Antalya'da kruvaziyer turizmindeki hedef 170 bin yolcu

Port Akdeniz Genel Müdürü Sert, geçen seneyi 170 bin yolcuyla kapattıklarını ve bu yıl için de aynı rakamı yakalamayı hedeflediklerini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA  - Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert, şirket olarak kruvaziyerde 2014 için hedefledikleri yolcu sayısının 170 bin olduğunu bildirdi. 

Global Yatırım Holding AŞ'ye bağlı Port Akdeniz Antalya Limanı Genel Müdürü Sert, AA muhabirine, Türkiye'ye gelen kruvaziyer yolcunun yaklaşık yüzde 40'ının Global Liman İşetmeleri AŞ'ye ait (Kuşadası, Bodrum ve Antalya) limanlardan geldiğini söyledi. 

Holdingin 1,8 milyon yolcu kapasiteli Avrupa'nın en büyük yolcu limanı Barcelona Limanını işleten Creuers del Port de Barcelona'daki payını yüzde 78,07'ye yükselttiğini, Karadağ'ın Bar Limanı'nı da aldığını anlatan Sert, kruvaziyer anlamında dünyada yaklaşık 25 milyon yolcu hareketi bulunduğunu, bunun yaklaşık 4,5 milyonunun Global limanlarına uğradığını kaydetti. 

Kruvaziyerde geçen yılın iyi geçtiğini, bu yıl için de büyük beklentileri bulunduğunu belirten Sert, doğu Akdeniz coğrafyasındaki siyasi istikrarsızlıkların getirdiği bir takım sıkıntıların sektöre olumsuz etki edebileceğini dile getirdi. 

Sert, "Geçen seneyi 170 bin yolcuyla kapattık, 70 gemi uğradı. Bu yılın sezonu yeni açıldı fakat şu anda çok olumlu bir tablo yok. Daha önce hedefimiz 2014'te 190 bini yakalamaktı ama şu anki tablo ile umarım 2013'ün rakamlarını yakalarız" dedi. 

"Kruvaziyer yolcusuna şehrin olanaklarını sunmak lazım" 

Antalya'ya yıllık gelen turist rakamı düşünüldüğü zaman (yıllık yaklaşık 12 milyon kişi) 170 bin kruvaziyer yolcusunun çok düşük bir rakam olduğunu ifade eden Sert, "Kruvaziyerle gelen yolcuya şehrin olanaklarını sunmak lazım. Havayoluyla gelen bir turiste güzel bir otel, deniz, plaj, manzara sunuyorsunuz. Kruvaziyer yolcusu geldiği zaman sunacağınız değerlere öncelikle onu ulaştırabilmeniz, bunun için lojistik olanakların olması lazım" diye konuştu. 

Sert, Antalya Limanı'na yolcu geldiği zaman ulaşım konusunda bir takım sıkıntılar yaşandığını, bu konuda yerel yönetimlerin yapması gerekenler bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: 

"Sivil toplum kuruluşlarının ve şehir halkının birlikte çalışması gereken hususlar var. Bu insanların şehre inmesini sağlayacaksınız, orada nereye götüreceksiniz, hangi imkanları sunacaksınız? Kruvaziyer yolcusu plaja gelen turistten biraz daha farklı. Yaş ortalaması yüksek, genelde kuzey Avrupalı yolcular. Beklentileri de biraz daha üst seviyede. Öncelikle şehri görmek istiyor ancak göremiyorlar. Şehir merkezine, ören yerlerine ulaştırma konusunda bir takım zafiyetlerimiz var." 

Kruvaziyer yolcusunun şehir merkezine inebilmesi için yerel yönetimin üstü açık turistik araçlar alabileceğine işaret eden Sert, "Liman olarak iyi operasyon sunuyoruz, bundan mutlular ama insanlar limanı görmeye gelmiyor. Turist limanın kalitesini sormaz, gezilecek görülecek yerleri merak eder. Kruvaziyer şehre kazandırır, limana kazandırmaz. Şehre getirisi büyüktür" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir