Korku içindeki köy taşınmayı bekliyor

Çankırı'da, çevresinde yer sarsıntılarına bağlı derin çukurlar oluşan ve bu yüzden tedirgin şekilde yaşayan İnandık köyü sakinleri yeni köy yerine taşınmayı bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çankırı'da, çevresinde yer sarsıntılarına bağlı derin çukurlar oluşan ve bu yüzden tedirgin şekilde yaşayan İnandık köyü sakinleri, AFAD tarafından alınan karar doğrultusunda yeni köy yerine taşınmayı bekliyor.

Merkeze bağlı İnandık köyü çevresinde ilk olarak 2015 yılında yer sarsıntılarına bağlı olarak oluşan 15 metre derinliği bulan obruklar nedeniyle vatandaşlar büyük korku yaşadı.

Arazilerinin incelenmesini isteyen 66 haneli, yaklaşık 150 kişinin yaşadığı köyün sakinleri, Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğüne başvurdu.

AFAD tarafından arazinin incelenmesi ve köyün altında da boşluklar oluştuğunun tespiti üzerine köyün taşınması kararı alındı. Köyün 1,5 kilometre uzağında kurulması planlanan yeni arazide 65 konut, 47 ahır için hak sahipliği oluşturuldu.

AFAD İl Müdürü Hasan Sait Korkutata, 2015 yılında köylülerin başvurusu üzerine arazide yaptıkları incelemeler sonucunda köyün muhtelif yerlerinde obruk denilen çökmelerin meydana geldiğini belirlediklerini söyledi.

Tespit sonucunda arazide jeofizik ve jeolojik incelemeler yapıldığını belirten Korkutata, "Ölçümler sonucunda yer altı haritası çıkarılarak çökme olabilecek yerler belirlendi. Bunun üzerine köyün tamamının nakledilmesi gerektiğine karar verildi. AFAD Başkanlığının onayının ardından köyün nakil işlemlerine başlandı." dedi.

Köy sakinlerinden Ali Araç, "Çevremizdeki köyleri arıyoruz, onlar 'Bizde bir şey yok' diyor. Sonunda sarsıntıların çökmeler sonucunda meydana geldiğini anladık. Deprem gibi sallıyor, çok ses yapıyor." ifadelerini kullandı.