'Yalova'da 3-4 günlük su var'

Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Nergiz, Yalova'nın 3-4 günlük bir suyu olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YALOVA - Yalova'da, barajdaki suyun 3-4 gün yetecek kadar azalması karşısında yürütülen çalışmalardan sonuç alınmaya başlandı. Bu süreçte alternatif çözümler devreye konularak vatandaşların susuz kalması önlenecek. 

Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su sıkıntısının çözümü için yerel yöneticilerle çalışmalarının sürdüğünü söyledi. 

Gökçe Barajı'ndan şebekeye aktarılan suyun bitmek üzere olduğunu vurgulayan Nergiz, şöyle devam etti: 

"Şu bir gerçek ki Yalova'nın 3-4 günlük bir suyu var. Yani çarşamba, perşembe gününe kadar yetecek suyumuz var. Bunu söylerken barajdaki sudan bahsediyoruz. Barajda bir ölü hacim var. Bununla ilgili çalışma yapıyoruz. Belki o ölü hacimden yukarıya 10 günlük su verebiliriz. Burada herkes el birliğiyle çalışıyor. Milletvekilimiz Temel Coşkun, Ankara'da görüşmeler yapıyor. Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileriyle pompalar için görüşecek. Olumlu yanıt geldiği zaman gerçekten iyi olur." 

Nergiz, çevre illerden su yardımı alınması konusunda Vali Esengül Civelek'in de yoğun çaba gösterdiğini anlattı. 

Barajdaki suyun kalmaması ihtimaline karşı bazı planları olduğu bilgisini veren Nergiz, "Su bittiği zaman gelecek olan suyumuz da var. Gelecek suyumuz nedir? Bakanlığın yaptığı Kurtköy isale hattının bağlantısı ve açılan kuyular" dedi. 

Kurtköy isale hattından su almaya 10 Eylül'e kadar başlayacaklarını ifade eden Nergiz, kuyuları da 11 ya da 12 Eylül'de şebekeye bağlamaları halinde kentin su ihtiyacının yüzde 50'sini karşılayacaklarını dile getirdi. 

"2-3 aylık suyumuz da gelse kesintileri sürdüreceğiz" 

Nergiz, kalıcı çözüm için belediye yetkilileriyle çalışma yürüttüklerine değinerek, şunları kaydetti: 

"Belediye bize Ortaburun Göleti'yle ilgili destek oluyor. Sıkıştığımız zaman oradaki 2,5 milyon metreküp sudan alabiliyoruz. Kuyu açma çalışmalarımız tamamlandı. 15 kuyumuz var. 8'inin bağlantısını yaptık, 7'si kaldı. DSİ de sondaj pompalarının ihalesini bitirdi. En geç bu ayın 11'ine kadar kuyuları bize teslim edecek. Su tasarrufu için kesintiler devam edecek. Ortaburun Göleti'ni de bağlasak 2-3 aylık suyumuz da gelse kesintileri sürdüreceğiz. Bunu, belediye yetkilileriyle görüşerek yapacağız. Şebekelerin değiştirilip yenilenmesi, kayıp kaçağın önüne geçilmesi lazım. Suları bölgesel olarak kesiyoruz. Vatandaşlarımızın da biraz tasarruflu olması lazım ama hala dükkanının önünü yıkayan esnaf var. Kesintilere rağmen kimse tasarrufla ilgili hiç adım atmadı. Tasarrufla alakalı uyarıları bilboardlara da astık ama etki ettiğini düşünmüyorum. Çünkü bunu, verdiğimiz sudan anlıyoruz. İsale hattının depolara gelen kısmına kadar herhangi bir sıkıntı yok." 

Yalova'da, dünya ortalamasının üç katı fazla su kullanıldığına dikkati çeken Nergiz, kişi başına tüketimin İstanbul veya başka illerde 170-180 litre olmasına rağmen kentte 500 litreyi bulduğunu sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir