalışanların yanında kadın yöneticilerin de artırılmasının önemine değinen Akdede, bir şirketin kültüründe özellikle kadınları teşvik edici ve motive edici uygulamaların olması gerektiğini belirtiyor.

HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede’den bilişim sektöründe kadının rolü noktasında düşüncelerini ve HP’nin 2017 planlarını dinledik…

▶Kariyerinizden kısaca bahseder misiniz?

HP’de 18 yıldır çalışıyorum. Farklı görevlerde bulundum. Ürün yöneticiliği, pazarlama, satış, bölgesel görevler, Afrika, Ortadoğu, Türkiye ve Yunanistan’dan Sorumlu Perakende Satış ve Pazarlama Direktörlüğü yaptım. Son 3 yıldır da Genel Müdür olarak görevime devam ediyorum. Bizim açımızdan heyecanlı bir dönem. Çok fazla değişikliği olan, dinamik olan bir sektördeyiz, HP de burada dünya ve Türkiye’de pazar lideri olarak konumlanıyor. Bizim özellikle, farklı inisiyatiflerle, farklı ürün gruplarıyla, inovasyonlarla öncü olmamız gerekiyor. O anlamda da heyecan bizim için bitmiyor, monotonlaşmayan bir işimiz var.

Kadınlara örnek olacak rol modellerin artması lazım

IT daha çok erkek egemen bir sektör. Bu dünyada da böyle… Hâlbuki 60 yıl önce, ikinci dünya savaşında kodlama yapan ve şifre çözen çalışanların neredeyse tamamı kadınlardan oluşuyor. Çünkü detay ve ayrıntıları daha çabuk fark edebiliyor, çok yönlü ve katmanlı analiz edebiliyorlar.

▶80’ lerde sizce ne değişti ve neden bu duruma gelindi? Bu durumu tersine çevirmek mümkün müdür?

Dünyada da Türkiye’de de kadın çalışan sayısının artırılması adına inisiyatif var. Geçen yıl Türkiye, G20 Zirvesi’nin başkanı iken ben de orada istihdam komitesi içerisinde yer alıyordum. O kapsamda birtakım çalışmalar yapıldı ve raporlar hazırlandı. Farklı ülkelerden üniversite öğrencileri geldi, onlarla paneller düzenlendi. Araştırmalar gösteriyor ki, kadın çalışanların artırılması için birtakım firmaların da destek olması lazım. Kadınların da özel noktalara önem vermesi gerekiyor. Kadınlar çok mükemmeliyetçi, farklı noktalarda inisiyatif almaları için biraz daha özgüvenli hareket etmeleri gerekiyor. Üstelik maalesef Türkiye de dâhil olmak üzere, birçok ülkede çocuk faktörü kimi zaman bloke edici olabiliyor. O noktada da şirketlerin esneklik göstermesi şart. HP buna güzel bir örnektir. Aynı zamanda uluslararası büyük firmaların örnek olması ve daha çok kadınlara örnek olacak rol modellerin artması lazım. Örneğin, HP dünyada büyük bir pazarlama organizasyonu yönetiyor, büyük ajanslarla çalışıyoruz. Dünyadaki pazarlama direktörümüz, çalıştığımız ajansları bir süre önce davet ederek onlardan, dünyada bilgisayar alımlarının yüzde 53’ünü, yazıcı alımlarının da yüzde 45’ini kadınların yaptığını fakat ajanslarda çalışan kadın oranı yeterli düzeyde olmadığını hatırlatarak, 30 gün içerisinde bir plan yapılmasını ve sadece kadınlar değil farklı gruplardaki insanların da iş sürecine dâhil edilmesini rica etti. HP gibi firmaların bu konuda örnek olması çok önemli. Türkiye’de bizim şu anki çalışan sayımızın yüzde 60’ı kadın. Kadın çalışanların olması önemli ama kadın yöneticilerin de artırılması önemli. Söylediğim gibi; kadınların her zaman esnek çalışma saatleri noktasında teşvik edilmesi, rol modellerinin olması, motive edilmesi çok önemli. Şirket kültüründe de kadınları teşvik edici ve motive edici uygulamaların olması gerektiğini düşünüyorum.

Son kullanıcı tarafında notebook satışında düşüş vardı, bu trendin değişeceğini söyleyebilir miyiz?

Dünyada da bilgisayar satış oranı düştü. Türkiye’de de pazar yüzde 25’e varan oranda düştü. Biz burada da pazar payımızı ve ciromuzu artırarak çıktık. Fakat 2016 yılının başında da pazarda bir daralma gördük. Mayıs sonu da biraz daha pozitife döndü. Biz hep pazarın üzerinde büyümeyi hedefliyoruz. Oyun pazarı bu anlamda çok önemli bir alan çünkü oraya doğru bir yönelme söz konusu. Orada pazar ciddi anlamda büyüyor. Türkiye Avrupa’nın en büyük pazarlarından biri. HP Omen kategorisinde yeni ürünlerimiz olacak. Burada ilgili genç teknolojiye çok yakın bir kitle var. O tarafta bir aşama kat edileceğini düşünüyoruz. Tablet pazarı küçülüyor; çünkü tablette içerik üretme değil, direkt içerik tüketme var. Türkiye sosyal medya kullanımında çok önlerde gidiyor. İçerik üretmede notebook’lar önemli. Biz de farklı ürün kategorileri ile geliyor olacağız. Oyun kategorisinde çok iddialıyız. Oyun tarafında VR destekli ürünler olacak, gözlük de gelecek ürünler içerisinde. İş istasyonlarının VR modelleri var. HP orada da olacak. Giyilebilir teknolojilerde belli saat firmaları ile işbirliği söz konusu. HP’nin onlarla teknoloji ortaklıkları var, onlar devam ediyor. Burada Nike’ın spor ayakkabı alanında HP zaten çalışmaya başladı. Burada HP’nin farkı 10 kat daha hızlı ve 10 kat daha maliyet avantajlı olması ve çok güvenilir olması… Endüstriyel alanda da HP’yi göreceksiniz. Bir süre önce Nasa SpaceX adlı bir uzay gemisini uzaya yolladı. Onun içindeki iş istasyonlarının tamamı HP idi. Nasa’yı da destekliyoruz aynı zamanda. O da bizim gurur duyduğumuz bir pazar. En ucuz olmaya çalışmıyoruz ama en iyi hizmeti vermeye özen gösteriyoruz

▶Peki, dünyada kadın çalışan sayısındaki durum nasıl?

Dünyada HP’nin yüzde 30 civarında. Elbette iyi bir oran; ancak aynı zamanda geliştirilebilir bir oran. Bu tarafta G20’de çıkan raporlarda özellikle yönetim kadrolarında kadın sayısının artırılması, pozitif ayrımcılık yapılması, belli firmalarda kota uygulamasının getirilerek yönetim seviyesinde kadınların ayrıştırılması öneriliyor. Dünyada da üzerine gidilmesi gereken bir konu, biz de bu konuda öncü olmaya çalışıyoruz.

▶Donanım tarafında kâr marjlarının çok düştüğü rekabetin firmalara zarar verdiği söyleniyor…

Doğru! Kar marjları düşük, Türkiye gibi fiyat hassas bir pazarda en düşük fiyatlı olmak avantaj gibi görünebilir ancak HP hiçbir zaman en düşük fiyatlı olmayı tercih etmedi. Biz maraton koşucusuyuz. Uzun dönemli çalışmayı hedefleyen bir firmayız. En ucuz fiyatı verip çekilecek bir firma değiliz. Bizim kurumsal müşterilerimiz de katma değerimizi orada görüyorlar, biz en ucuz olmaya çalışmıyoruz ama en iyi hizmeti vermeye özen gösteriyoruz.

PAZAR PAYIMIZ ARTIYOR

▶HP’deki iki ayrı şirket kavramından sonra neler oldu? Böyle bir yapılanmanın amacı neydi?

Öncesinde de içeride iki farklı firma gibi çalışılıyordu. Fakat tepede ortak karar almada bir ayrım oluşuyordu. Farklı alanlarda yatırım yapma isteği oluyordu. Hızı artırmak için bu kararı aldık. Son derece doğru bir karar olduğu ortaya çıktı. HP’nin yeni dönemde duyurduğu ürünlere, inovasyon ile ilgili ayırdığı bütçeye baktığınız zaman daha hızlı ve daha çevik olduğu görülüyor. Eski yapıda devam edilseydi bu kararların bu denli hızlı alınması mümkün olmayabilirdi. Şu anda gidilecek noktayla ilgili strateji belirleniyor ve çok kısa sürede oraya ulaşılıyor. Dünyada ve Türkiye’de pazar payımız artıyor.

KIZLARI TEKNOLOJİYE TEŞVİK EDELİM

▶Sizce, bu alanda kadın çalışan sayısını artırmak adına değişim nereden başlamalı?

Değişim için önemli bir çaba var. Ancak kızların mühendisliği tercih etme noktasında biraz daha azalma söz konusu. Aslında bu bir risk çünkü önümüzdeki yıllarda teknoloji sadece teknoloji firmalarının işi olmayacak çünkü bir dijital dönüşüm yaşanıyor. Özellikle bilim, teknoloji, mühendislik dediğimiz zaman bunlar kritik. Hem devlet teşviki hem firmaların hem STK’ların teşviki önemli. Acil bir şekilde bunun yön değiştirmesi lazım. Bu geleneksel ve öğrenilmiş bir şey. Kızların matematikteki başarı düzeyi uzun süre erkeklerle aynı gidiyor, yalnızca ilgi alanları, yönlendirme ve rol modellerinin oluşması noktasında biraz eksiklikler var. Yeni nesle baktığımız zaman teknoloji ile doğmuş bir grup var, onları buraya doğru yönlendirmek ülkenin de geleceği için çok önemli.

▶Kadınları bilişimde hangi alanda daha fazla görebiliriz?

Bilişim sektöründe kadınları satış pazarlama alanında daha çok görüyoruz. Türkiye’de son dönemde kadın yönetici sayısı arttı. Diğer firmalarda da artıyor. Rol modellerinin artması güzel ve önemli bir gelişme.

Bu konularda ilginizi çekebilir