'Her İnsan Bir Fidan' projesinde aile değerleri tartışıldı

“Her İnsan Bir Fidan” projesi kapsamında Anne & Baba Atölyesi çalışmaları sürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA) - Gelişen İnsan Merkezi (GİM) ve Osmangazi Kent Konseyi işbirliğinde, Uçurtma Yaratıcı Çözümler destekleriyle hayat bulan “Her İnsan Bir Fidan” projesi kapsamında Anne & Baba Atölyesi çalışmaları devam ediyor. 

Gökdere Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan eğitimlerde Profesyonel Koç Dr. İlay Yılmazlar, Aile Değerleri başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Dr.Yılmazlar, aile değerlerinin farklılık gösterebileceğinin altını çizerken, huzur, anlaşılma, hoşgörü gibi değerleri her bireyin aile içinde yaşamak istediğini belirtti. 

Değerlerin zaman içinde tanımının değişebileceğine değinen Dr.Yılmazlar, “Ancak değerlerimizden oluşan inançlarımız bizi kısıtlıyor, amacımıza hizmet etmiyorsa, sorgulayarak değiştirebiliriz.  Örneğin, ‘Aile içinde herkes birbirine saygılı olduğu için sıkıntılar konuşulmaz’ gibi bir inancımızda saygı değeri her zaman destekleyicidir ama buradaki inancın ‘aile içinde sıkıntılar birbirimizle saygıyla konuşulur’ şeklinde değişimine ihtiyaç vardır” dedi.
 
'Değerler yaşanılarak öğrenilir'

Değerlerin aile içinde, okulda, işte, toplumda yaşanarak öğrenildiğini ifade eden Dr. Yılmazlar, bireyi yaşamın temel değerlerinin yönettiğinin unutulmaması gerektiğine değindi. Dr. İlay Yılmazlar ayrıca dünyadaki hızlı değişim karşısında geleneksel değerlerin yerini alan bazı yeni değerlerin aile içinde çatışmalara yol açabileceğine işaret etti. Teknolojideki gelişmelerle birlikte sosyal çevresi genişleyen çocuklara değer aktarımının çok daha önemli hale geldiğini söyleyen Yılmazlar, “Artık aile içinde duygu ve düşünce paylaşımı giderek azalıyor ve ortak yaşam değerleri azalıyor. Çocukların davranış ve tutumları sosyal çevrelerinden gördükleri tepki ve yorumlarla gelişiyor. Günümüzde değerler sisteminin gelişmesinde ailelerin artık daha çok çaba sarf etmesi gerekiyor. Dünyadaki değişimleri, oluşan yeni değerleri ve çocuklarımızı bunlardan nasıl etkilendiğini takip etmeliyiz” diye konuştu.