Antalya "Akıllı KenTT" oluyor

Türk Telekom'un, dijital dönüşümü kent yaşamına taşıdığı "Akıllı KenTT" uygulaması, Karaman'dan sonra Antalya'da da başlatıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Telekom'un, dijital dönüşümü kent yaşamına taşıdığı "Akıllı KenTT" uygulaması Antalya'da başladı. Türk Telekom ve Antalya Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile gerçekleştirilen projenin tanıtımı Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. 

Türk Telekom CEO'su Rami Aslan, burada yaptığı konuşmada, dijital teknolojinin kent yaşamında uygulanacağı projeyi Antalya ile buluşturmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. 

Türkiye'nin, Türk Telekom Grubu'nun sağladığı güçlü altyapı üzerinde yükseldiğini belirten Aslan, ülkenin 2023 hedeflerine uygun olarak bilişim toplumu olma hedefi doğrultusunda önemli adımlar attıklarını ifade etti. 

Dijital hayat için 22 milyar liralık yatırım  

Şehirlerin artık akıllı ve dijital hale geldiğini anlatan Aslan, "Bu sebeple herkesin günlük hayatına anlamlı bir değer katmak için yatırım yapma taahhüdümüzün arkasında durmaya karar verdik. Araçlar, evler, okullar, şehirler dijital hale gelecek. Biz, insanların daha verimli ve mutlu olduğu, daha akıllı bir gelecek öngörüyoruz" diye konuştu. 

Türkiye'nin telekomünikasyon altyapısı için harcadıkları yatırım tutarının bu yıl sonu itibarıyla 22 milyar liraya ulaşmış olacağını bildiren Rami Aslan, "Türkiye'ye akıllı ve çığır açan teknolojik imkanları ulaştırıyoruz. Hissedarlarımızın desteğiyle tam kararlılıkla bu güzel ülkeye yatırım yapmaya devam edeceğiz" dedi. 

Aslan, Türk Telekom'un ürünlerini ve hizmetlerini 81 ilin tamamına yaymayı hedeflediklerini vurguladı. 

Bir dünya kenti olan Antalya'ya her ülkeden turist geldiğine değinen Aslan, akıllı kent çözümlerinin turizme de önemli katkı sağlayacağını söyledi. Bunun yanı sıra su, enerji verimliliği ve çevre açısından da akıllı kent çözümlerinin önemli kazanımlar sağlayacağını anlatan Aslan, akıllı kentlerin girişimciliğe destek verdiğini, vatandaşların daha iyi hizmet almasını sağladığını dile getirdi. 

Aslan, "Akıllı kent yatırımı Türkiye'nin dijital dönüşümüne katkıda bulunmak üzere atılmış önemli bir adım. Akıllı kent, Antalya'ya yeni fırsatlar yaratacak. Ayrıca kasımda yapılacak G20 Liderler Zirvesi ve 2016 yılında yapılacak EXPO 2016 Antalya için de bu uygulamalar önemli olacak" ifadelerini kullandı. 

Akıllı kent Antalya'ya neler getirecek? 

Türk Telekom Strateji ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun da şirket olarak bugüne kadar Türkiye'de dijital dönüşümü geliştirmek adına çok cesur, büyük projelere imza attıklarını, Akıllı KenTT uygulamasının da bunların en yenisi ve güçlüsü olduğunu söyledi. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile hayata geçirilecek Akıllı KenTT uygulamasının çok güzel ve yeni uygulamaları içinde barındırdığını anlatan Dursun, şu bilgileri verdi: 

"Birincisi Türkiye'nin en uzun ücretsiz internet şeridi... Tam 22 kilometre. Herhangi bir üniversiteli arkadaşımız dilediği gün, dilediği yerde internet hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilecek, filmini, dizisini izleyebilecek, sosyal ağlarda gezinebilecek. İkincisi, önemli uygulamamız, yaşlılarımız için ambulans servisi. Yaşlı bir amacımız kendini iyi hissetmediği zaman kolundaki panik butonuna basacak ve 112 ambulans hizmetiyle iletişim içine girecek. Üçüncü hizmet kronik şeker ve tansiyon takibi. Akıllı KenTT çözümüyle artık Antalyalı bir teyzemiz evinde kendi şekerini, tansiyonunu ev telefonuna entegre olan cihazdan ölçebilecek, bu veriler akıllı ev telefonu aracılığı ile doktoruna ulaşacak. Bir diğer uygulamamız turistler için bilgimatik. Nerede yemek yiyeceksiniz dokunun söylesin, Antalya Müzesi'nin adresini mi merak ediyorsunuz, dokunun söylesin." 

Akıllı KenTT uygulamasının ulaşımda da kullanılacağını, yolların, kavşakların, otobüs duraklarının dijitalleşeceğini kaydeden Dursun, sulama ve geri dönüşümde de ciddi tasarruflar sağlanacağını ifade etti. 

Dursun, Akıllı KenTT uygulaması sayesinde trafik kazalarının azalacağını, kamusal aydınlatmada yüzde 35, kamusal sulamada yüzde 30, karbondioksit salınımında yüzde 40'lara varan oranlarda tasarruf sağlanacağını kaydetti. 

8 noktada ücretsiz Wi-Fi 

Akıllı KenTT uygulamasının Antalya'ya çağ atlatacak bir proje olduğunu ifade eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de "Akıllı KenTT uygulaması ile Antalya bütün bir il olarak teknoloji çağına, bilişim çağına giriyor, bu nedenle büyük bir heyecan içindeyim" dedi. 

Uygulamanın eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın Antalya'dan milletvekili adayı olmasıyla hızlandığını kaydeden Türel, "Sayın Bakanımızın Antalya milletvekili olmasını çok arzu etmiştim, çünkü büyük yatırımlarda kendisinin bilgisine ihtiyacımız vardı ama itiraf etmeliyim ki hata etmişim, Antalya'da kendime rakip yaratmışım. Ayağının tozuyla Antalya'yı hallaç pamuğu gibi savundu. Arka arkaya proje getirmeye başladı" diye konuştu. 

Başkan Türel, hayata geçen uygulama ile Antalya'da plajlar dahil 8 noktada ücretsiz Wi-Fi hizmeti sunulacağını, trafik kontrol sisteminin elektronik hale geleceğini, toplu taşıma hizmetlerinin akıllı hale geleceğini, yaşlılar için panik butonları geleceğini, akıllı sulama ve aydınlatma hizmetlerinin sağlanacağını, Antalya'nın fiber optik internet ağlarıyla örüleceğini bildirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir