Yerli teknoloji Arıkovanı'nda can buluyor

Teknolojik ürün girişimlerinin çekirdek sermaye yani 'can suyu' bulmasına aracı olan Arıkovanı'nda 2 yılda 3.5 milyon TL'lik teknolojik ürün ön siparişi verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Turkcell'in kitlesel fonlama sitesi Arıkovanı, prototibi olan 'yenilikçi teknolojik ürün' girişimlerinin çekirdek sermaye bulması için potansiyel müşteriyleriyle buluşturuyor. Bu hafta Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu ile Arıkovanı'ndaki gelişmeleri konuştuk. Kitlesel fonlamanın girişimcilerin ekonomik fırsat eşitliğine kavuşmasına destek olan bir sistem olduğunu savunan Terzioğlu, "Biz de Arıkovanı ile teknoloji girişimcilerinin can suyuna ulaşmalarını, üretim yapmalarını istiyoruz" diyor. Girişimcilerin çekirdek sermaye yatırımı aldığında hissesini küçük değerle sattığını belirten Terzioğlu, şunları anlatıyor: "Kitlesel fonlamada hisselerini satmadan ürünleşebiliyor. Yatırımcının karşısına da müşteri kitlesiyle daha güçlü çıkıyor. Fikir ve prototip aşamasındaki ürününün pazar uygunluğunu test edebiliyor."

Kaan Terzioğlu Arıkovanı'nı anlattı

- Turkcell'in kasımda tanıttığı arama motoru Yaani'nin lansmanında bıyıklarıyla dikkat çeken Terzioğlu, Yaani 5 milyon indirildiğinde bıyıklarını keseceğini belirtiyor.

- Arıkovanı'na bugüne dek 4 bin 755 proje başvurdu, 47'si platforma alındı

- Girişimciler 2 yılda platformdan yaklaşık 3.5 milyon TL destek topladı

- Fonlanan Alya, Bean, Otsimo, Zchool, Invidyo, Smart Mimic gibi 6 proje daha sonra yatırım da aldı.

- Şimdiye kadar 2 bin 539 kişi projelere destek oldu. Aynı zamanda Arçelik, OSTİM, Vestel, LCW gibi çok sayıda kurumsal destekçi de yer alıyor.

Arıkovanı'nda 10 proje hedef desteğe ulaşamadı

- Platformda en çok desteği toplayan girişim, ilk yerli drone APE X oldu. 200 bin TL destek hedefi olan Ape X, 784 bin TL desteğe ulaştı. Genç bir ekip tarafından üretilen APE X’te en yüksek kalitedeki drone’larda kullanılan ultrasonik engel tanıma sistemi bulunuyor. Çoğu drone’da sadece 1 adet olan engel tanıma sisteminden, APE X’te 4 adet var. Kumandadan komut verilse bile konumunu ayarlayarak engellere çarpmıyor. MIME isimli kumandası ise, hareket sensörlü. Bu sayede nereye gideceğini, kullanıcı sadece kumandayı o yöne çevirerek belirleyebiliyor.

- Görme engelliler için özel olarak geliştirilen akıllı baston WeWalk, 3 günle hedefine en hızlı ulaşan girişim. YGA ve Vestel'in geliştirdiği WeWalk, 289 bin 971 TL topladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir