Yarınlar tehdit altında mı?

Teknolojiye yön veren firmaların yer aldığı Dünya Ekonomi Forumu’nda geleceğe dönük konuşulan başlıklar nelerdi? Teknoloji devleri önümüzdeki süreci nasıl değerlendirdi?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Teknoloji günlük yaşamımıza dokunduğundan çok daha fazla, İş Dünyası’na ve elbette ekonomiye dokunuyor. Bu durumun en güncel örneklerinden biri de Dünya Ekonomik Forumu gündemiydi. Google, Siemens, Salesforce gibi şirketlerin CEO’ları, ünlü işadamları, politikacılar ve geçtiğimiz hafta da bu köşede andığımız son dönemin çok satan yazarı Yuval Noah Harari gibi isimler Dünya Ekonomik Forumu’nda teknolojiye ilişkin söylemleriyle ön plandaydı.

Elbette bu isimlerin gündemini de özellikle Yapay Zeka, Otomasyon ve Teknoloji Devi şirketlere ilişkin önlemler oluşturuyordu.

Yapay zeka

Google CEO’su Sundar Pichai röportajında “Yapay zeka ateş ya da elektrikten bile daha büyük bir olay olacak. Bu zamana kadar üzerinde çalışılmış en önemli şey yapay zeka. Kısıtlı kaynaklarımızla başa çıkmaya çalıştığımız sorunlara, yeni çözüm yöntemleri geliştirebilir” dedi.
İlk bakışta oldukça basit gelse de, ‘insan’ın altından kalkamadığı problemleri çözmek için kendinden daha geniş bir perspektiften bakabilen teknolojiler üretmesi ve bu teknolojilerin zaman içinde güçlenmesi biraz ürkütücü.

Duke Üniversitesi İnsanlık ve Otonomi Laboratuvarı Direktörü Mary Cummings bu ürkütücü geleceğe daha yumuşak adımlarla ilerlememiz gerektiğini düşünenlerden. Geleceğin teknolojilerinin konuşulduğu bir panelde, teknolojinin her derde deva olmayacağını söylüyor. Ve ekliyor: “Yapay zekanın Pandora’nın Kutusu’nu açtığı kesin. Birçok yapay zeka uygulamasında algoritmaların nasıl işlediğini tam olarak anlamıyoruz, örneğin otonom araçlarda.”

Otomasyon

Dünya Ekonomik Forumu için hazırlanan 2018 Küresel Risk Raporu, otomasyonun iş gücü piyasasına zarar verdiğini, zarar vermeye devam edeceğini ve zengin-fakir ayrımının gitgide keskinleşeceğini öngörüyor. Bugün bildiğimiz meslekler vasıf gereksinimlerine göre sırayla yok olacaklar. Eğitimsiz işgücünün değerlendirilme şansı da pek kalmayacak.

Siemens AG CEO’su Joe Kaeser de bu konuya değiniyor ve şirketleri sosyal sorumluluk almaya davet ediyor. Kaeser “4. Sanayi Devrimi ‘bilgi’nin üzerinde yükseliyor, buna eş zamanlı olarak eğitim devrimini de gerçekleştirmeliyiz. Hükümetler ve şirketler dijital ekonomiye katılabilmeleri için gerekli beceri ve yetkinlikleri çalışanlara kazandırmak için iş birliği yapmalı” diyor.

Teknoloji devleri

Forum’un en çarpıcı panellerinden biri de Google, Facebook, Apple gibi teknoloji devi şirketlere özel düzenlemelerin getirilmesi gerekliliği üzerine fikirlerin tartışıldığı ‘In Technology We Trust” (Teknolojiye İnanıyor muyuz?) paneliydi. Panel katılımcıları arasında Google, Uber gibi şirketlerden yöneticilerin yanı sıra Salesforce CEO’su Mark Benioff da vardı.

Benioff düzenleyici kurumların ve hükümetlerin amacının, tüm diğer sektörler gibi teknoloji alanına da girip gerçek kuzeyi göstermek olduğunu söyledi. Teknoloji endüstrisi adına bir özeleştiri olarak da okunabilecek bu söylem, özellikle teknoloji şirketlerinin toplum üzerindeki sorumluluklarının bilincinde olmayan yöneticilerini işaret ediyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nda gündemi ele geçiren ‘teknoloji’, hayatımızın merkezindeki yerini günden güne sağlamlaştırıyor. Ancak bu teknolojileri üretenler dahi geleceği bir gül bahçesi olarak resmetmekten uzak duruyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir