Veri hızına yetişemeyecek, veri diyeti yapmak zorunda kalacağız

Seagate Türkiye Sorumlusu İlknur Baydak veri depolama teknolojilerinin verinin hızına yetişemeyeceğini, hem bireysel hem kurumsal seviyede ‘ayıklayıp silmek’ başka bir deyişle ‘veri diyeti’ yapmak zorunda olduğumuzu aktarıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI BAŞARAN

Verinin cebimize hatta cep telefonumuzun içindeki minicik kartlara sığmasını sağlayan şirketlerden biri de Seagate. Büyük Veri’nin büyük sorunları hakkında keyifl i bir sohbet gerçekleştirdiğimiz şirketin Türkiye Sorumlusu İlknur Baydak, big data çağında veri depolama teknolojilerinin verinin hızına yetişemeyeceğini 2020 yılında veriyi sığdıracak bir kapasitemiz olmayacağını aktarıyor. Ayıklayıp silmek ‘veri diyeti’ yapmak zorundayız diyen Baydak, şirketlere de veri diyetini önerdiklerini belirtiyor.

CİHAZLARIN TERCİHLERİMİZİ ÖĞRENME BECERİSİ GELİŞİYOR

- Veri hepimizin hayatını değiştirdi ve değiştiriyor. Seagate bu süreci nasıl tanımlar? En can alıcı değişimler neler?

Veri, bizim hayatımızı çalışma hayatımızdan tutun da yaşam stilimize kadar tamamen değiştirdi. Hayatımız ailemizin yaşadığı hayattan çok farklı, çocuklarımızın hayatıysa bizimkinden çok daha farklı olacak. Bugüne dek hiç olmadığı kadar bağlantılı bir dünyada yaşıyoruz. Daha şimdiden, önümüzdeki yıl buzdolaplarının akıllı telefonlarla, akıllı telefonların oyun konsollarıyla, oyun konsollarının arabalarla konuştuğu “Bağlantılı Cihaz” haberleri geleceği öngörülüyor. Teknoloji ilerledikçe cihazların, depolanan verileri inceleme, paylaşma ve bu sayede alışkanlıklarımızı ve tercihlerimizi öğrenme becerisi gelişiyor. Düşündüğümüzden çok daha kısa sürede, uyandığınızda evin ısısını otomatik olarak düzenleyen termostatlara, size alışveriş listesi veren buzdolaplarına sahip akıllı evlerde yaşamaya başlayacağız, dahası siz kahvaltıya oturunca arabanız kendi kendini ısıtmaya başlayacak.
Günlük hayatımızı etkileyen yenilikler evlerimizle sınırlı değil. Amazon, kısa süre önce yeni “Prime Air teslimat drone’unu tanıttı. Her ne kadar kapınıza bir şeyler getirmesine daha vakit varsa da, bu tip şeyler giderek daha fazla mümkün görünüyor. Google ve diğer şirketler sürücüsüz arabalar üzerine çalışıyor. Sürücüsüz arabalar sayesinde, gerçek sürücülerin harcayacağından çok daha kısa zamanda çevre ve seyahatle ilgili pek çok verinin kaydedilmesi, ölçülmesi ve bu verilere göre hareket edilmesi mümkün olacak. Karıncalı güvenlik kayıtlarının yalnızca yankesicilere göz kulak olmak için kullanıldığı günler artık geride kalıyor.

AMAZON’UN DA GOOGLE’IN DA GÜVENLİ VERİYE İHTİYACI VAR

Tüm bu yeni teknolojilerin ortak bir özelliği var: Güvenilir, güvenli ve etkin veri saklama gereksinimi. Teslimat yapacak bir drone, gidilecek adresi kaydedemiyorsa hiçbir işe yaramaz. Sürücüsüz arabalar, GPS verisini depolamazsa ne yöne gideceğini bilemez. Termostatınız kaç dereceyi tercih ettiğinizi bilmezse evi kaç derece yapması gerektiğini kestiremez. En iyi şirket bile hızlı ve güvenli veri erişimi olmazsa çalışmaya devam edemez. Seagate’in rolü ise tüm bu içeriğin devamı ve hayatımızın tamamını depolayabilmek için alan yaratmak… Ama sadece bununla da sınırlı değil misyonumuz.

BIG DATA 2019’A KADAR YÜZDE 29.9 BÜYÜYECEK

- Veri depolama teknolojileri üretilen verinin hızına yetişebilecek mi?

Maalesef hayır. Bu hıza yetişebilmesi mümkün değil. Dünyada her gün milyonlarca içerik üretilip paylaşılıyor. Bu modern dünyanın bize yaşattığı “Big Data” dediğimiz büyük verinin 2014’ten 2019’a yüzde 20.4 büyüyeceği ve 2019’da 8.5 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor.

Kapasite olarak bakarsak 2019’a kadar yüzde 29.9 büyüme olacak. 2016 yılında dünya, depolayabileceğimizden fazla veri üretmeye başlayacak. Depolamanın sınırsız bir kaynak olduğunu düşünmek insana çekici geliyor ancak geleneksel veri depolama çözümlerinin veri üretiminin katlanarak artan hızına yetişmesinin imkansız olduğunu unutmamak gerekiyor. Sıklıkla söz ettiğim bir istatistik var: 2013 yılında dünyada 600 milyar DVD’yi doldurmaya yetecek kadar veri üretildi. İhtiyatı elden bırakmayan tahminler bile bu sayının 2020’de ona katlanmış olacağı görüşünde.

2020’DE VERİYİ SIĞDIRACAK KAPASİTE OLMAYACAK

- Big data’nın maliyeti de ‘big’ mi?

Veri için yapılan maliyetler hakkında ne söyleyebiliriz? Elbette maliyetin büyüklüğünden öte bu verinin kendisini depolayacak alan bulabilmemiz imkansızlaşacak. 2020 yılında 44ZB’lik yaratılacak bir veriden bahsediyoruz. 2 yıl önce yarattığımız verinin tam 10 katı büyüklüğünde. Buradaki esas konu ‘Big Data’nın da ötesinde. Bu verinin 15.4ZB’lik kısmı depolanabilirse yararlı data olarak kayıtlara geçiyor. Ancak toplam 2020’de yaratılan verinin mevcut kapasitelerle (Hard disk ve SSD) 6.5ZB’lik kısmını depolayabiliyor olacağız. Çünkü, bu kadar veriyi depolayabilecek cihaz-storage- hdd ve ssd üretilemeyecek.

Özetle; Seagate olarak bütün zorlukları çok ciddiye alıyoruz ve bunlara çözüm üretmek için buradayız. Dünyanın yüzde 60 kurumsal verisini depoluyoruz. Çıkardığımız SSD ve Flash cihazlarla en hızlı depolama imkanını sunuyoruz. Bulut(Cloud) altyapısının oluşturulmasının temel taşıyız. Bu sayede verileriniz güvenle ve en etkin şekilde depolanabiliyor. Dünyanın en büyük bulut depolama firmaları Seagate’e HDD ve Flash ile bel bağlamış durumdalar. İş birlikteliğimiz çok büyük. Bir anlamda neden kendi bulutumuzu yapmadığımızın cevabı da burada saklı aslında.

VIDEO SURVEILLENCE PAZARINDA MÜTHİŞ BİR BÜYÜME VAR

Video Surveillence pazarında müthiş bir büyüme var ve Seagate bu pazara yönelik 10 yıldır disk üretiyor. 7. Jenerasyon mükemmelleştirilmiş disk portfolyomuz SkyHawk ile liderliği sürdürüyoruz. Seagate, sadece verinizi depolamanız için yer yaratmıyor, biz bu verinin korunması ve kurtarılması için de hizmet sunuyoruz. Seagate Data Recovery kurtarma hizmetimizle “Dijital Hayatınızı” garanti altına alıyoruz. Verinizi, marka bağımsız her cihaz/ diskten (su, yangın, doğal afet vb..) kendi laboratuvarlarımızda kurtarıyoruz. Başarımız tesadüf değil, endüstri bunun farkında. “Seagate does it all” diye bir sloganımız var. Evet, sizin için her şeyi yapıyoruz.

ŞİRKETLERE ‘VERİ DİYETİ’ ÖNERİYORUZ

- Veri büyük olunca, organizasyonu için de büyük çabalar harcamak gerekiyor değil mi?

Evet. Çünkü, günün sonunda bu verinin depolanması gerekiyor ve maalesef biz halâ her veriyi saklayamayacağımızın farkında değiliz. Seagate bir süredir son kullanıcı ve kurumsal firmalara “Veri Diyeti” önermekte. Yakın gelecekte popüler diyetler gibi bu da kabul görüp uygulanacak. Çünkü veriyi depolamanın maliyetinden çok bir sonraki adımda bunun uygulanabilir olmadığını göreceğiz. Seagate olarak yaptığımız iş aslında insanlar farkında olmasa da dünyanın en önemli işi, veri mirasını gelecek nesillere aktarıyoruz. Bunun için Seagate yaptığı cironun %12’sini mühendislik ve araştırmaya aktarıyor. Her zaman depolanacak veya depolanmasına gerek olmayan veri hakkında karar vermek zordur. Verilerimizi de atmaya kıyamadığımız eşyalarımız gibi saklama eğilimindeyiz. Ancak yakın bir gelecekte çocuğumuzun çektiğimiz her resmini saklama lüksümüz olamayacak, arasından en anlamlısı örneğin ‘mezuniyet fotoğrafl arı’ gibi seçmek zorunda kalacağız.

Bu konularda ilginizi çekebilir