Makarna sevgisinde ilk 10'dayız

Makarna tüketiminde yılda kişi başı 26 kg makarna tüketen İtalyanlar, uzak ara liderliği kimseye bırakmıyor. Türkiye ise yılda kişi başı 8,5 kg makarna tüketerek dünya ülkeleri arasında makarnayı en seven ülke arasında 10. sırada yer alıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyada her yıl 4 Ocak'ta kutlanan Spagetti Günü'nde Yemeksepeti, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği'nin verilerinden yola çıkarak makarna sevgisini araştırdı. Buna göre makarna tüketiminde yılda kişi başı 26 kg makarna tüketen İtalyanlar, uzak ara liderliği kimseye bırakmıyor. Türkiye ise yılda kişi başı 8,5 kg makarna tüketerek dünya ülkeleri arasında makarnayı en seven ülke arasında 10. sırada yer alıyor. Ülkemizde sipariş oranlarına göre en sevilen makarna çeşidi ise spagetti Bolognese. Onu, fettuccine Alfredo, penne Arrabbiata, spagetti Napolitan ve lazanya izliyor.

Bu sevgi siparişlere de yansıyor. İki sene önce verilen makarna siparişlerine kıyasla oranını yüzde 70 artıran makarna, henüz lider tablosunda yer alamasa da gelecek vaat ediyor.

Tercih lazanya

Makarna dendiği zaman herkesin aklına ilk olarak İtalyan mutfağı geliyor. Ancak bu global lezzet dünyanın birçok ülkesinde farklı isimler ve biçimlerde bulunabiliyor. Klasik türleri dışında dünya ülkelerinin kendine has makarna çeşitleri de var: Çin ve Japonya'nın noodle'ı, Türklerin eriştesi, Kuzey Afrika'dan dünyaya yayılan kuskus, İtalyanların lazanyası en bilinenler arasında.
Yemeksepeti, bu en bilinen çeşitlerin sevilme oranını da merak etmiş. Araştırmaya göre Türkler en çok İtalyan lezzet lazanyayı seviyor. Lazanyayı Türk lezzeti erişte, ardından Japonya noodle'ı ve sonrasında Kuzey Afrika kuskusu izliyor.

En çok gençler seviyor

Kullanıcıların siparişlerine göre; bu lezzeti en çok sevenler 19-24 yaş aralığında. Makarnayı en çok sipariş edenler ise 23 yaşında. Tüketiciler için her gün makarna günü. Diğer günlerden çok az bir farkla da olsa makarnanın en fazla sipariş edildiği gün Çarşamba. Kullanıcılar makarnayı en fazla 19.00'da sipariş ediyor.

Makarna tutkunu kentler

Türkiye'de makarnaya en düşkün şehirler de araştırılmış. Tüm siparişler içindeki makarna siparişleri incelendiğinde; İstanbul, İzmir, Ankara'dan sonra diğer kentler arasından sıyrılarak fark yaratan kent Yalova. Onu sırasıyla Erzurum, Mersin ve Gaziantep izliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir