2 master plan Kayseri’ye 5 milyar TL’lik ekonomik hacim yaratacak

Kayseri’de tarım ve kentsel dönüşüm master planlarının uygulanması ile kent ekonomisine 5 milyar TL’lik katkı sağlanacak. Büyükşehir Belediyesi Sahabiye Bölgesi’nde 4 milyar TL bütçeye sahip proje planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE KEVEN ŞİMŞEK

KAYSERİ - Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Çelik, kentte ulaşımdan tarıma kadar farklı alanlarda master planlar hazırladıklarını belirterek, "Biz Kayseri'de tüm hizmet ve yatırımlarımız için yeni bir vizyon belirledik: 'Planlı gelişim, estetik dönüşüm, fonksiyonel değişim.' Bu vizyonumuzu tüm yatırımlarımızın hareket noktası olarak görüyoruz" dedi.

Kentsel dönüşümde de bu vizyon doğrultusunda çalışmalar yapıtıklarını vurgulayan Çelik, "Şehrimizde uygulayacağımız projeler için öncelikle Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı'nı kurduk. Bu daire başkanlığımız pek çok şehirden sonra kurulmasına rağmen kısa zamanda destek alınan ve danışılan bir birim oldu. Ardından "Planlı Gelişim" vizyonumuz doğrultusunda Kentsel Dönüşüm Master Planı'nı hazırladık. Hangi mahalleler öncelikli dönüştürülmeli, konut, ofis ticaret dengesi nasıl olmalı, arz talep dengesi nasıl dikkate alınmalı, mevcut konut stoku ne durumda tüm bunları bilmemiz gerekiyor ki daha sağlıklı sonuçlar ortaya koyabilelim. Konut kültürü, bölgesel kültür yapısı, kaynak ihtiyacı ve yatırımcı talepleri de dikkate alıyoruz. Tüm bu konuları master plan dahilinde tespit ettik. Çünkü şehrin gelecek yüzyılını etkileyecek bir proje yapıyorsanız planlı yapmak durumundasınız"diye konuştu.

Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi başta olmak üzere uygulamak istediğimiz projelerde vizyonlarının diğer prensipleri olan estetiklik ve fonksiyonellik noktasında da hassasiyet gösterdiklerini kaydeden Çelik, "Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi bizim bu alandaki amiral gemimiz. Çünkü bu proje şehre katacağı yeni çehre ile Kayseri'nin gelecek yüzyılına damga vuracak bir proje. 147 yıllık belediye tarihinin en önemli projesi bu. Yaptığımız hesaplara göre yaklaşık 4 milyar TL'lik bir projeyi hayata geçiriyoruz. Sahabiye Projesi'nin birinci etabında uzlaşma görüşmeleri tamamlandı. Halkımızın büyük bir bölümü ile uzlaşma sağladık. Bazı mülk sahiplerinin çok ortaklı yapısı nedeniyle muhatap bulmakta zorluk çektik; ancak buralarda da kamulaştırma çalışmalarına başladık. Kısa süre içinde bu çalışmaları tamamlayarak ilk etabın temelini atacağız. Bu tür projelerde ilk etap uzun sürebilir; ancak yeni yaşam alanının ortaya çıkmasıyla diğer etapların çok daha hızlı ilerleyeceğini göreceğiz" şeklinde konuştu.

Halıcılar Sitesi ve cephanelik taşınacak

Kentsel dönüşüm alanında üzerinde çalıştıkları diğer önemli projelere de değinen Çelik, "Sahabiye dışında da önemli projeler üstünde çalışıyoruz. Argıncık Kentsel Dönüşümü ve bunun için gerekli rezerv alanda çalışmalarımız devam ediyor. Bölgedeki Halıcılar Sitesi'ni rezerv alan olarak kullanacağız. Mevcut Halıcılar Sitesi'ni Yeni Hal Kompleksi'nin karşısındaki alana taşıyacağız. Sitenin taşınmasıyla birlikte de 120-130 dönümlük bu alanda dönüşümü başlatacağız. Sancaktepe, Boztepe ve Hilal Mahallelerini kapsayan dönüşüm projesi için de bölgedeki Cephanelik arazisini rezerv alan olarak düşündük. Burayı taşımak için de görüşmelerimiz sürüyor. Cephaneliği havaalanının doğusuna taşıyacağız ve bu çalışmanın ardından üç mahalleyi kapsayan dönüşüm projesine başlayacağız " dedi.

Beydeğirmeni ile Kayseri hayvancılıkta ilk 5 il arasına girecek

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Çelik, Ulaşım Master Planı, Kentsel Dönüşüm Master Planı ve İmar Planı ile birlikte Tarım Master Planı da yapmak istediklerini ancak Gıda, Tarım, Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün de böyle bir çalışması olduğunu görünce birlikte çalışmaya kararı verdiklerini belirterek, "Tarım Master Planı'nı Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN), Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi birlikte yapıyor. Bu planla birlikte ilçelerimizdeki tarımla ilgili avantajları tespit edeceğiz. Hangi ilçemizde hangi ürünlerin yetiştirilebileceği ile ilgili ayrıntılı bilgiler önümüze gelecek. Böylece ilçelerimize çok daha farklı destekler verme imkanını bulacağız" dedi. Kayseri'nin hayvancılık sektöründe Türkiye'nin ilk 5 ili arasına girmesini sağlayacak Beydeğirmeni Toplu Besi Bölgesi Projesi'ni de hayata geçirmek için çalıştıklarını aktaran Çelik, "Beydeğirmeni Bölgesi'ndeki 5 milyon metrekarelik bu alanda 800 ahır parseli çıkardık. Burada 80 bin baş hayvanın besisi yapılacak. Bu çok büyük bir rakam. Adeta yeni bir OSB yapıyoruz. Bu bölgenin altyapısını biz hazırlayacağız ve parselleri üreticilere tahsis edeceğiz. Bölgede biyogaz tesisi, hayvan pazarı, kesimhane, sosyal tesisler de bulunacak. Ayrıca burada hayvancılık yapanlar yem sıkıntısı da çekmeyecek. Çünkü yemciler için de yerler olacak. Toplam 1 milyar TL'lik bir yatırım düşünüyoruz. Dışarıdan gelecek hammadde olmadığı için buradan elde edilecek gelirin tamamı şehirde kalacak. Türkiye'de ilk ve tek olacak bir projeyi hayata geçireceğiz" diye konuştu.