Akıllı şehirlerin startı Bursa'dan verildi

Akıllı şehirler Türkiye'ye yılda 30 milyar TL tasarruf sağlatacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Türkiye'nin 'Akıllı Şehir Yol Haritası Raporu' Bursa'da açıklandı. Akıllı Belediyecilik Sistemi'nin hayata geçmesi ile Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'na yılda yaklaşık 30 milyar TL'lik tasarruf sağlanması bekleniyor. Yapılan araştırmada ise vatandaşların belediyelerden beklediği çalışmaların başında ise ulaşım, trafik ve otopark sorunu öne çıkıyor.

Vodafone, Deloitte Türkiye ve Türkiye Bilişim Vakfı tarafından hazırlanan ve Türkiye'deki 26 büyükşehir belediyesinin katıldığı rapor Bursa'da açıklandı. 'Akıllı Şehir Yol Haritası' ile ilk etapta 30 büyükşehir belediyesinin akıllı şehir olması hedefleniyor. Bu hedefe ulaşılması halinde ülke genelinde yüzde 20 enerji tasarrufu sağlanabilecek. Akıllı trafik uygulamaları ile kaybedilen 104 milyon saat kazanılacak, akıllı kavşak uygulamasıyla da duraklamalarda günde ortalama yüzde 45 azalma sağlanacak. 

Raporun tanıtımı için Hilton Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, bugün dünyanın dört bir yanında belediyelerin akıllı şehir çözümlerine yöneldiğine ve akıllı şehirlerin ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel unsurlarından birini oluşturduğunu vurguladı. Belediyeler başta olmak üzere tüm kamu kurumlarının da dijitalleşmesi gerektiğini söyleyen Aksoy, "Türkiye'de işletmelerin dijital haritasını çıkarmak ve ihtiyaçlarını belirlemek üzere hayata geçirdiğimiz Yarına Hazırım Platformu ve Vodafone Dijitalleşme Endeksi'ni kamu kurumları ve belediyeler için de uyarladık. Türkiye'nin dört bir yanında 26 büyükşehir belediyesiyle hayata geçirdiğimiz 'Akıllı Şehir Endeksi'ne göre büyükşehir belediyeleri dijitalleşmede özel şirketlerin üzerinde yer alıyor. Belediyeler yüzde 55 iken, işletmeler yüzde 53 seviyesinde kaldı. Bu kapsamda hazırladığımız 'Akıllı Şehir Yol Haritası' ise belediyelerimizin akıllı şehirleşme sürecini hızlandırmaya, bunun için onlara bir yol haritası sunmaya ve bu yol haritasını onlarla birlikte hayata geçirmemize olanak sağlayacak. Bu yol haritasına raporla başladık. Bir sonraki aşamada, bu yol haritasını vatandaşların ihtiyaçlarıyla şekillendireceğiz ve vatandaşı odak noktası yapmayı planladığımız online platformla tamamlayacağız" dedi.

Akıllı şehirlerden örnekler sunan Aksoy, Barselona, Venedik, Amsterdam'da bunun örneklerinin uygulandığını kaydetti. Türkiye'de bu çalışmanın startını verdiklerini ifade eden Aksoy, Bursa'nın burada öncü olacağını söyledi.

"Bursa uçtan uca akıllanacak"

Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kent merkezlerinin nüfusunun her geçen gün artığını belirterek, Bursa'da 2 milyon 300 bine ulaşıldığını açıkladı. Bütünşehir Yasası ile bin 76 mahallenin büyükşehir belediyesine bağlandığını hatırlatan Altepe, kaliteli hizmet sunumu için akıllı belediyeciliğin gerekliliğini vurguladı. Bu şekilde belediye hizmetlerinin daha az maliyetle daha verimli gerçekleşeceğini söyleyen Altepe, sağlıktan çevreye, enerjiden ulaşıma turizme kadar her sektörde akıllı sistemlere geçişin sağlanacağını dile getirdi. Bursa'nın 500 kilometre fiber optik ağı, 112 noktaya ulaşan networkünün bulunduğunu belirten Altepe, "İhtiyacımız olanı Bursa'da üretip, yarı maliyeti ile çözüyoruz. Bilgi, teknoloji, altyapı gibi elimizde bulunan tüm imkanları kullanıyoruz. Sevgi Çipi, Akıllı Bas Konuş, Hafriyat Takip ve Araç Takip çözümlerini başarıyla uyguluyoruz. Akıllı uygulamalarla ilgili farklı projelerimiz var. Bunları kentte uçtan uca kapsayacak şekilde hayata geçireceğiz" dedi.

Uygulamanın odağında insan var...

Proje ortaklarından Türkiye Bilişim Vakfı Başkanvekili Bülent Gönç ise veri ve bilgi kıtlığı çekilen bir konuda ortaya konulan çalışmanın önemine işaret etti.Kentlerin akıllı şehir dönüşüm yolculuğunda kapsayıcı bir vizyona sahip olması gerektiğinin altını çizen Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Endüstrisi Lideri Tolga Yaveroğlu ise yaptığı sunumda bütünsel bakış açısıyla odağına insanı alan bir şehir hedeflendiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir