Unvansız bir gelecek

Teknolojiyle ilişkili iş alanlarının ve özellikle startupların giderek yükseldiği iş dünyasında, ünvansız bir gelecek çok kolay olmayacaktır.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Teknolojinin yükselişi ve yepyeni işlerin doğması, güzelliklerin yanında tuhaflıkları getirdi. Bu tuhaflıkların başında Startup Dünyası’nın da tetiklenmesine vesile olduğu ünvan çılgınlığı geliyor. Artık herkes CEO, Vice President ya da Head Of ‘birşeyler’... Kendimiz dahil kimseyi bu tuhaf çılgınlığın dışında tutmadan oturup ‘ünvan meselesi’ni düşünmenin vakti geldi, geçiyor. Ancak bilginin ve becerilerin sırtında yükseleceğimiz geleceğin iş dünyasında bu ünvanlar ne kadar anlam ifade ediyor?

Reeves'in bakışı

Josh Reeves, Gusto adlı bir bordro yazılımı girişiminin kurucu ortağı ve yöneticisi. Reeves’in Linkedin hesabında her ne kadar klasik olarak CEO ve Co-Founder (Kurucu Ortak) ünvanları yer alsa da, önemli bir detay dikkat çekiyor. Gusto’daki görevini “Uzun Vadeli Gusto için Gusto’yu inşa ediyor” (Building Gusto for the Long Term at Gusto) olarak açıklıyor. Bu uzun vadeli yapıyı kurgulama yaklaşımının yan motivasyonlarından biri de, ünvan sorununu ortadan kaldırmak.

Reeves’e göre ünvanların iki temel işlevi var ve birincisi çalışanın şirketteki görevini net bir şekilde işaret etmek. Ancak çoğu kişinin bu ünvanların ne anlama geldiğini bilmemesi, çalışanın işini netleştirmek yerine daha karmaşık hale getiriyor. Temel bir ‘rol’ü ifade eden ünvanlar, ekip bütünlüğünü zedeleme ihtimali doğuruyor. Reeves bu nedenle çalışanların ünvanlarla uğraşmasını ve kendilerini bir role hapsetmesini engellemek için, bulundukları ekibin bir parçası olmalarını sağlamak istiyor. Anlayacağınız Gusto’da İnsan Kaynakları Müdürü olmuyorsunuz da, İnsan Kaynakları ekibinin bir parçası oluyorsunuz.

Reeves ünvanların ikinci işlevinin ise çalışanın şirket hiyerarşisindeki durumunu bildirmek ve gelecekteki yükseliş patikasını çizmek olduğunu belirtiyor. Reeves’e göre bu işlev için ünvanlar çok yanlış bir bileşen. Asıl önemli olan ise net seviyeler belirlemek, etkili iletişim kurmak ve hangi yeteneklerini geliştirirse yeni bir seviyeye geçebileceğini şeffaf bir şekilde paylaşmak.

Söylemek Kolay Ama…

Josh Reeves genç bir girişimci ve lider olarak son derece haklı. Bir yazılım şirketini yönetiyor ve ünvanların genellikle hiçbir şey ifade etmemelerine rağmen bu kadar kabul görmüş olmalarını reddediyor ve anlamlandırması kolay bir yöntemle çözüm getiriyor. Peki, söylemesi kolay ama uygulamak bu kadar kolay mı? Teknolojiyle ilişkili iş alanlarının ve özellikle startupların giderek yükseldiği iş dünyasında, ünvansız bir gelecek çok kolay olmayacaktır. Çünkü ünvan, aslında düşündüğümüzden ve görünen işlevinden daha fazlasını barındırıyor. İşe alımda sunulan paketin önemli bir parçası, sektörel tecrübeyi kanıtlayan bir söz öbeği, performans görüşmesi sonucunda yapılacak tatmin edici olmayan ücret artışını destekleyen bir ek ‘ödeme’... Ünvan bu işlevlerin tümünü birden yerine getiren bir aparat. Kısa vadede ünvan kullanımının azalması ya da düzelmesi bir yana, daha da vahim ve karmaşık hale geleceği aşikar. Çözüm belki bir sonraki dağın arkasındadır.

Bu konularda ilginizi çekebilir