Antalya'da tüm zamanların konteynerde elleçleme rekoru kırıldı

Mayıs ayı içerisinde Antalya Limanı'nda 24 bin 559 TEU konteyner elleçlemesi yapıldı. Bu rakam ile liman rekoru kırılmış oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR

ANTALYA - Port Akdeniz Antalya Limanı Genel Müdürü Özgür Sert, konteyner elleçlemesinde liman tarihinin rekorunu kırdıklarını belirtti. Sert, "Antalya Limanı olarak konteyner elleçlemelerinde mayısta hem ithalatta hem ihracatta toplamda 24 bin 559 TEU ile liman tarihinin rekorunu kırdık. Özellikle bu dönem Çin ekonomisinde yaşanan büyüme ve talep artışına paralel olarak dış ticaret hacminde de önemli bir ivme sağlanmıştır. Bu ivme ile birlikte liman işletmesi olarak yapmış olduğumuz yeni yatırımlar ve ihracatçılarımıza önemli avantajlar sağlayan (liman geçici gümrüklü sahasında ücretsiz depolama hizmeti gibi) yeni uygulamalar; özellikle blok mermer ihracatının son yılların en yüksek volümlerine ulaşmasına önemli katkı sağlamıştır" diye konuştu.

Ürün çeşitliliğindeki artış ve döviz kurlarındaki dalgalanmanın nispeten yavaşlaması ile birlikte konteyner ithalatında da bir ivme yakalandığını anlatan Sert, ‘’Bununla birlikte genel yükte her ne kadar hinterlandımız dahilindeki potansiyel alıcı konumundaki ülkelerde yaşanan karışıklıklar devam etse de, özellikle çimento ihracatında geçen yıla oranla artış sağlanmıştır” dedi.

Sert, demiryolunun Antalya Limanı ile entegrasyonunun birçok ilde ihracat ve üretimi adeta sıçratacağını söyledi.

Yaş sebze ve meyve ihracatında denizyolunun önemine dikkat çeken Sert, şöyle konuştu.

"Demiryolu Antalya ve bölge ekonomisini sıçratır. Sadece Antalya ekonomisine değil, oldukça geniş bir hinterlanda ekonomik açıdan çok önemli katkı sağlayacak. Antalya Limanı’nın demiryolu taşımacılığı ile entegrasyonu, Konya’dan Isparta’ya ve hatta çok daha geniş bir hinterlandın ekonomisinde, üretim ve ihracatında önemli bir sıçrama yaratabilecek, Türkiye ekonomisine çok önemli katkıda bulunacaktır.’’

Antalya ve bölgesinin en önemli üretim ve ihracat kalemlerinden biri olan yaş sebze ve meyve taşımacılığında denizyolunun kullanılabilmesinin önemine dikkat çeken Özgür Sert, "Son yaşanan Katar krizi de, bu noktada kaçırdığımız fırsatı gözler önüne seriyor. Ambargolarla karayolu nakliyesi tamamen engellenen dost ülke Katar’a kuru gıda ve diğer ürünlerin ihracatında Türkiye önemli bir rol oynarken, yaş sebze ve meyve ihtiyacını ise deniz yolu ile İran karşılıyor" dedi.