Adıyaman’da Endüstri 4.0 konuşuldu

Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu bu ay Adıyaman'da Endüstri 4.0 temasıyla toplantı. DÜNYA Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt, 'Sloganları ciddi fikirlerin yerine koymamalıyız' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSNÜGÜL ŞURGUN

ADIYAMAN - Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu’nun her ay gerçekleştirdiği toplantı bu ay Endüstri 4.0 temasıyla Adıyaman’da yapıldı. Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya oda yetkililerinin yanı sıra bölge kalkınma ajanslarının yetkilileri de katıldı. Toplantının gündemi olan Endüstri 4.0’ı DÜNYA gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt anlattı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Antakya ve Osmaniye illerinin ticaret ve sanayi odalarını kapsayan platformun bu toplantılarda “Bölge olarak işbirliğimizi nasıl geliştirebiliriz, bölge ekonomisinin gelişmesine nasıl katkıda bulunabiliriz” konuları üzerine kafa yorup proje geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu da platformun üyelerinin ciddi projelere imza atmasını istediklerini, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol da toplantılardan çıkacak somut projelerin uygulanabilir olmasını önemsediklerini kaydetti. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun ise düzenli olarak bir araya gelmelerinin dinamik ve üretken olmalarını sağlayacağını ifade etti.

Endüstri 4.0, sanayi tarihinin çok önemli bir kırılma aşaması

DÜNYA Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt da Endüstri 4.0’a ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Eğer dünyada olup bitenleri izlemek, uyum göstermek istiyor; bugünün uygarlığının saygın bir üyesi olmayı hedefl iyorsak, Endüstri 4.0 aşamasını tartışmalıyız. Bugün yapılan tartışmaları geliştirerek, derinleştirerek ve yaygınlaştırarak bir toplumsal bilinç aracı haline getirmeliyiz. Endüstri 4.0, sanayi tarihinin çok önemli bir kırılma aşaması. Konuyu beş adımda kavramak gerek. Birincisi, sınırsız bağlantı imkanlarının ne gibi sonuçlar doğuracağını sorgulamalıyız. İkincisi, sınırsız iletişimin yarattığı işbirlikleri ve işbölümü süreçlerini nasıl yönetmemiz gerektiğini zihnimizde netleştirmeliyiz. Üçüncüsü, eşzamanlılık -senkronizasyon- potansiyellerinin artması sonucu iş yapma biçimi ve tarzımızın ne olması gerektiği üzerinde düşünmeliyiz. Dördüncüsü, hızlı değişmenin ekonomilerde yarattığı, aralıkları giderek kısalan krizlerle başa çıkmanın temel aracı olan uzmanlık alanında yapmamız gerekenler üzerinde net bir fikre ulaşmalıyız. Beşincisi de, artan hız, esneklik, otomasyon, yapay zeka ve otonom uygulamaların yaratacağı rekabet yapısını ve işleyişini öngörmek için yoğun çaba göstermeliyiz.”

Sloganları ciddi fikirlerin yerine koymayalım

5G imkanlarının yarattığı yeni üretim ve bölüşüm alanındaki gelişmeleri açıklayan Bozkurt, “Sloganları ciddi fikirlerin yerine koymaz, alıcı bir ruhla olup bitenleri anlamaya çalışırsak, önümüzde 1000 yılın fırsatı var; yakalayabiliriz” ifadelerini kullandı. Bozkurt, “Eğer özgürce tartışır; birbirimizi anlamaya çalışırsak, ülkemizdeki girişimci insan, üretim altyapısı endüstri 4.0'ı yakalamamızı sağlar” dedi.