Araplar Bursa’da turizm ve emlak sektörüne ivme kattı

Sanayi kenti Bursa’ya yoğun Arap ilgisi turizm ve emlak sektörünü canlandırdı. 2014 yılında kente gelen Arap turist sayısında yüzde 25, Arapların satın aldığı gayrimenkul sayısında ise 3 kata yakın artış oldu. Araplar, Bursa’da emlakçılığa da başladılar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Arap turistler, Ortadoğu’daki karışıklık nedeniyle tatil için tercih ettikleri Bursa’dan, tatil dönüşü gayrimenkul alıp gidiyor. Kentte konut ve arazi gibi gayrimenkuller yabancılar arasında en çok Araplar, özellikle de Kuveytliler tarafından satın alınıyor. Son dönemde emlakçılığa da soyunan Arapların adı alışveriş merkezi ve konut projeleri ile anılıyor. Turizmciler 2014’de Bursa’ya gelen Arap turist sayısında önceki yıla göre yüzde 25; gayrimenkul satışlarında ise 3 kat artış gözlemliyor. Yıl sonunda ise 750 bin civarı Arap olmak üzere 2 milyon yabancı turist ve yine yabancıya bin 500-2 bin civarında da gayrimenkul satışı hedefl eniyor. 

TÜRSAB Güney Marmara Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre; 2013 yılında Bursa’yı 400 bini Arap olmak üzere 500 bin yabancı, toplamda 1 milyon 200 bin turist ziyaret ederken, Araplara 375 konut satışı gerçekleşti. 2014 yılında ise; 500 bini Arap, 600 bin civarı yabancı toplam 1,5 milyon turist kente giriş yaptı ve çoğunluğu Araplara olmak üzere konut satışları da 954’e yükseldi. Bu yıl da kayak sezonu ve sömestr tatali ile yılın ilk ayında 11 bin 686’sı Arap olmak üzere 19 bin 277 yabancı turist ağırlandı. Bu yılın ocak ayında yabancılara konut satışları ise yüzde 30 artarak, 81 olarak kayıtlara geçti. 

Önemli miktarda satın alma var 

Bursa’nın Ortadoğu ülkelerinde eskiden beri bilindiğini anımsatan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, “Arap turizmi, Ortadoğu turizmi diyebileceğimiz sektör Bursa’da ivme kazandı. Ancak bu yeterli değil. Ortadoğu pazarına yönelik çalışmalara devam edeceğiz. Mayıs ayının ilk haftasında Dubai’deki Arap Turizm Fuarı'na güçlü bir şekilde katılacağız” dedi. Arapların, Bursa’da son zamanlarda konut ve arazi gibi gayrimenkul alımlarıyla inşaat sektörünü de hareketlendirdiğine dikkati çeken Karaloğlu, “Şu aralar önemli boyutta satın almalar yapıyorlar. Özellikle son 3 yıldır konut, gayrimenkul ve arazi alımları ciddi dikkat çekiyor. Bunu konaklamadan çok yatırım için yapıyorlar. Birtakım konut projeleri geliştiriyorlar. Satın aldıkları arazilere proje yapıp Arap pazarına satmayı planlıyorlar. Bir alışveriş merkezi projesi de gündemlerinde” diye konuştu. 

Bursa’yı, yatırımda ağırlıklı Kuveytlilerin tercih ettiğinin bilgisini veren Uğur Yılmaz Turizm Emlak firması sahibi Uğur Yılmaz, yatırım için daha çok sanayi yapılaşmasından uzak bölgelerin tercih edildiğini ifade etti. Hem tatil hem de yatırım amaçlı Bursa’ya gelen Arap turistlerin yüzde 80’inin Kuveytliler olduğunu kaydeden Yılmaz, “Gayrimenkul alımlarında özellikle manzaralı bölgeleri seçiyorlar. Altıparmak, Çekirge, Dobruca’dan farklı olarak Yıldırım ilçesine de yönelmeye başladılar. Yeni yapılaşmaları sıkı takip ediyorlar” dedi. Yılmaz, Araplara kiralanan daire bedellerinin 150-500 bin TL, villaların ise 300 bin TL ile 1 milyon TL aralığında olduğunu vurguladı. Arap turistlerin Ortadoğu’daki karışıklık nedeniyle Türkiye’yi, özellikle de Bursa’yı alternatif tatil bölgesi olarak gördüğünü vurgulayan Uğur Yılmaz, “Eskiden arabalarıyla Suriye, Mısır, Libya’ya giderken, Müslüman bir ülke olmamızdan dolayı Türkiye’yi tercih etmeye başladılar” dedi. 

Arapların son zamanlarda gayrimenkul alımlarını kendi konaklama ihtiyacının dışında kiraya vermek amacıyla da yapmaya başladığına dikkati çeken Yılmaz, “Önceleri kendi ihtiyaçları için konut kiralarlardı. Onlar ayrılınca evleri yerel halka kiraya verebilirdik. Son 3 yıldır ihtiyaçlarından çok daha fazla daire, villa satın almaya başladılar. Bunları pansiyon tarzı işletiyor veya haftalık-aylık Arap turistlere kiralıyorlar. Hatta son zamanlarda ev satarak, emlakçılığa da başladılar. Bu alanda emlakçılarla iyi rekabet ediyorlar çünkü Arapların lüks ihtiyaçlarını çok iyi biliyorlar. Mesela birinci kat bir daireyi dahi kiralasalar, asansör olmasını şart koşuyorlar. Araplar da bu gibi ihtiyaçlara göre, satın aldıkları eski gayrimenkulleri tadilat yapıyorlar” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir