Abdullah Gül Müzesi pazar günü açılıyor

Türkiye’nin 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kişisel eşyaları ile yaşam öyküsünü konu alan basılı eserlerin saklanıp sergileneceği müze-kütüphane, 4 Aralık'ta açılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


MAHMUT SABAH

KAYSERİ - Türkiye’nin 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kişisel eşyaları ile yaşam öyküsünü konu alan basılı eserlerin saklanıp sergileneceği müze-kütüphane, 4 Aralık'ta Abdullah Gül Üniversitesi’nin (AGÜ) Kayseri kent merkezindeki Sümer yerleşkesinde törenle açılacak. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bazı bakanlar da katılacak.
Akademik faaliyette ünlü Stanford modelini örnek alan AGÜ’nin, sosyal ve kültürel etkinliklerin yoğunlaştığı kent merkezindeki Sümer yerleşkesindeki müze 7 bin metrekare alana sahip 3 binadan oluşuyor. İnşaatına 2013 yılında başlanan ve yapımı geçen yaz tamamlanan kompleks eski Sümerbank Bez Fabrikası’na ait yapıların ‘restorasyon projesi’ kapsamında bazı Avrupa ülkeleri ile Amerika’da devlet başkanları için kurulan müzeler örnek alınarak inşa edildi. Müze ve kütüphanede Gül döneminde Çankaya’da basılan 17 kitabın yanı sıra, Gül’ün çocukluk, gençlik, milletvekilliği, bakanlık ve başbakanlık dönemlerinde giydiği elbiselerle, kişisel eşyaları, kendisine verilen hediye, şilt ve plaketler, yaşam öyküsünü konu alan kitaplar, bazı konuşma metinleri, yayınlanmamış fotoğrafları, yakın geçmişe ışık tutacak yazışma ve belgelerlerle, fotoğraf sanatçısı Cemal Emden’in mimar bakışıyla Çankaya Köşkü’nü görselleştiren kitap da yer alacak.

Köşk’teki 7 yılda 17 kitap

Abdullah Gül’ün, cumhurbaşkanlığı döneminde yaptığı ziyaretler ve konuşmalar, 7 yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı yerleşkelerinde gerçekleştirilen tadilat, restorasyon çalışmaları, Köşk’teki sanat eserleri, protokol uygulamaları ve hayata geçirilen sosyal sorumluluk projelerine ilişkin bilgiler 17 kitapta toplandı. Kitaplar arasında Köşk koleksiyonundan örneklerin de yer aldığı, Çankaya’nın Hazineleri, Çankaya Köşkü’nün mutfağı, davet sofraları ve sunumlarının anlatıldığı İhtimam, Zarafet, Lezzet, Çankaya ve Tarabya’daki değişikliklerin anlatıldığı Cumhurbaşkanlığının Değişen Yüzü kitapları, görsel zenginlikler içeriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir