3D ile tehlikeli davranışlar engellenecek

Kastamonu Entegre, 3D eğitimi ile tehlikeli davranışların önüne geçecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SABİHA TOPRAK

Ağaç bazlı panel sektöründe faaliyet gösteren Kastamonu Entegre Gebze Tesisleri, iş sağlığı ve güvenliği konusunda hayata geçirdiği uygulamalar ile iş kazalarının önüne geçmeyi hedefliyor.

İş kazalarının yüzde 82’sinin bireysel risk algısının düşük olması ve tehlikeli davranışta bulunulmasından kaynaklandığını ifade eden Kastamonu Entegre Global İş Güvenliği Müdürü Mustafa Şeker, 3D bireysel risk değerlendirme eğitimi ile iş yerlerinde herhangi bir anda meydana gelebilen tehlikeli davranışları önlemeyi amaçladıklarını ifade etti.

3D Bireysel Risk Değerlendirme Eğitimi’nin ‘dur’, ‘değerlendir’, ‘devam et’ olmak üzere üç adımdan oluştuğu bilgisini veren Şeker,”Eğitime katılan çalışanlar, verilen bir iş senaryosuna göre o işin adımlarını etkileşimli bir pano üzerinde doğru şekilde sıralamaya çalışıyor. Böylece bir işe başlamadan önce güvenlik kültürünün temelini oluşturan risk değerlendirmesi kavramını içselleştiriyor. 3D Bireysel risk analizinde de tehlikeli bir çalışmaya başlayacak olan bir çalışanın zihninde “sanal bir risk değerlendirme sürecinin” işletilmesi ve karşılaşabilecekleri tehlikelerle ilgili daha fazla iç görü kazandırılması amaçlanmaktadır. Sıradan yöntemlerle fark edilmesi zor gizli kalmış tehlikelerin ortaya çıkarılması sağlanır ve güvenlik kültürünün yaygınlaşması kolaylaşır ” şeklinde konuştu.

İş sağlığı güvenliği yönetmenliği göre her iş yerinde 16 saatlik eğitim alınmasının zorunlu olduğunu dile getiren Şeker, geçen yıl 1000 kişiye 22 saat eğitim verdiklerini ifade etti. Eğitimlerin kimyasallar, makinaların güvenliği ve elektrik gibi konularda olduğunu söyleyen Şeker,” Eğitimleri çarpıcı hale getirmek amacıyla iş güvenliği ve sağlığı ile ilgili filmler ve videolar gösteriyoruz. Eğitimlerde yarışma ortamı oluşturarak hareketli ve eğlenceli bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

İş sağlığı ve güvenliği alanında yetkinliği artırabilmek amacıyla hiyerarşik saha turu sistemi ile ilgili düzenlemeler yaptıklarını kaydeden Şeker,” Bunlardan bir tanesi İş sağlığı ve güvenliği . İçerisinde kritik kazaları engelleyebilecek çalışmalar var. Amacımız mevcut potansiyel tehlikelerin ortaya çıkarılması ve herhangi bir uygunsuzluk var ise kısa sürede tespit edilip, giderilmesidir bu amaca uygun olarak kriterler belirledik, belirlemiş olduğumuz kriterlere göre en fazla uygunsuzluk bulup, en az iş kazası gerçekleştiren ve en fazla eğitime katılan grupları değerlendirip ödüllendireceğiz. Aylık olarak yaptığımız değerlendirmelerde yöneticilerimizin katlımı ile kutlamalar düzenliyoruz. Bu şekilde çalışanların motivasyonunu artırıyoruz. İnsan kaynakları yöneticileri, bizler sahaya inip, her ay bir bölümü denetliyoruz." şeklinde konuştu.

Saha turlarında o bölümde çalışan ile diyaloğa geçildiğini ifade eden Şeker, gözlemlenen olumlu tespitlerin abartıya kaçmadan belirtildiğini söyledi.

İş güvenliği uzmanı sayısını azaltmayı hedefliyoruz

Kastamonu 10 adını verdikleri öz değerlendirme ve gelişim sistemini bu sene uygulamaya başladıklarını ifade eden Şeker,"liderlik, İSG risk yönetimi, müteahhit yönetimi, sürekli gelişim gibi iş güvenli için önemli 10 başlık altında başlangıç seviyesinden lider seviyeye kadar sıralanmış soru listeleri oluşturuldu. Bu proje ile her tesisimizin iş güvenliği performansını ölçerek sektördeki önemli iş güvenliği risklerine karşı tedbirlerin tüm tesislerimizde alınıp alınmadığını, iyi uygulamaların ne kadar standartlaştırıldığını gözlemleyebiliyoruz. Ayrıca her Kastamonu 10 gözden geçirme çalışması sonucunda tesisin zayıf kalan noktalarına odaklanmış bir yıllık iş güvenliği aksiyon planlarını da hazırlamış oluyor" dedi.

Firmada 18 tane iş sağlığı ve güvenliği uzmanının istihdam edildiği bilgisini veren Şeker, "Sektörde genel bir iş güvenliği uzmanlığı yaklaşımı yerine her bir üretim sektörü veya konusuna özel uzmanlıkların ön plana çıktığını gözlemliyoruz. Bunun yanı sıra iş güvenliği bir iş güvenliği uzmana delege edilmesinden ziyade birim yöneticilerinin sorumluluğunda yönetilmesi gereken bir alan haline gelmelidir. Sahada daha çok iş güvenliği uzmanı bulunması güvenlik kültürünü geliştirmez. Çalışanlarda risk algısının güçlendirilmesi ve saha liderlerine iş güvenliği yönetiminin entegre edilmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Şirketlerde sıfır kaza hedefine ancak bu şekilde ulaşılabilir. Gelecekte Kastamonu Entegrede de iş güvenliği uzmanı sayısını azaltmayı hedefliyoruz" dedi.

Mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu, ham ve melamin kaplı yonga levha, parlak panel, MDF, laminat parke, tezgah, kapı paneli ve sektörün ihtiyaçlarına yönelik katma değerli ürünler üreten Kastamonu Entegre'nin 1 milyar euro konsolide cirosuyla, sektöründe Türkiye’de 1’inci, Avrupa’da 4’üncü, Dünyada ise 7’inci sırada yer alan, global bir güç olduğunu söyleyen Şeker,"Kastamonu Entegrede 2017 yılında Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi yönetmeliği kapsamında yangın ve proses güvenliğini arttırmak üzere yatırımlar yapılmıştır. Kastamonu Entegre tesislerine sektörde öncü koruma teknolojileri kurulmaktadır" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir