'Doğu Karadeniz'in kurtuluşu lojistikte'

DKİB Başkanı Gürdoğan, 'Doğu Karadeniz Bölgesi ve Trabzon'un kurtuluşu lojistik altyapıdan geçiyor' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABZON  - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya ile Türk Cumhuriyetleri arasında yeni hatlar, yeni imkanlar ve yeni aktarma istasyonlarının yapılması gerektiğini belirterek, Doğu Karadeniz ve Trabzon'un kurtuluşunun lojistik altyapıdan geçtiğini savundu. 

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon'un en önemli sorunu olan işsizliğe çözüm noktasında ticaret merkezleri yani aktarma istasyonlarının kurulmasının olmazsa olmaz olduğunu ifade ederek, Rusya ile Türk Cumhuriyetleri arasında yeni hatlar, yeni imkanlar ve yeni aktarma istasyonlarının yapılması gerektiğini belirtti. 

DKİB'in en önemli hedefinin demiryolu olduğunu vurgulayan Gürdoğan, "Batum'da demiryolu var ve orada gümrük terminali yapılıyor. Onlar bizimle bir anlaşma yaptılar. Demiryolu şu anda Çin'e kadar bağlanıyor. Biz bu demiryolunu Doğu Karadeniz-Asya demiryolu olarak yeniden revize edip bölge olarak bağlanmak istiyoruz. Yeni hedefimiz bu" ifadelerini kullandı. 

Gürdoğan, Türkiye'nin komşularının yaptığı değişimleri görerek hareket etmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: 

"Yanı başımızdaki ülkelerin yaptığı değişimleri görerek hareket etmeliyiz. Çünkü Doğu Karadeniz ve Trabzon'un kurtuluşu lojistik altyapıdan geçiyor.  Avrupa'dan gelen yüklerin aktarma merkezi olarak bu bölgenin kullanılmasından geçeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun en önemli göstergeleri de NATO'nun yüklerini aktarmak için Trabzon Limanı'nı kullanması ve Türkmenistan'a giden büyük tonajlı türbünlerin Hopa Limanı'ndan şu an için açtığımız yol ile Türkmenistan'a gitmeleri. Bu da bizim davamızın haklılığının en büyük göstergesi. Bu limanların da var olan demiryollarına bağlanması ile Türkiye'nin 2023 hedefine gitmesinde Trabzon en önemli köprü olacaktır" 

Dünyanın geleceğinin Asya'da olduğuna işaret eden Gürdoğan, "Asya ve Kafkasya'ya en önemli geçiş yeri Doğu Karadeniz'dir. Biz bu bölgede gerekli düzenlemeleri yaparak ne şekilde yararlanacağımızı bilmemiz lazım. Hong Kong hiçbir üretim yapmadan 850 milyar dolar dış ticaret geliri sağlıyor. Bizim stratejik öneme haiz bir bölgede olmamız ise laf değil bir an önce icraat yapmamız gerektiğini de açıkça göstermekte. DKİB olarak yaptığımız bütün anlaşmalarda da iki ülke bakanlarının imzasının bulunması bizim laf değil icraat yaptığımızın göstergesi" ifadelerinde bulundu. 

Sochi'ye alternatif kapı açma arayışları 

DKİB Başkanı Gürdoğan, Rusya Federasyonunda işçiye çok büyük ihtiyaç olduğunu ve halen oradaki işleri Ukrayna ile Polonyalıların yaptığını belirterek, şunları kaydetti: 

"Biz Türkler orada sadece geçici işleri yapıyoruz. Türki Cumhuriyetler'de ise hiç yokuz. Sochi kapandıktan sonra Novorossisk'te sıkıntı yaşıyoruz. Oradaki halimiz kapandı. Alternatif pazar araştırması yapıyoruz. DKİB olarak geliştirdiğimiz proje kapsamında bir yıl önce Kazbegi-Lars kapısını açtık. Yani Sarp'tan 500 kilometre sonra Rusya'ya giriyorsunuz. Orada Osetya Cumhuriyeti yetkilileri ile belirli anlaşmalar yapıldı. 750 kilometre sonra Hazar'a gidilebiliyor. Bizim şu anda geçiş belgesi sorunumuz var. Bu sorunu çözmek için uğraş veriyoruz. Tırlarımız Hazar Denizi'nin üstünden yeni yoldan yani Hazar'ın üst yolundan 4 günde Kazakistan'a gitmeye başladı" 

Amaçlarının Soçhi'ye alternatif kapı açmak olduğunu bildiren Gürdoğan, bu bağlamda yaptıkları çalışmalar sonucunda Türkiye ile Rusya arasında "Basitleştirilmiş Gümrük Hattı Uygulaması" anlaşması imzalandığını anımsattı. 

Gürdoğan, Muratlı-Sarp Kapısı'nın yeni projelerinin çıktığına, bunlarla ilgili belli projeler yapıldığına değinerek, Ekonomi Bakanlığı ile bir proje yaptıklarını, bu proje kapsamında Volga'dan gemileri getirip Mahackale'den Türkmenistan'a feribot koymayı düşündüklerini bildirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir