Ardahan ve markalaşma

Ardahan, Kafkasların kapısı olma özelliği yanında, yörenin marka adayı olan Çıldır gölü sayesinde atak yaparak ekonomik, turizm alanlarında da hak ettiği konumu yakalayabilir...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet COŞKUNAYDIN
ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Ülkemiz henüz keşfedilmemiş ve varlığının farkına varılmamış zenginliklerle dolu. Buna önemli bir örneği de Ardahan oluşturuyor. Ardahan, içinde barındırdığı, doğal zenginlikler, güzellikler ve bozulmamış dokusu ile geleceğin ciddi bir turizm merkezi olma önceliğini taşıyor.

Bunun yanında Gürcistan'a komşu olmanın yanında yeni yapılan Aktaş-Gürcistan sınır kapısı da, yöreye gelecek hareketliliğin adeta habercisi.

Çok büyük oranda göç veren Ardahan'ın, hem göçü durdurma hem de ters göç yaratmaya yönelik çalışmalar son dönemde hız kazanmış bulunuyor.

Bunun en son örneğini Ardahan Yatırım Konferansı oluşturdu. Ülkemizin kendi alanında uzman insanlarının katıldığı Ardahan'da gerçekleştirilen bu konferansta, yöre ekonomisinin canlandırılması, göçün durdurulması ve tersine çevrilmesi konuları ele alınarak ortaya somut projeler konuldu.

Konferansta en dikkat çeken ve uygulanabilirliği en kısa sürede verimli olarak hayata geçirilebilecek proje olarak Çıldır Gölü projesi ön plana çıktı.  CHP eski Milletvekili ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Esfender Korkmaz tarafından hazırlanan projede, Çıldır Gölü'nün uluslararası markaya dönüştürülmesi, bununla Ardahan'ın adının da Çıldır ile markalaştırılmasına dikkat çekildi. Markanın önemini vurgulayan Prof Dr.Korkmaz, bunun günümüzde bir çok ülke ve kent tarafından başarıyla uygulandığına dikkat çekti.

Çıldır gölü, İstanbul'dan nerdeyse 3 saat uzaklıkta. Uçakla, İstanbul Kars arası yaklaşık 1 saat 30 dakika ile 2 saat arası sürüyor. Karsa havaalanından da bir saaten az bir sürede kendinizi Çıldır gölünün, temiz, berrak en büyük tatlı su göllerinizden biri olan Çıldır gölünde buluyorsunuz.

Gerçekten de denizden yaklaşık 1959 metre yükseklikte, kışın bir metre kalınlığında buzlaşan, 123 kilometre kare büyüklüğünde ki Çıldır gölü, bozulmamış doğası, ender ve aynı zamanda çok lezzetli balıkları, ulaşım kolaylığı ile kış sporlarının yapılabileceği dünyada bulunan dört gölden birini oluşturuyor.

Bu hazır projenin, küçük bir hamle ile hayata geçirilmesiyle, Ardahan, Kafkasların kapısı olma özelliği yanında, yörenin marka adayı olan Çıldır gölü sayesinde de, atak yaparak ekonomik, turizm alanlarında da hak ettiği konumu yakalayabilecek.

Burada, en önemli nokta, sivil toplum kuruluşlarının, bürokrasinin, bilim adamlarının, iş adamlarının ve yerel yönetimlerin bir uyum içinde hareket etmeleri. Yoksa, un, şeker, ateş gibi tüm malzemeler hazır, sadece helvayı yapmak geride kalan...