Antalya'ya 76 milyon lira borç yetkisi

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinde, Sakarya Bulvarı ve Düden Kavşağı arasında yapılacak katlı kavşak, Sahilkent Toptancı Hal Kompleksi ve Doğu Garajı Kültür ve Ticaret Merkezi'nin yapımı için toplamda 76 milyon lira borç yetkisi verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinde 3 proje için 76 milyon liralık borç yetkisi verildi. 

Antalya Büyükşehir Belediyesinde gerçekleştirilen şubat ayı olağan toplantısına, 49 maddenin görüşülmesiyle devam edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığındaki mecliste, Sakarya Bulvarı ve Düden Kavşağı arasında yapılacak katlı kavşak için 22 milyon lira, Sahilkent Toptancı Hal Kompleksi için 13 milyon lira, Doğu Garajı Kültür ve Ticaret Merkezi'nin yapımı için 41 milyon liralık borç yetkisi istendi.

Yapılan oylama sonucunda CHP grubunun ret, AK Parti ve MHP gruplarının "Evet" oyu ile borç yetkisi, Genel Sekreter Birol Ekici'ye verildi.

Başkan Türel, belediyenin 2017 için borç limitinin 113 milyon lira olduğunu kaydetti. Hizmet gereği borçlandıklarına dikkati çeken Türel, borç limitinin aşılması durumunda İçişleri Bakanlığından izin almak zorunda olduklarını kaydetti.

Belediyenin önceki yıl gelirinin 1,5 katı kadar borçlanabileceğine işaret eden Türel, şöyle devam etti:

"Borçlanma yapılırken kılı kırk yarıyoruz. Bizden önceki yönetim zamanında borç sıkıntısı yaşanmıştı. Yakın zamanda bunun sonucunu göreceğiz. Önceki dönemimde borçlanma konusunda bir iftiraya uğradık. AK Parti'nin muhalefet olduğu ilçe belediyelerin borçlanmasında AK Partili meclis üyeleri 'Evet' ya da 'Çekimser' oy kullandı. Burada proje için istenilen borç yetkisine ret oyunun verilmesini anlamak mümkün değil. Limit meselesi rahatlıkla çözülebilir. Limit bahane edilerek meclis üyelerinin ret oyu vermesini anlamakta zorlanıyorum. Proje bazlı borçlanıyoruz. Borç yiğidin kamçısıdır." 

Ayışığı Plajı arkasındaki alan

Mecliste, Kemer ilçesindeki Ayışığı Plajı'nın arka bölümündeki boş alan için de karar çıktı. Başkan Türel, meclis kararıyla mülkiyeti Toplu Konut İdaresi'nde (TOKİ) olan alan için protokol düzenleyeceklerini belirtti.

Protokolle yapacakları projede kat karşılığında TOKİ'ye yüzde 30 oranında pay vereceklerini anlatan Türel, "Burası eski ralli şampiyonasının yapıldığı alanın otoparkı. Büyükşehir olarak Kemer'e yaşam merkezi kazandıracağız. Kongre salonları, kent meydanı gibi halka açık bir alan oluşturacağız. Atıl bir yeri Kemer'in en güzel yeri haline getireceğiz. TOKİ ile protokol imzaladıktan sonra plan değişikliği yapılacak." diye konuştu.

Mecliste söz alan Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, bölgenin imar planında spor alanı olarak geçtiğini ve 2008 yılında TOKİ'nin burada konut yapmak istediğini kaydetti. O dönem buna izin vermediklerinin altını çizen Gül, "Yeni yapılacak proje yerinde bir proje. Olumlu oy kullanacağım." dedi.

Alanya'daki özel halk otobüsleri

Mecliste, Antalya Büyükşehir Belediyesine bağlı Alanya'daki özel halk otobüslerinin satışlarında alıcı kişinin en az 10 yıl ilçede ikamet şartının konulmasına ilişkin madde de tartışmalara yol açtı. Başkan Türel, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'in "Toplu ulaşımda kullanılan otobüsleri Türkiye'nin başka şehirlerinden gelenler satın alıyor" beyanlarının anlamsız olduğunu ve göreve geldikleri günden bu yana 28 otobüs devri yaptıklarını söyledi.

Son 3 ayda Alanya'da toplu ulaşım araçlarında 4 adet devri onayladıklarına dikkati çeken Türel, şöyle konuştu:

"Son 3 devri alanlar Antalyalı ancak başka şehirden de gelebilirlerdi. 28 araç devrinin 19'u Antalyalı. Biz yaratılanı Yaradan'dan dolayı seviyoruz. Seçim zamanında bütün hemşehri derneklerini geziyoruz. Belki Başkan Yücel de gidip oy istemiştir. Ayrımcılık siyasetin hangi satırında yazıyor? Bütün ayrımcılıkları reddettiğimizi 2002 yılında beynimize nakşettik. Üstelik gerçek olmayan bir yaygara kopartılıyor. Bu teklifi anlamıyorum. Onlara su ve ekmek de vermeyelim o zaman... Anayasaya aykırı. 'Antalya'da doğmayan insanların yaşam hakkı yoktur' diye nasıl söyleriz. Bunu hangi mantık, akıl söyleyebilir. Şehir fanatizmi diyorsanız kendime laf söyletmem. Kimse bu meselelerde benimle aşık bile atamaz. Ben hasta Antalyalıyım." 

MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli, istihdam edilecek şoförlerin o ilçede ikamet eden insanlardan seçilmesi gerektiğini, yabancı kişilerin yolları bile bilmediğini savundu. MHP Meclis Üyesi Zihni Asıltürk ise siyasi görüş ya da doğu-batı ayrımı yapmadıklarını, yeni gelen bir kişinin hatları bilmediği için sıkıntılar yaşandığını savundu. Asıltürk, Alanya Belediyesinin geçmişte bu tür kararları olduğunu ve 10 yıl ikametgah şartı istediklerini anlattı.

CHP'li meclis üyesi Reşat Oktay ise bu gündem maddesinin tartışılmasından bile üzüntü duyduğunu ve bu maddenin görüşülmemiş sayılmasını istediğini dile getirdi.

Alanya'daki toplu ulaşım devirlerinin, Alanya Belediyesi Meclisi'ndeki görüşmeler sonrası Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde de değerlendirilmesine ilişkin Büyükşehir Belediye Başkanı Türel'in verdiği önerge, oy birliğiyle kabul edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir