5T5 Makina'dan Endüstri 4.0 için yazılım

5T5 Makina, Endüstri 4.0 için geliştirdiği yazılımı ürettiği makinelere uygulayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK FİDAN

KAYSERİ - Mühendislik firması 5T5 Makina; projelendirme, mekanik parçaların üretimi, mekanik montaj, otomasyon ve programlama süreçlerinin tamamını firma bünyesinde yürütüyor. Geniş bir yelpazede makine ürettiklerini kaydeden 5T5 Makina sahibi Aktan Aydın, 2016 yılında genel yönetim sistemi ile entegre çalışan bir montaj bandı imal ettiklerini belirtti. Bu bantta, geliştirdikleri yazılım ile veri toplanarak verimlilik analizi yapıldığını söyleyen Aydın, "Yapılan analizler sonucu sistem tarafından üretilen raporlar, genel yönetim sistemine aktarılıyor. Bu yılın sonunda endüstri 4.0 a yönelik hazırladığımız yeni yazılımın ilk versiyonunu, ürettiğimiz diğer makinelerde uygulanabilecek seviyeye getirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Yılda ortalama 30 projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Aktan Aydın, işletmelerin ihtiyaçlarına özel üretim gerçekleştirdiklerini ifade etti. İç pazarda firmalarını daha fazla bilinir hale getirmek istediklerini vurgulayan Aydın, bunun yanı sıra ihracatı da bu yıl yüzde 25 artırmayı hedeflediklerini söyledi. Aydın, "Halihazırda teknolojik üretim yapan veya mevcut üretimini daha verimli hale getirmek isteyen firmalar bizim hedef kitlemizi oluşturuyor. Sadece ürettiği makineler ile talepleri karşılayan bir yapıda olmak istemiyoruz. Firmalara üretim süreçleri hakkında danışmanlık yapmak, özel çözümler üretmek üzere çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Firmalarının 2014 yılın da kurulduğu bilgisini veren Aktan Aydın, bu yıl kapalı alanı sekiz kat büyüttüklerini kaydetti. Aydın, "Bugün itibarıyla bin 600 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 2 bin 500 metrekarelik alanda faaliyet gösteriyoruz. Ürün gamımızda akıllı montaj hatları, otomatik sac, profil şekillendirme hatları, özel sac, profil kesme, delme makineleri öne çıkıyor. Bunların yanı sıra otomatik gaz altı ve punta kaynak makineleri, özel polisaj hatları, iki ve üç eksenli CNC tel ve lama bükme makinelerini üretiyoruz" diye konuştu.

"Ar-Ge çalışmalarına odaklandık"

Ürettikleri makinelerde kullandıkları yazılımların geliştirilmesi konusunda Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirten Aydın, "İşletmelerin ana kontrol sistemi ve işletmede çalışan diğer makinelerin kontrol sistemleri ile bilgi alışverişi kurmaları için yaptığımız çalışmalardan olumlu sonuçlar aldık. Bu doğrultuda üretimini yaptığımız akıllı makinelerde ilerleyen zamanda süreç analizi yapıp, sonuçları bir veri havuzuna kaydetmeyi planlıyoruz" dedi. Ayrıca elde edilen verileri kullanarak, raporlar üreten ve bu raporları belli periyotlar aralığında müşteriye mail yolu ile paylaşan bir yazılım geliştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir