113 bine yakın kınalı keklik doğaya salındı

Yozgat Keklik Üretim İstasyonu’nda yıllık yaklaşık 10 bin adet keklik üretiliyor. 2007 yılında kurulan Yozgat keklik üretim istasyonunda bugüne kadar 112 bin 893 adet keklik üretildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Arzu BAĞCI

YOZGAT - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Yozgat Şube Müdürlüğü’ne bağlı Çalatlı Keklik Üretim İstasyonu'nda yetiştirilen keklikler, Türkiye’nin birçok ilinde doğaya salınıyor. Kekliklerin popülasyonunu arttırmak amacıyla 2007 yılında kurulan Yozgat keklik üretim istasyonu, nesli tükenme noktasına gelen kınalı kekliklerin doğadaki sayısının artmasına katkıda bulunuyor. Üretim istasyonunda bugüne kadar 112 bin 893 adet keklik, 19 bin 827 adet bec tavuğu üretildi.

Yaklaşık 18 hektarda kurulu tesiste, yılda en az 10 bin adet keklik üretimi yapılıyor. Buradaki maksat doğada sayısı azalmaya başlayan, Anadolu insanının çok değer verdiği kınalı kekliğin sayısını artırmak. Yozgat’ta her yıl ortalama 3 bin civarında kınalı keklik doğaya salınıyor. Geri kalan 7 bin keklik ise Türkiye’nin çeşitli illerinde doğaya salınıyor. Son yıllarda doğada sayısı artmaya başlayan ve ölümcül derecede tehlikeli olan kene ile mücadelede keklik ve bec tavukları kullanılıyor. Burada üretilen keklikler ve bec tavukları kene, süne gibi zararlı böcekler ile mücadelede etkin rol oynuyor. Tesisisin oldukça modern olduğunu kaydeden Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yozgat Şube Müdürü Cihan Eğilmez, “Tesiste ilk önce yumurta alımı yapılıyor. Özel odalarda bu yumurtalardan civciv çıkması bekleniyor. Civcivler çıktıktan sonra belli bir süre özel odalarda kalıyor. Daha sonra adaptasyon volyelerine alınıyor. Büyüyen civcivler farklı bölmelere alınıyor ve 120 gününü dolduran kekliklerimiz Mayıs ayı itibarıyla doğaya salınıyor. Doğaya salınan kınalı keklikler, insan eliyle bozulmuş doğal dengenin tekrar dengeye kavuşturulmasını sağlıyor" ifadelerini kullandı.