AKİB'in Gıda İhtisas OSB projesi arazi engeline takıldı

Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin 60 firmadan yer talebi alan Gıda İhtisas OSB projesi, arazi bulunamadığı için hayata geçirilemiyor. 3 milyar dolarlık yatırım çekmesi beklenen proje için Sarıçam'da bir arazi tahsis edilmesi gündemde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLYÜZ ÇAVDARCI

ADANA - Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Alican Yamanyılmaz, 3 milyar dolarlık yatırım çekmeyi planladıkları Gıda İhtisas OSB projelerinin arazi engeline takıldığını söyledi. Başlangıçta su ürünleri ihtisas OSB kurmak için yola çıktıklarını ifade eden Yamanyılmaz ancak üyelerden ve çevreden gelen yatırım talepleri nedeniyle OSB'nin ismini Gıda İhtisas OSB olarak çevirdiklerini belirterek, "Proje için talep var fakat kamudan yeterince destek gelmedi. Amacımız ihracatın önünü açmak. Kurulacak OSB'deki tüm firmalar ihracatçı veya ihracata yönelik firmalar olacak" dedi.

Karataş'ın proje için doğru bir yer olduğunu belirten Yamanyılmaz; "Çukurova'nın merkezi konumundaki Adana'da kurulacak OSB'de ağırlıklı olarak su ürünleri ve hayvansal mamül üzerine üretim yapan firmalar yer alacak. Ülke ve bölge için böyle bir OSB gerekli ancak arazi engelini bir türlü aşamadık. İlgili tüm kurum ve kuruluşlara gerekli müracaatlarımızı yaptık. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Sarıçam bölgesinde OSB'ye yakın bir yerde arazi tahsis edilmesi noktasında çalışmalara başladıklarını bildirdi. Yatırımcı hazır. Şimdiden 60 firmadan talep aldık. Yerin tahsis edilmesi durumunda 250 firmanın üstünde talep olacağını ön görüyoruz"açıklamasını yaptı.

Yamanyılmaz, hükümetten arazi tahsisi için ilgi beklediklerini vurgulayarak, "Proje için yerin tahsis edilmesi halinde hemen çalışmalara başlanacak. Devlet bu tür projelere ön ayak olmalı. OSB'nin kesinlikle kurulması gerekiyor. Adana'da proje için heves ve canlılık var. İşadamının bu hevesini değerlendirmek lazım. Katma değeri yükseltmenin yolu bu tür özel ihtisas OSB gibi yatırımlardan geçer" dedi. Ülkenin ihracata dayalı yatırımdan başka şansı olmadığını ifade eden Yamanyılmaz, "Amacımız Gıda İhtisas OSB'yi kurarak hem bu sektördeki üreticileri bir yerde toplamak hem de bölge ihracatçılarının önünü açmak istiyoruz. Yatırım olmadan ihracat da hedeflenemez" diye konuştu.

OSB'de işlenen gıdaların artıkları da değerlendirilecek

Su ürünlerinin Türkiye'de öne çıkması gerektiğini ifade eden Yamanyılmaz, "Ülkenin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen su ürünleri ihracatı yetersiz. Sanayi Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı'nın bu durumu ele alması gerekiyor. Hükümetin her geçen gün bir yenisini açıkladığı yatırım teşvikleri yatırımcıları heyecanlandırıyor. Su ürünlerini de içine alacak ve ön plana çıkartacak olan OSB'nin etüt, plan ve projeleri hazır. Gıda İhtisas OSB'de işlenen gıdaların artıklarını da bir yerde topladığımız zaman geri dönüşüme kazandıracağız ve değerlendireceğiz. Enerji ve atığından tutun da her türlü hizmeti verecek modern bir OSB kurulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir