Ar-Ge merkezi kuran Demiryaka Holding, katma değeri artıracak

Demiryaka Holding CEO'su Necmettin Baktır, bu yıl kurulan Ar-Ge merkezi ile katma değerli üretime odaklanıldığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK

KAYSERİ - Hasçelik Grup, bu yıldan itibaren yeniden yapılanma ile faaliyetlerini Demiryaka Holding çatısı altında sürdürecek. Firma, bu yıl kurduğu Ar-Ge merkezi ile katma değerli üretime odaklandı. 2016 yılında yatırım teşvik belgesi kapsamında başlattıkları yatırımlarda son aşamaya geldiklerini bildiren Demiryaka Holding CEO'su Necmettin Baktır, fabrika yatırımlarının tamamlandığını, makine parkı montajlarının da tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı. Yatırımlar kapsamında bünyelerindeki şirketlerde 200 çalışan daha istihdam edeceklerini söyleyen Baktır, "Böylece personel sayımızı bin 600'e çıkaracağız. İstihdamda önceliğimiz, Ar-Ge merkezimiz için katma değeri yükseltecek nitelikli personeli bünyemize katmak olacak" dedi.

Elektrik kabloları, çelik halat, mobilya, ilaç ve yenilenebilir enerji alanlarında yatırımlarının bulunduğu bilgisini veren Necmettin Baktır, 2016'da başladıkları yatırımlar kapsamında kurdukları fabrika inşaatlarının tamamlandığını, makine parkı montajlarının ise tamamlanmak üzere olduğunu aktardı. İlerleyen süreçte yatırımlarının artarak süreceğini söyleyen Baktır, katma değer konusundaki çalışmaları ise hızlandırdıklarının altını çizdi. Ar-Ge'ye ağırlık veren bir yapıya sahip olduklarına dikkat çeken Baktır, "Kayseri'nin ikinci, ama özel sektörün ilk Ar-Ge merkezini, 2017 yılı Ocak ayı itibarıyla resmi olarak kurduk. Holding bünyesinde süreklilik arz eden Ar-Ge çalışmalarımızı böylece resmi bir zeminde, mevzuata uygun bir disiplin içinde, artırarak devam ettireceğiz. Ayrıca ürün protföyümüzü genişletmek adına 20 yeni ürüne yönelik Ar- Ge çalışmamız da aralıksız sürüyor" dedi.

"Stratejik sektörlere yatırım yapıyoruz"

Faaliyetlerine kablo sektörüne monotoron halat üretmek amacıyla 1989 yılında kurulan Hasçelik ve Halat şirketiyle başladıklarını hatırlatan Necmettin Baktır, müşteri talepleri ve gelişen teknolojiyle birlikte çalışmalarına her biri farklı bir alanda faaliyet gösteren beş ayrı şirketle devam ettiklerini söyledi. Çelik halattan ilaç sanayiine kadar bulunduğu sektörde hep ilkelere imza atmayı hedef edinen Has Çelik Grup bünyesindeki şirketlerin, TİM'in ilk 1000 firması listesi arasında yer aldığına dikkat çeken Baktır, Hasçelik Grup'un faaliyetlerine yeni oluşturdukları Demiryaka Holding çatısı altında sürdürme kararı aldığını bildirdi. Grubun 2016 yılında 1.2 milyar TL satış gelirine ulaştığı bilgisini veren Baktır, 2017 yılında satış gelirlerinde yüzde 20'lik artış öngördüklerini açıkladı. İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Birinci ve İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listelerinde Has Çelik Kablo, Metal Matris, Coreal ve Hasçelik Halat olarak toplamda dört şirketle yer aldıklarına vurgu yapan Baktır, satış gelirinin yaklaşık yüzde 40'ının ise 65 ülkeye yaptıkları ihracattan oluştuğunu söyledi.

"Alüminyum iletken kablo ile enerji yatırımlarında maliyeti düşürdük"

Türkiye'nin son yıllara kadar alt yapısının, gerek dahili tesisatlar, gerekse yeraltındaki kablolar olsun, bakır özlü iletkenlerden oluştuğuna dikkat çeken Necmettin Baktır, son dönemde altyapılarda artık alüminyum özlü iletkenlerin de kullanıldığını belirtti. Holding olarak altyapıda kullanılan bakır iletkenlere anternatif ürün geliştirmeye yönelik yaptıkları çalışmalarla izoleli alüminyum iletken kablo ürettikleri bilgisini veren Baktır, "Böylece alüminyumun bakır iletkene göre fiyat avantajı sağladık. Fiyat farkını hem ürünün özgül ağırlığından hem de hammadde fiyatından dolayı sağladık. Şimdi 1 kilowatt enerjiyi bir yerden bir yere taşırken bakır iletkenle maliyet, alüminyum iletkene göre beş kat daha pahalı oluyor. Biz, yatırımcının maliyetinin azalmasına ve ithalat yoluyla hammadde temin edildiğinden dövizin Türkiye'de kalmasına katkı sağladık. İmalatını yaptığımız alüminyum iletken kablo ile müşterilerimize yaptıkları enerji yatırımlarında maliyetleri yüzde 80'e kadar düşürme imkanı sunduk" açıklamasını yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir