Adanalı sanayiciler, finansman maliyetinden şikayetçi

ATO'nun düzenlediği ankette dış ticaret firmalarının karşılaştığı sorunlar, finansman maliyeti, hammadde ve ara mal fiyatı yüksekliği olarak öne çıkıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Dış ticarette faaliyet gösteren firmalar, finansman maliyeti, hammadde ve ara mal fiyatı yüksekliği ile rekabetçi fiyat sunamamaktan şikayet ediyor. 

Adana Ticaret Odası (ATO), dış ticaret firmalarının ihracat kapasitelerini, mevcut ve hedef pazarlarını, ihracat yaparken karşılaştıkları temel sorunları tespit etmek, sorunların çözümüne yönelik öneri almak ve sanayicilerin ihracat kapasitelerini artırabilmek için anket yaptırdı. 

Sanayiciler, 90 ülke ile ihracat, 59 ülke ile ithalat yapıyor

Ankete katılan 281 dış firmasından 147'si ihracat, 133'ü hem ihracat hem ithalat, biri de ithalat yapıyor. 19 bin 238 kişiyi istihdam eden firmaların 123'ü, geleceğe yönelik ihracat planı kurarken 158'inin bu konuda planlaması bulunmuyor. 

Sanayiciler, 90 ülke ile ihracat, 59 ülke ile ithalat yapıyor. Arap ülkeleri, ihracatta ilk sırayı alırken bunu Avrupa Birliği ve Afrika ülkeleri takip ediyor. 

Finansman maliyetleri en büyük sorun 

Dış ticaret firmalarının sorunlarının da değerlendirildiği ankette, finansman maliyetleri, hammadde ve ara mal fiyatı yüksekliği ile rekabetçi fiyat sunamama, ilk sıralarda yer alıyor. Diğer sorunların ise hedef ülkelerdeki bürokratik, ticari ve ekonomik engeller, lojistik ve tedarik zinciri maliyetleri, pazarlama sorunları, istihdam maliyetleri, tanıtım sorunları, iletişim kanallarının yetersizliği, kayıt dışı ticaret, ürün kalitesi olarak sıralanıyor. 

Ankete katılan firmaların 145'i AR-GE çalışması yaparken 124'ünün bu yönde faaliyeti bulunmuyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir